Nyhed
Læsetid: 9 min.

Australske soldater deltog i drab på 39 civile afghanere og tre andre historier fra verden

Fanger og civile blev myrdet med koldt blod som del af en ’bloddåb’ for nye soldater, og drabene blev efterfølgende tilsløret som kamphandlinger, hævder australsk undersøger
I sin rapport betegner Paul Brereton den adfærd, han har søgt at dokumentere, som »et vanærende og omfattende forræderi« mod de værdier, De Australske Forsvarsstyrker skal forestille at stå for.

I sin rapport betegner Paul Brereton den adfærd, han har søgt at dokumentere, som »et vanærende og omfattende forræderi« mod de værdier, De Australske Forsvarsstyrker skal forestille at stå for.

Mick Tasikas

Udland
21. november 2020

Australske specialstyrker har begået overlagte mord på 39 civile afghanere – i flere tilfælde som henrettelse af fanger, der skulle give nytilkomne soldater deres ’bloddåb’ – og har efterfølgende søgt at mørklægge deres handlinger ved at opfinde dækhistorier og plante våben på ligene. Sådan lyder anklagerne i en opsigtsvækkende rapport, der bygger på fire års efterforskning.

Rapporten er udarbejdet af generalmajor Paul Brereton, der har undersøgt påstande om, at en lille gruppe kommandosoldater fra den australske eliteenhed Special Air Services har myrdet og mishandlet civile afghanere – i nogle tilfælde ved at skære halsen over på dem og derpå prale med deres handlinger, føre kill count-lister og fotografere lig med plantede våben og mobiltelefoner for at legitimere deres handlinger.

I sin rapport, der udkom torsdag, betegner Brereton den adfærd, han har søgt at dokumentere, som »et vanærende og omfattende forræderi« mod de værdier, De Australske Forsvarsstyrker skal forestille at stå for.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Ligemeget hvor mange stjerner du har, eller hvor godt du stryger din uniform. Du står for umenneskelig vold, mord og dækker dig under politiske motiver udstedt af svage politikere. Hvad har denne krig bragt jer andet en skam, og nu også skammen over at skulle indrømme at i også har henrettet civile.

Jeg kan ikke se andre muligheder end at de må retsforfølges efter afghansk ret.

Nu ved vi, hvilke overtrædelser dansk militærs nære samarbejdspartnere, USA og Australien, har foretaget. Og dansk militær har jo flere gange foretaget sig handlinger, hvor der har være ret solide mistanke om medvirken til tortur af fanger.

Men så er det, jeg tænker; hvor står dansk militær egentlig henne, når det drejer sig om likvidering af fanger og/eller mord på civile?

Gert Romme: Det ved du godt: “Man skal altid vide hvor man har Danmark – skulder ved skulder med USA”
Hvor står USA: indfører sanktioner mod ICC som vil undersøge ”vores krigsforbrydelser” – der står vi. Hatten af for Australien!
@

Tilfældig måned i en civil afghanere liv. Startende med 9 drenge som bliver dræbt af skud fra en amerikansk helikopter, da de samler brænde i den nærliggende skov:

March 1, 2011 – U.S. helicopter gunners killed nine Afghan boys ages 7–13 who were collecting firewood. A tenth boy was injured in the attack.[1][5]

March 9, 2011 – German troops opened fire on civilian houses after they were abused by gun fire, killing a civilian women and injuring another one in Chahar Dara District of Kunduz Province, northern Afghanistan.[6]

March 9, 2011 – U.S. special forces killed President's Hamid Karzai cousin Haji Yar Mohammad during a joint NATO and Afghan forces night raid in Kandahar, Afghanistan.[7][8]

March 15, 2011 – Two Afghan brothers, aged 13 and 17, were killed by NATO helicopters while working on road and field drainage. The ground force commander and the air crew were suspended pending an investigation.[9][10]

March 24, 2011 – Two civilians, including a child, were killed by a NATO helicopter gunship in the Tere Zayi district of the northern province of Khost. The attack targeted a Haqqani network leader that was travelling in a vehicle. The two victims were nearby pedestrians.[11]

March 25, 2011 – A RAF Reaper drone remotely controlled from a US Airforce base in Nevada killed four civilians - two women and two children - as well as injuring two others in Naw Zad district of Helmand Province.[12][13]

March 27, 2011 – Australian troops were accused by Afghanistan's Independent Human Rights Commission of killing a civilian mullah and an infant aged 23 months near the village of Sah Zafar. Australian authorities claimed the adult was an insurgent.

March 31, 2011 – NATO troops opened fire after a car with brake failure sped towards a checkpoint, killing two civilians and injuring four others.

Anders Graae, Hanne Utoft og kjeld hougaard anbefalede denne kommentar

Principper siden Nürnberg: .1. “vi gassede ikke en eneste jøde”. 2. Nej I var lige så skyldige ved at være en del af den struktur som gjorde det muligt. Det danske folk har valgt, med stolthed, at deltage. Og vi deltager vel aktivt i den struktur som i dag skyder folk i Afrika og Mellem - Østen? Men vi har jo mink problemer, og hvem tog hvem på låret julen 19hvidkål? – vi er optaget at det som er vigtigt for Danmark

Det har helt fra begyndelsen af operation 'Enduring Freedom' været kontroversielt om invasionen af Afghanistan var legitim - læs bl.a. Patrick C. R. Terry, professor i bl.a. international ret:
http://www.nzlii.org/nz/journals/NZYbkIntLaw/2011/3.html