Nyhed
Læsetid: 5 min.

Tyrkiet viser styrke med droner i Kaukasus – de er opskriften på mere magt til Erdogan

De dødbringende – og billige – tyrkiske Bayraktar TB2-droner har givet Tyrkiets præsident Erdogan taktiske sejre i Syrien, Irak og Libyen. Nu anvendes dronerne mod armenske styrker i Kaukasus. Meget tyder på, at Tyrkiet ser »militaristisk diplomati«, hvor Erdogan forsøger at puste liv i gamle konflikter, som vejen til mere magt, siger ekspert
Indbyggere i Nagorne-Karabakh søger beskyttelse mod dronebomber i kældrene.

Indbyggere i Nagorne-Karabakh søger beskyttelse mod dronebomber i kældrene.

Marcus Yam

Udland
16. oktober 2020

Sirenerne i Nagorno-Karabakh er ikke aftaget i intensitet trods indgåelsen af en våbenhvile i Moskva tidligere på ugen. Ifølge øjenvidner kryber nogle af regionens indbyggere nu ned i kældrene, når de hører lyden af bombenedslag.

Cirka tre uger efter at den årelange konflikt igen eskalerede i Kaukasus, står det klart, at de tyrkiske droner af typen Bayraktar TB2 spiller en betydelig rolle i Aserbajdsjans offensiv mod den omstridte enklave, hvis 150.000 indbyggere primært udgøres af kristne armeniere.

»Takket være de avancerede tyrkiske droner, som nu ejes af Aserbajdsjans militær, er vores tab ved fronten faldet markant. Dronerne er en manifestation af Tyrkiets styrke, og de er med til at styrke vores militær,« sagde Aserbajdsjans begejstrede præsident Ilham Aliyev til en tyrkisk tv-kanal.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

-tidligere osmanniske provinser, siger alt om Erdogans ambitioner.
Grænsen mellem Grækenland og Tyrkiet må da kunne reguleres internationalt.

Mogens Glasdam

Hvorfor får jeg Tyskland på nethinden? Måske fordi, der tydelige paraleller til tysk historie og hvad der forgår i Tyrkiet. Samtidig udstilles europa og Nato som, det de er, nemlig svage og ikke villige til at tage fat, om problemets rod, nemlig Erdogan og håndgangne familie og venner!

@ Mogens W. Glasdam,

Jeg ved selvfølgelig ikke, hvad du lægger i den tyske sammenligning med nuværende Tyrkiet Jeg ser i hvert fald sagen i et andet perspektiv.

Som jeg ser det, oprustede dobbeltmonarkiet voldsomt gennem århundrede. Dels var man bange for det mægtige Osmanske Rige, der godt nok forgæves, havde belejret Wiennas mure i 1529. Og da denne oprustning kostede ganske meget, underlagde man sig andre lande for dels at skaffe skatter nok til at opretholde en hær, der blev fortsat større og større.

Østrig-Ungarn havde således også underlagt sig en række lande, som måtte anses som tyske - bland andet Bayern, Schlesien og så videre. Og som jeg videre ser det, fik Preußen i anden halvdel af 1800-tallet samlet de tilbageværende tyske lande til en stærk militær nation, fordi de alle var bange for, at netop deres land skulle blive det næste land, som Østrig-Ungarn ville overtage med magt. Og i denne forbindelse har jeg ikke medtaget 1. verdenskrig..

Men som jeg videre ser det, har Tyrkiet siden før 2015 misbrugt Europas tillid. For knapt 1 mio. borgere - journalister, - oppositionspolitikere, - forfattere, - lærere, - universitetsfolk, - militære, - selv børn ned til 12 år, er forsat fængslet under meget dårlige vilkår, og på helt udokumenterede grundlag. - Mange har faktisk slet ikke fået nogen begrundelse, og retssystemet, der måske kunne frikende langt de fleste, er totalt sat ud af kraft for disse borgere.

Samtidig med disse enorme overtrædelser af menneskerettighederne indgår EU en aftale med Tyrkiet omkring flygtninge. En aftale som Tyrkiet igen og igen bryder, misbruger og får fortsat flere penge på.

Og disse penge finansierer i høj grad en del af Tyrkiets aggressive krige.. I øvrigt var Tyrkiet på den forkerte hold under krigen i Syrien. Det blev bevidst, at Tyrkiet hver nat tog imod op omkring 120-150 tankbiler med mineralsk olie direkte fra IS, der blev byttet mod avancerede våben..

Derfor syntes jeg, det virkelig er på tide at vesten og især EU vågner op, og giver Tyrkiet et kraftige men ikke-militært modspil. For ellers kan det være svært at se sig selv i øjnene som EU-borger.

Peter Beck-Lauritzen, Peter Mikkelsen, Erik Pedersen, Trond Meiring, Torben Bruhn Andersen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Henrik Andersen

Ja i 1529 stod de uden for Wien, nu står de uden for Bilka :0)

kjeld hougaard

Va’ mæ’ nogle sanktioner? Vi har Belarus, Rusland Kina, Venezuela, Nord Korea, Myanmar, Cuba, Iran, Syrien med flere, så hvorfor ikke Tyrkiet? Der er stadig fredselskende demokratier som Saudi, Israel, USA tilbage – men dem vi kan acceptere, de bliver færre og færre? Singapore? Deres mangel på ytringsfrihed kræver vel en lille sanktion? For ikke at tale om Egypten – ja alle Afrikanske nationer? Thailand, Vietnam, Pakistan, Indien, Polen og Ungarn = heldigvis er der skurke nok at forarges over. Vi kan, let omskrevet, synge med professor Higgins i My Fair Lady: ”hvorfor er de andre ikke som vi”? – selv Svenskere er defekte i deres sociale konstruktion, vi kritiserer dem hver eneste uge, va’ mæ’ en lille sanktion?

Peter Beck-Lauritzen, Torben Bruhn Andersen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar