Analyse
Læsetid: 8 min.

Biden har en plan. Men den bliver udfordret af republikansk modstand og demokratisk uenighed

USA’s næste præsident har lovet at sætte ind mod pandemien, recessionen og klimaforandringerne og at indsnævre kløften mellem velhavere og middelklasse. Det giver ham en chance for at skabe vedvarende forandringer af det amerikanske samfund – men der er ingen garanti for succes
USA’s næste præsident har lovet at sætte ind mod pandemien, recessionen og klimaforandringerne og at indsnævre kløften mellem velhavere og middelklasse. Det giver ham en chance for at skabe vedvarende forandringer af det amerikanske samfund – men der er ingen garanti for succes

Angela Weiss

Udland
9. november 2020

Ingen vælger, der stemte på Joe Biden i præsidentvalget 2020, vil efterfølgende kunne hævde, at hun var uvidende om hans progressive økonomiske planer.

I valgkampen lovede USA’s næste præsident at omstille USA’s energiforsyning, at hæve skatterne på virksomheder og velstående familier, at fordoble mindstelønnen og føre en industri- og handelspolitik, der tilgodeser amerikansk industri og arbejdspladser på bekostning af konkurrenter i udlandet.

Et uafklaret spørgsmål er, hvorvidt det vil lykkes for Biden at få så progressive initiativer igennem Kongressen.

Demokraterne kan få svært ved at tolke deres sejr som et mandat til gennemgribende reformer af det amerikanske samfund i betragtning af, at deres position i Repræsentanternes Hus er svækket, og et flertal i Senatet måske er uden for rækkevidde. Og i nogle sager vil den nye præsident blive mødt af modstand fra republikanerne, ligesom Biden-demokraterne skal forcere en anden hurdle i Senatet, nemlig filibuster-reglen, der fordrer støtte fra 60 ud af 100 medlemmer under vedtagelsen af bevillinger.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Biden vil altså "indsnævre kløften mellem velhavere og middelklasse"; hvordan med kløften mellem underklasse og middelklasse - for ikke at tale om kløften mellem underklassen og velhavere (overklassen)? Dét er straks en helt anden sag, som der intet skal gøres ved (fattigdom er en drivende motor i amerikansk dødsøkonomi).

"Én ting er dog givet på forhånd: Biden-regeringen vil være etnisk og kønsmæssigt mere forskelligartet end præsident Obamas regering. Progressive organisationer og politikere har fået stillet i udsigt, at afroamerikanere, latinoer, asiatiske amerikanere og kvinder vil blive udpeget til ledende stillinger."

Der findes endog rigtigt mange neoliberalt sindede afroamerikanere, asiatiske amerikanere, latinoer og kvinder, som gerne stiller op med symbolpolitisk generøsitet.