Dagen derpå i Georgia: »Venstrefløjen skyder sig selv i foden ved at fokusere alt for meget på frygt«

Op til valgdagen er der blevet advaret om, at der ville blive oprør i gaderne, hvis valget blev tæt. Det blev det. Dagen derpå spurgte Information amerikanere i Georgia, hvordan de ser på de mennesker, der stemte anderledes end dem selv
»Det, der virkede for Obama, var at tale om håb, og det virkede. Det er også det, vi har set virke for Trump indtil nu med hans Make America Great Again-motto,« siger Steve Miller.

»Det, der virkede for Obama, var at tale om håb, og det virkede. Det er også det, vi har set virke for Trump indtil nu med hans Make America Great Again-motto,« siger Steve Miller.

Osie Greenway

Udland
5. november 2020

Den traditionelt republikanske delstat Georgia, hvor Joe Biden og Donald Trump onsdag stod lige, er et godt eksempel på den enorme forandring, USA gennemgår. Den er et billede på den splittelse, der hersker mellem land og by. Vi mødte tre amerikanske vælgere i hovedstaden Atlanta morgenen efter valget, mens storbyen stadig var ved at tælle de sidste stemmer op.

»Biden taler for meget om frygt og mørke«

Steve Miller, veteran fra det amerikanske militær – (stemte på den uafhængige kandidat Jo Jorgensen)

– Hvor ser du dit land lige nu?

»Situationen, vi står i lige nu, er for mig et tydeligt bevis på, at vores system ikke fungerer. Vi er håbløst afhængige af vores topartisystem. Du kan ikke engang se en præsidentdebat med mere end to kandidater i dag, fordi de andre ikke har nok penge til at kvalificere sig. For mig er det ligegyldigt, om Trump eller Biden vinder. De er begge skiderikker, der ikke vil bringe nogen forandring med sig.«

»Jeg stemte på den uafhængige kandidat Jo Jorgensen, fordi jeg bakker op om et system med flere partier, men langt de fleste amerikanere ved ikke engang, hvem Jo Jorgensen er. USA har et enormt problem med misinformation og mangel på oplysning. Jeg ser min familie æde information råt uden at være kritiske over for det, de læser. Alle kan poste alt på internettet, og hvis det passer ind i dit narrativ, tror du på det og deler det. Misinformation er en ny form for krigsførelse, som vi bliver nødt til at gøre noget ved for at kunne skabe forbedring.«

»Samtidig oplever jeg venstrefløjen skyde sig selv i foden ved at fokusere alt for meget på frygt. Hver gang du hører Biden tale, taler han om frygt og en sort fremtid. Præcis som Hillary Clinton gjorde. Det var med til at gøre, at hun tabte. Det, der virkede for Obama, var at tale om håb, og det virkede, og det er det, vi også har set virke for Trump indtil nu med hans Make America Great Again-motto.«

– Forstår du folk, der stemte på Trump?

»Folk siger, de kan lide Trump, fordi han siger tingene, som de er, men som leder skal du være en diplomat, og en diplomat skal kunne gå på kompromis og indrømme, når han tager fejl. I militæret lærer du at forhandle og samarbejde med andre lande, og her er der protokoller og retningslinjer, du er nødt til at følge. Trump kunne ikke engang holde på en af de mest respekterede mænd i det amerikanske militær, General James Mattis, der ellers har kunnet samarbejde med alle gennem sin karriere. Hvis du ikke kan holde på en mand som ham, hvordan kan du så være præsident?«

Osie Greenway

»Venstrefløjen er gået fuldstændig bananas«

Kent Johnson, håndværker – Georgia (stemte på Trump)

– Hvordan ser du på de amerikanere, der ikke stemte på Trump?

