Interview
Læsetid: 7 min.

Amerikansk historiker: Efter valget skal vi i dialog med Trumps tilhængere

De amerikanske forfatningsfædre ville have vendt sig i graven, hvis de havde været vidne til valgkampen i 2020, siger professor Joseph J. Ellis, forfatter til bogen ’American Dialogue’
Historikeren Joseph J. Ellis mener ikke, at demokraterne og den liberale presse har forsøgt at sætte sig ind i, hvad der får millioner amerikanere til at stemme på Trump.

Historikeren Joseph J. Ellis mener ikke, at demokraterne og den liberale presse har forsøgt at sætte sig ind i, hvad der får millioner amerikanere til at stemme på Trump.

Sigrid Nygaard

Udland
4. november 2020

De amerikanske forfatningsfædre – Thomas Jefferson, John Adams, James Madison og Alexander Hamilton – ville have været forbløffede og forfærdede, hvis de havde kunnet følge præsidentvalget i 2020.

Ingen af dem ville have kunnet forestille sig Donald Trump som USA’s præsident. De ville have anset deres eget valgmandskollegium, som lader svingstaterne bestemme udfaldet af et præsidentvalg, for at være dybt udemokratisk. Og de ville have grinet af konservative højesteretsdommere, som hævder, at forfatningen i dag skal fortolkes, som den blev formuleret i 1787.

Det siger den amerikanske historiker Joseph J. Ellis.

»Når jeg tænker tilbage på alle præsidenterne i vores historie, er ingen som Donald Trump. Han adskiller sig radikalt fra alle andre. Han aner intet om forfatningen, som han aldrig har læst. Han mener, han er hævet over loven.«

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

'For Ellis er det springende punkt, at demokraterne og den liberale presse ikke har prøvet at sætte sig ind i, hvad der bringer millioner amerikanere til at stemme på et menneske som Donald Trump.'

Og:

»Da jeg var på bogturné i 2019 med min seneste bog, mødte jeg mange Trump-tilhængere. Jeg nærer sympati for dem. De føler sig forrådt af demokraternes nyliberale politik gennem de sidste to årtier. Vi har desperat brug for en dialog med disse amerikanere, og udgangspunktet bør være vores forfatning, som vi alle værdsætter så højt.«

Ja!

- Det havde så nok været smart, hvis man havde været i dialog med dem FØR valget!
(For satan i hede hule helvede da)

Danny Hedegaard, Egon Stich, Ture Nilsson, Mads Greve Haaning, Steen K Petersen, Pia Nielsen og Søren Sommer anbefalede denne kommentar

Dialog med Trump? En talemaskine som afbryder konstant, og aldrig vil erkende et nederlag!
Glem det!

Det der er karakteristisk for Trump og hans tilhængere er manglen på evnen til at være i dialog med andre mennesker. Det kan der ikke ændres på, for så falder deres indskrænkede verden sammen.

Læs blot her i samme avis

https://www.information.dk/udland/2020/11/kendetegner-trumps-base-fjends...

Torben Bruhn Andersen, Mogens Holme, Janus Agerbo og Ole Frank anbefalede denne kommentar

Men Kim og Per, hvad er alternativet til at gå i dialog med Trumps tilhængere?
Så vidt jeg kan tænke mig frem til, må det være at censurere al tale fra disse, og ignorere deres bekymringer. Dette kan umuligt lede nogle veje hen.

I min optik er censur ikke det rigtige middel - tværtimod er samtalen og dialogen den eneste vej frem. For det første kan det måske stoppe den dæmonisering som foregår på tværs af partiskil, når man får et venligt og sagligt svar istedet for at blive kaldt fascist/kommunist.
Og på den anden side giver man andre mennesker en mulighed for at høre begge sider af en sag og selv tage stilling, uden at få sat sit pis i kog af alskens uhyrlige udsagn som mudrer forståelsen til

Torben Bruhn Andersen og Danny Hedegaard anbefalede denne kommentar

@ Ture

Godt spørgsmål.

I mit eget liv, har jeg mødt en række mennesker som ikke har evnet at indgå i alm. samtale med andre, men har været trumlende, selvhævdende og chikanerende. Efter adskillige forsøg på at mødes i normal samtale, uden forandring, er jeg nået til den konklusion, at der er tilfælde, hvor dette ikke er muligt.

Jeg har lagt hovedparten af disse bekendtskaber bag mig. I de få tilfælde hvor jeg, fra tid til anden, ikke kan undgå at blive konfronteret med enkelte af disse, gør jeg 'gode miner til slet spil'. Small-talker efter munden. Glider af på provokationer. Jeg kan mærke det irriterer, men det er bedre end at blive svinet til eller talt ned til.

Jeg mener, at dialog er en forudsætning for forandring. Men, der er nogle mennesker derude, med hvem det aldrig vil lykkes, at forandre noget som helst, for det ønsker de ikke.

Dem skal man undgå. Det er jeg med årene blevet ret god til ;o)

Denne praksis kan nok ikke bruges i verdenspolitik. Jeg ved bare, at når jeg har mødt en Trump-tilhænger her i DK eller i VSB (Verdens Største Bananrepublik, hvor der lige nu er valg), har jeg undgået at snakke om andet end banale almindeligheder.

Jeg gider ikke blive svinet til. Det er livet for kort og dyrebart til.

Hej Per
Jeg er egentlig meget enig, og ville heller ikke selv have lyst til at debatterer med ekstremister. Men det er jo ikke ekstremisten selv vi skal omvende, dette kan sandsynligvis aldrig komme til at ske, men tilhørerer som så har begge synspunkter med - både den rationelle og velunderbyggede samt den hysteriske, og har så muligheden for at tage et valg selv.
På den måde kommer vi forhåbentligt de værste løgne og konspirationer til livs

Set fra sidelinjen: kommentarerne er som oftest det mest informative. Implicit: Danmarks fremtid beror ikke på hvilke beslutninger Mette og Co tager (bortset fra senior pension og vegetarisk mad), men hvilke USA tillader dem at tager. Så – når vi diskuterer Danmarks fremtid, gør vi det ved at diskutere USA's fremtid. Jeg har respekt for Tyrkere, om så ene og alene på grund af: ”Vi gør det vi anser er ret” USA/EU kan mene hvad fanden de vil. Talibaner har også en rejsning i deres identitet vi danskere totalt savner. For nu ikke at tale om Kinesere. Som vores udenrigsminister siger ”Man kan altid vide hvor Danmark står – skulder mod skulder med USA” Hvis Biden vinder? Må vi vende kappen en lille smule? Hvor finder vi pengene?