Analyse
Læsetid: 3 min.

Borgerkrig i Labour: Slagsmålet om antisemitisme vil ikke holde op

Partileder Keir Starmer skal nu stå sin første manddomsprøve. Starmer udelukkede tidligere på ugen Jeremy Corbyn fra at vende tilbage til parlamentet som medlem af Labour-gruppen. Hans beslutning har skabt raseri på venstrefløjen og truer med at splitte partiet
Labours vælgere er uenige om, hvorvidt Jeremy Corbyn burde have fået sit Labour-sæde tilbage. 38 procent mener, at han ikke burde. 32 procent, at han burde.

Labours vælgere er uenige om, hvorvidt Jeremy Corbyn burde have fået sit Labour-sæde tilbage. 38 procent mener, at han ikke burde. 32 procent, at han burde.

Daniel Leal-Olivas

Udland
20. november 2020

Krisen, der ikke vil gå væk i det britiske arbejderparti, omhandler tidligere leder Jeremy Corbyn, som tidligere på måneden blev suspenderet fra partiet grundet sin kritik af en rapport om antisemitisme i partiet.

»Vores analyse fastslår, at der hersker en kultur i partiet, som har bevirket, at man i bedste fald ikke gjorde nok for at bekæmpe antisemitismen, og i værste fald kan ses, som at man accepterer den,« står der i The Equality and Human Rights Commission’s konklusion, som blev offentliggjort tidligere på måneden, og som samtidig giver Corbyn ansvar for ikke at have fået ryddet op i problemerne.

Ved et centralkomitémøde tidligere på ugen blev Jeremy Corbyn igen lukket ind i folden kun for efterfølgende at blive udelukket fra at indtage sin plads i parlamentet som Labour-medlem af Keir Starmer. Jeremy Corbyn vil nu i stedet fungere som løsgænger.

Reaktionerne fra venstrefløjen og de magtfulde fagforeninger kom prompte. Hele 28 parlamentarikere, eller næsten hver syvende Labour MP, underskrev et brev, der kræver Jeremy Corbyn tilbage i parlamentet for Labour. Og Len McCluskey, hvis Unite-fagforening er partiets største bidragyder, satte ord på de mulige konsekvenser:

»Den fortsatte forfølgelse af Jeremy Corbyn, en politiker, der har inspireret millioner, af en ledelse, som kapitulerer over for kræfter udefra, risikerer at ødelægge partiets sammenhængskraft. Jeg vil på det kraftigste anbefale Keir Starmer at træde væk fra den afgrund, han er ved at skabe mellem fløjene,« tweetede Len McCluskey onsdag. Han truede samtidig med, at millionerne fra fagforeningen vil stoppe, hvis ikke Starmer handler nu.

Manden, det hele handler om, Jeremy Corbyn, forholdt sig før mødet i centralkomiteen til sine egne udsagn i forbindelse med rapporten.

»Jeg er ked af den smerte, dette har forvoldt i det jødiske samfund … Lad mig slå fast, at bekymringer angående antisemitisme i partiet hverken er ’overdrevne’ eller ’falske’,« skrev Corbyn på Facebook.

Dermed trak han sin oprindelige kritik af rapporten om antisemitisme tilbage, men han kom ikke med den undskyldning, som mange krævede af ham.

Brug for en uforbeholden undskyldning

The Jewish Labour Movement lod tirsdag forstå, at man er voldsomt skuffet over, at centralkomiteen overhovedet tillod Corbyn at beholde sit medlemskab af partiet. Også tidligere premierminister Gordon Brown forholder sig kritisk over for Corbyns reaktion:

»Jeremy bliver nødt til at komme med en uforbeholden undskyldning. Ingen delforklaringer eller kvalificerende mellemregninger. Han bliver nødt til at indrømme, at han tog fejl,« fortalte Gordon Brown til ITV.

En meningsmåling udført af YouGov viser, at Labours vælgere også er delt om spørgsmålet. 38 procent mener, at Keir Starmer gjorde ret i ikke at give Corbyn hans Labour-sæde tilbage. 32 procent er uenige.

I den britiske presse tales der om borgerkrig i Labour. Hvad der sker herfra, vil med stor sandsynlighed præge Keir Starmers tid som partileder. Starmer ser sig selv som en samlende, centristisk leder. Han har siden sin udnævnelse for syv måneder siden vidst, at han på et tidspunkt ville blive nødt til at tage et opgør med den del af partiets venstrefløj, der siden 2015 har trukket partiet væk fra den politiske midte. Men han havde næppe forestillet sig, at det skulle være allerede nu.