»Venstrefløjen er gået fuldstændig bananas og censurerer ytringsfriheden med opbakning fra medierne, hvis eneste mål er at få amerikanerne til at stemme på demokraterne. Det er fuldstændig umuligt, at landet kan blive ledt fornuftigt af det parti. Jeg har været del af middelklassen hele livet og arbejdet hårdt for at nå til der, hvor jeg er i dag. De skal på ingen måde have lov til at tage hverken min frihed, mine penge eller mine våben. Jeg har ikke noget imod sociale programmer, men det er ikke noget, de skal tvinge ned over mig.«

»Jeg stemte på Trump på grund af økonomien, og fordi han vil hente vores styrker hjem. Synes jeg, han er den bedste præsident? … Nej, men tror jeg demokratiske ledede byer prøver at fuske med valget, ja. De prøver at skræmme os væk fra valgstederne med corona og opfordrer os til at brevstemme for derefter at sige, at vi skal møde op og stemme. Det giver ikke nogen mening, og jeg tror, at der er demokratiskledede byer, der lige nu forsøger at smide stemmer ud. «

– Hvordan ser du nærmeste fremtid?

»Vi har haft så mange voldelige optøjer den seneste tid, at jeg tror, at selv de mest voldelige demonstranter ved, at det er farligt at begynde at demonstrere for tidligt. Og så tror jeg, det er blevet klart for alle, at Trump ville have sat en stopper for de voldelige optøjer. Hvis han ikke havde et genvalg at bekymre sig om, tror jeg, han vil blive mere som en sherif, der sender de føderale styrker ind og én gang for alle sætter en stopper for volden.«

»Trump skulle nok have ventet med sin udmelding om at gå til højesteret. Men han er impulsiv, ligesom jeg også kan være en gang imellem – især når jeg virkelig brænder for noget.«

Osie Greenway

»Måske er det bedre at dele os op«

Tina Clarkson, Atlanta – (stemte på Biden)

– Hvordan ser du dit land lige nu?

»Jeg tror og håber, at Biden vinder, selv om det bliver tæt, og jeg synes, det er forfriskende at se byer og forstæder stå mere sammen mod Trump. Biden var ikke mit førstevalg. Jeg er mere en Bernie Sanders-tilhænger, men han er et skridt i den rigtige retning. Jeg vil ikke være en slave af mit arbejde bare for at kunne få sygesikring, og jeg føler, at Det Demokratiske Parti står bag mig på det område i modsætning til republikanerne.«

»Samtidig er jeg ikke overrasket over at se Trump få så mange stemmer. Jeg er den eneste demokrat i min familie og hører, hvad de mener. For mig er Trumps store opbakning et udtryk for racisme og en kulturel splittelse i Amerika. Vi kan desværre godt lide at dele os op i ’os og dem’, og det er den splittelse, som Trump får sin magt fra. Det er en grim side af Amerika, vi får at se lige nu. Vi vil gerne tro, det er en del af fortiden med slaveriet, Jim Crow og så videre, men det er nutiden, og vi er lige nu på vej til at blive et selvudnævnt apartheidstyre.«

– Hvad ser du ske nu?

»Jeg tror, vi vil blive endnu mere adskilte, end vi er nu, og det vil ikke overraske mig, hvis vi om nogle år får et Brexit-lignende parti, der vil basere sig på, at vores nation ikke længere fungerer på den gamle måde. Jeg tror, det vil blive del af diskursen, at vi ikke kan stole på hinanden og systemet mere. Når vi er så opdelt, må der komme et tidspunkt, hvor det måske bare er bedre at dele os op. Det vil ikke såre mine følelser, hvis Atlanta for eksempel blev en stat for sig selv og løsrev sig fra resten af Georgia. Hvis vi ikke kan finde en måde at enes på, er det måske bare bedre, hvis vi deler os op, ligesom i EU, hvor I er delt op i flere lande.«
 

Præsidentvalg 2020 – kampen om USA

Én ting er republikanerne og demokraterne enige om. Præsidentvalget 2020 handler om to radikalt forskellige opfattelser af Amerika.

Og valget vindes af dem, der kan gøre deres vælgere så bange for enten trumpismen eller den radikale venstrefløj, at de stemmer den 3. november. Biden fører i målingerne, men Trump er blevet undervurderet før. Spørgsmålet er, om han kan overraske igen.

Men præsidentvalget er ikke kun meningsmålinger og kapløb om magten. Følg vores valgdækning her.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her