Nyhed
Læsetid: 4 min.

Vil Aung San Suu Kyi dele magten denne gang?

Det sendte et demokratisk håb gennem Asien, da Myanmars militærstyre for fem år siden led et knusende valgnederlag. Efter søndagens valg ligner Aung San Suu Kyi igen en vinder. Hendes greb om magten er sikret, men for store dele af befolkningen er håbet skiftet ud med bitterhed
Tilhængere af Aung San Suu Kyi fester i gaderne efter søndagens valg.

Tilhængere af Aung San Suu Kyi fester i gaderne efter søndagens valg.

Ritzau/Scanpix

Udland
9. november 2020

93 politiske partier var opstillet ved søndagens parlamentsvalg i Myanmar. Reelt er magten centreret omkring et enkelt af dem. Den Nationale Liga for Demokrati (NLD) med Aung San Suu Kyi i front var storfavorit og ligner igen en sikker vinder, selv om alle stemmer endnu ikke er talt op.

Fortællingen om Aung San Suu Kyis kamp for politisk frihed og afviklingen af årtiers militær undertrykkelse er en af de mest dramatiske i nyere asiatisk historie. Euforien var stor, da NLD smed generalerne på porten for fem år siden ved det første frie valg i landet i 25 år. Siden satte den politiske virkelighed ind.

Myanmar – også kaldet Burma – er ikke blot et af verdens fattigste lande. Det er også et af de mest etnisk opdelte med en forfatning indført af det tidligere regime, der reserverer en fjerdedel af pladserne i parlamentet til militæret, som ligeledes er sikret kontrollen med blandt andet forsvars- og indenrigsministeriet. Resultatet er blevet en form for hybridregime.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her