Læsetid: 7 min.

Trumps misinformerende kampagne mod brevstemmer kan give bagslag

For stor hældning eller for lille krølle – underskrifter, der ikke stemte overens, fik titusindvis af stemmer afvist ved midtvejsvalget i 2018. Brevstemmerne er ikke uden problemer, men Trumps misinformerende kampagne mod dem kan ramme ham som en boomerang
I månedsvis har præsident Trump og republikanske politikere kaldt brevafstemning sårbar over for manipulation uden at fremlægge konkrete beviser. Faktisk bliver denne form for stemmeafgivning benyttet i alle delstater for vælgere, der er ude at rejse på valgdagen, og for soldater udstationeret i udlandet. Her ses vælgere afgive brevstemme i Palm Beach, Florida.

I månedsvis har præsident Trump og republikanske politikere kaldt brevafstemning sårbar over for manipulation uden at fremlægge konkrete beviser. Faktisk bliver denne form for stemmeafgivning benyttet i alle delstater for vælgere, der er ude at rejse på valgdagen, og for soldater udstationeret i udlandet. Her ses vælgere afgive brevstemme i Palm Beach, Florida.

MPNC

28. oktober 2020

I et almindeligt valgår er det allerede en udfordring for valgtilforordnede i USA’s 3.000 amter og 50 delstater at organisere et præsidentvalg, uden at der opstår problemer, som i sidste ende kan så tvivl om et legitimt resultat.

Det er en helt anden sag at skulle gøre det midt i en pandemi, hvor mere end halvdelen af vælgerne (i 2016 deltog 140 millioner) enten vil stemme tidligt eller pr. brev.

Det mener Trevor Potter, grundlægger af Campaign Legal Center i Washington, D.C., og republikansk formand for Federal Election Commission i 1991-95. Kommissionen har til opgave at føre tilsyn med, at forbundsstatens love om kampagnebidrag bliver overholdt.

»Der er så mange usikre faktorer i spil – COVID-19, flytning af valgsteder, vælgere uvante med brevafstemning og udbredt misinformation – at det kan skabe forvirring blandt vælgerne og en risiko for kaos på valgdagen,« siger han.

De mange millioner nye brevstemmer, hvis legitimitet præsident Donald Trump har forsøgt at så tvivl om i valgtaler og i tweets, kan blive et kolossalt logistisk problem at håndtere for de valgtilforordnede.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Lisbeth Glud
  • Jane Jensen
  • Erik Karlsen
  • Alvin Jensen
  • Mads Greve Haaning
  • Kurt Nielsen
  • John Scheibelein
Eva Schwanenflügel, Lisbeth Glud, Jane Jensen, Erik Karlsen, Alvin Jensen, Mads Greve Haaning, Kurt Nielsen og John Scheibelein anbefalede denne artikel

Kommentarer

Sygt system, vælgerne bliver syge af det system!

Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen, Rolf Andersen, Helle Walther, Alvin Jensen, ingemaje lange, Jeppe Bundgaard og Ole Svendsen anbefalede denne kommentar

Den der graver en grav for andre....

Torben Bruhn Andersen, Rolf Andersen, Helle Walther, Alvin Jensen, Gitte Loeyche og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Selvfølgelig kan Donald Trumps misinformerende kampagne mod brevstemmer give bagslag. men - den kan altså også give ham massiv fordel.

Der er ingen tvivl om, at Donald Tump og Republikanerne vil gøre alt for at beholde regeringsmagten. Og Republikanerne sidder nu på 6 dommere i højesteret og Demokraterne har kun 3. Og hvis Donald Trump forlanger en mulig omtælling af brevstemmer stoppet, har han faktisk flertal i højesteret til at gøre det.

Det skete faktisk omkring 1991, hvor republikanerne fik stoppet omtællinger i visse stater, hvorved Georg W. Busch på denne måde vandt valget.

Jan Weber Fritsbøger, søren ploug, Ole Svendsen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Jeg er chokeret over det USA, jeg ser i dag, ok med våbenkontrol ved valgsteder, ok med løgne og alt som kan gavne den nuværende præsident. Hvordan han det være en stormagt med den form for styring.

Lisbeth Glud, Ole Svendsen og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Morten Bøttzauw

Vedr. højesteret i USA, som fortolker love lavet i Kongressen, skal de selvfølgelig i et demokrati repræsentere det amerikanske folk og deres synspunkter. At den nu består af et flertal reaktionære og konservative dommere må betyde at den næste præsident må udvide dommer antallet således at de samlet svarer til befolkningens holdninger. Det kan faktisk gøres, selvom republikanerne nok vil skrige og brokke sig. Så vi må håbe at senatet får et demokratisk flertal der kan rette op på denne ubalance.

Jan Damskier, Rolf Andersen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Allan S. K. Frederiksen

Jeg kan ikke se det er noget problem med et flertal af konservative dommere. De går ind for en tekstmæssig fortolkning, fremfor en politisk fortolkning. Demokraternes frustrationer går ud på at de har brugt højesteret politisk, fremfor selv at føre politik og få forlig i gennem, når de ikke har flertal for noget. Hovedparten af Republikanerne er i mod at bruge retten politisk, derfor kunne det ikke falde dem ind at øge antallet af dommere, så de havde flertal af konservative dommere, da de havde flertal i begge kamre.

Der spilles et beskidt spil, hvor Demokraterne vil ændre reglerne så de ALTID vinder da de ikke kan acceptere at Republikanerne af og til kan vinde ved at følge reglerne. De tænker ikke over langtids konsekvenserne af deres handlinger, for det kan give et voldsomt bagslag i befolkningen.

Anders Thornvig Sørensen

Medmindre der sker noget nyt i meningsmålingerne de allersidste dage inden valget, vil der ikke være noget usikkerhedsgrundlag til at bygge fiksfakserier på. I retssagen mellem Bush Jr. og Gore, Florida 2000 kunne man henvise til mekaniske svigt og designfejl i stemmemaskinerne. Det er noget andet med brevstemmer.

Jan Weber Fritsbøger

ihh ja skal nok passe at republikanerne er ærlige og redelige og demokraterne rene fuskere, og selvfølgelig kan man slet ikke mistænke Allan for at have sin helt egen opfattelse, som har en højredrejet bias.
og Lars Løkke var vel også en dygtig og sober politiker, i modsætning til venstrefløjen som er grimme uærlige manipulatorer.

Anders Thornvig Sørensen

Biden kan godt tabe både Wisconsin, Michigan og Pennsylvania, hvis han begår de samme fejl som Clinton lavede i 2016. Men et valgnederlag til Biden kunstigt skabt ved svindel og sabotage tror jeg ikke er realistisk.