Starmer har på sigt brug for begge fløje, hvis Labour skal generobre magten. Venstrefløjen truer nu med at sprænge partiet, og partilederen skal forsøge at forhindre dette uden at blive set som svag ved at give efter over for Corbyn og co. Det bliver ikke let.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Søren Løvborg

Borgerkrigen i Labour går helt tilbage til da Corbyn opstillede som formandskandidat, hvor partiets ledelse forsøge at sabotere hans kandidatur og forhindre hans støtter i at stemme på ham. Det fortsatte efter han blev valgt, hvor partiets højrefløj forsøgte at få ham afsat efter mindre end et år på posten. Anklagerne om antisemitisme er åbenlyst blot det seneste våben i denne vedvarende konflikt. (Dermed ikke sagt at Labour ikke har et problem med antisemitisme, blot at det helt reelle problem udnyttes som skyts i en eksisterende fløjkamp.)

Se nu bare hvad tidligere formand Gordon Brown siger i sin kritik af Corbyn: "You can't allow any impression that even one case of antisemitism in the Labour Party is acceptable." Hvis Brown ellers gad at læse den udtalelse der fik Corbyn suspenderet for få uger siden, så ville han opdage at Corbyn er enig: "one anti-Semite is one too many", som Corbyn skrev.

Når Corbyns politiske modstandere i Labour kræver at Corbyn undsiger, hvad Corbyn allerede har udtrykkeligt undsagt, så kan det kun fortolkes som et bevidst karaktermord, a la "slår du stadig din kone?".

Thomas Tanghus, Per Klüver, Gustav Alexander, Anders Graae, Steen K Petersen, Alvin Jensen, David Zennaro, Hanne Utoft, Torben Arendal og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Det handler om meget mere end Labours interne retningslinjer. Alle der har læst rapporten ved at det er politisk bestillingsarbejde der skal udstille Labour for antisemitisme og fjerne fokus fra den totalt løsslupne islamofobi hos de konservative. Samtidig skal den delegitimere kritik af Israel på samme måde som det er blevet gjort ulovligt i Frankrig. Der er en grund til at britiske jødiske organisation harcelerer over det igen og igen.

https://jacobinmag.com/2020/10/labour-antisemitism-report-ehrc-corbyn-co...

Når en sort og en muslim så påpeger at de er blevet udelukket fra EHCR (der har lavet rapporten) på grund af at de taler for meget om racisme lugter det langt væk af hykleri.

https://www.newsweek.com/equality-race-racism-ehrc-equalities-human-righ...

Det er åbenbart vigtigere for EHCR at man ikke kritiserer Israel end at sorte og muslimer ikke bliver udsat for racisme.

Information burde stoppe med rapporteringen af denne ikke-sag.

Thomas Tanghus, Per Klüver, Hans Larsen og Anders Graae anbefalede denne kommentar
Joakim Rasmussen

Enig i ovenstående kommentar, men problemet for Corbyn og er jo, at han har så ualmindelig svært ved at sige "sorry". Jeg tror han ville gøre livet nemmere for sig selv, hvis han gav en undskyldning - berettigeret eller ej. "Regeret" rækker ikke langt nok i dette tilfælde. Sorry seems to be the hardest word...

Gustav Alexander

En Labour relateret organisation havde for kort tid siden sit årlige valg af bedste parlamentsmedlem. Her vandt Corbyn, hvorfor den pågældende organisation lige kunne nå at aflyse afstemningen på grund af "irregulariteter".

Ifht til antisemitisme så havde Norman Finkelstein den ganske indsigtsfulde kommentar, at det jødiske samfund - særligt Israel - skaber den antisemitisme, som de performativt påstår at frygte. Begynder man at samle jøder politisk i opposition mod progressiv venstrefløjspolitikere eller i støtte for Israels geopolitiske mål, så skaber man jo selv den "globale jødiske konspiration" som højrefascister ellers selv har været nød til at opfinde traditionelt.

Thomas Tanghus, Per Klüver og Ulla Nygaard anbefalede denne kommentar

> Information burde stoppe med rapporteringen af denne ikke-sag.

Det er jeg ikke enig i, for som det bliver formidlet i medierne, er Corbyn og det progressive Labour antisemitter, så Information må blive ved med at afdække råddenskaben i den fortælling.
Enig med Gustav Alexander. Det jødiske samfund i GB gør på sigt sig selv - og samfundet generelt - en kæmpe bjørnetjeneste, ved at dømme al kritik af Israel antisemitisk.