Baggrund
Læsetid: 9 min.

Danmarks syn på kinesiske investeringer er gået fra logrende over ambivalent til negativt

Under det kinesiske statsbesøg i 2012 underskrev den daværende Thorning-regering en samarbejdsaftale med kæmpebanken China Development Bank. Indholdet har lige siden været fortroligt. Den var ikke gået i dag, hvor kinesiske investeringer bliver set som en potentiel trussel. Det her er historien om, hvor ivrige danske politikere tidligere har været for at handle med Kina, og hvordan det billede er ved at ændre sig
For bare få år siden var der officiel prestige i relationerne til Kina – der blandt andet førte til, at Zoo i København fik to pandaer. Sådan er det ikke længere: »Det, der før var en kilde til stolthed, er det modsatte nu,« konstaterer Andreas Bøje Forsby fra Nordisk Institut for Asienstudier på Københavns Universitet.

For bare få år siden var der officiel prestige i relationerne til Kina – der blandt andet førte til, at Zoo i København fik to pandaer. Sådan er det ikke længere: »Det, der før var en kilde til stolthed, er det modsatte nu,« konstaterer Andreas Bøje Forsby fra Nordisk Institut for Asienstudier på Københavns Universitet.

Mads Claus Rasmussen

Udland
23. november 2020

Uden at nævne Kina med et eneste ord smækkede Mette Frederiksen døren i for næsen af et af den asiatiske stormagts største og mest globaliserede selskaber. Fremtidens internet skal laves af pålidelige leverandører, forklarede statsministeren. Danske sikkerhedspolitiske interesser er på spil.

Med statsministerens udtalelser tidligere i år tyder alt nu på, at den kinesiske techgigant Huawei er havnet i politisk unåde. Selskabet, der stod for størstedelen af det danske 4G-netværk, er derfor reelt udelukket fra den næste generation af internet, kaldet 5G.

Samme melding har kineserne det seneste år fået fra det ene EU-medlemsland efter det andet. Kinesiske investeringer bliver nu set som en potentiel trussel. Og i Danmark vil det dramatiske skifte inden længe materialisere sig i form af en ny investeringslov.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jens Mose Pedersen

Det er da glædeligt hvis Danmark helt generelt er blevet mere krittisk over for udenlandske investringer i intrastruktur. Man kan bare nævne elforsyning, vandforsyning, tele, energi, jernbaner, lufthavne, ..... Listen er meget lang hvor vi har solgt ud af vores fælles arvegods.

David Zennaro, kjeld hougaard, Steen K Petersen, Mette Johansson, Jeppe Lindholm, lars søgaard-jensen, Jacob Nielsen, Eva Schwanenflügel, Bjørn Pedersen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

Jens Mose Pedersen, helt enig med din kritiske liste. Også selvom jeg ville have sat udenlandske investeringer i luksusboliger, der smider lavtlønnede ud af byerne og lobbyer vores politikere til at skabe love, der kan få revet almene boliger ned. Men ja, det kan desværre blive en lang liste.

Man man så håbe på at vores politi og myndigheder ikke vil modsætte sig demonstrationer over eventuelle amerikanske investeringer, investeringer fra golfstaterne, etc., som de fandt det nødvendigt at gøre for at tækkes de kinesiske penge.

David Zennaro, Steen K Petersen, Gert Romme, Jens Ole Mortensen, Jeppe Lindholm, Dan D. Jensen, lars søgaard-jensen, Jacob Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Jeg tror ikke, at Tibet-demonstrationer i Danmark, Kinas opkøb af verdens mest knappe råvarer for næsen af et passivt vesten, eller Kinas massive investeringer i EU-landets vigtigste infrastruktur, har nogen som helst indflydelse på almindelige borgeres holdning omkring Kina.

Og det er formentlig ikke blot 5G-teknik fra Huawei, Kina´s overgreb på demokratiet i Hong Kong eller Donald Trumps evindelige og ofte ganske useriøse verbale angreb på Kina, der har ændret ret meget ved borgerne holdninger, men det har formentlig medvirket..

Men Kina´s absolutte leder, Xi Jinping, har faktisk dikteret Folkekongres til at ændre hele den førte politik, så det er et helt andet Kina, end det var for blot 5-10 år siden.

Derfor var holdningerne til Kina helt anderledes for blot få år siden.
- Hvis det var nu, ville Socialdemokratiet næppe have indgået omtalte hemmelige aftale med China Development Bank, der i øvrigt finansierer ulovlig skovhugst rundt om i verden.
- Og Sverige ville næppe have solgt Volvo og SAAB til kineserne.

Poul Anders Thomsen

Det giver ikke mening hvis udenlandske firmaer skal tjene penge på dansk infrastruktur.
Tåbeligt at sende penge ud ad landet. Lad os danskere eje vor eget elnet, egne broer, havne, lufthavne, vandforsyning, kraftvarmeværker, vindmøller etc. Det kunne fint være på folkeaktier. Så kan overskuddet komme og selv til gode.

Øst og Vest. Ganske morsomt at opleve. Angiveligt ser “vesten” = den hvide mand, tiden som en linje der fortsætter ind i en fremtid vi kan extrapolere os frem til. Asiater ser tiden som et mere pulserede måske snarere cyklisk fænomen, er det påstået. Genkomsten fra begyndelsen 1900 tallet af ”Den gule fare” for vår kultur, det taler for den Asiatiske tids forståelse. Hvad er det vi siger: ”intet nyt under solen”? Tom Kristensen ”Asiatisk i vælde er angsten”.

Jamen Niels Fuglsang, vi deler væsentlige værdier med kineserne:
Vækst i BNP!
Uvilje imod islamisk fundamentalisme.
Videns og teknologisk udvikling -
Mere måske end med Trumpismen USA i virkeligheden....?

Bjørn Pedersen

@Niels Jakobs
Vi deler i væsentlig grad "uvilje imod islamisk fundamentalisme" med Kina? Du er da vel sarkastisk?

Næh Bjørn, ikke det mindste sarkastisk, selvom virkeligheden ofte har det sarkastiske i sit antræk, ikke?
Sådan er virkeligheden, beklager.
Jeg opnår ikke synds renselse/ophøjethed overfor nogen Gud - eller medmeneske , ved ganske udemokratisk at påstå, at dansk- kristendommen er sand/sandere/mest sand f.eks i f.t. islam.
Men vi er bare nogen der ikke lige glemmer islamistiske terror, dens undertrykkelse og almen formørkelse, ja degeneration in casu islamisk stat i Levanten.
I det mindste er Kina da ikke anti videnskabelig. Det ses ved dets fantastiske , ja skræmmende hurtige udvikling fra sultplaget isoleret bondesamfundet til rumfarts- og meget andet- nation 50 år!

Bjørn Pedersen

Kinas etniske udrensning af uighurer og tibetanere og deres kultur har absolut intet at gøre med "islamisk fundamentalisme". Det er kinesisk nationalsocialisme. Og at påstå at Kina ikke er anti-videnskabelig, er jo latterligt. De støtter fra statens side kinesisk traditionel medicin, som er pseudovidenskab og dyrplageri.