Analyse
Læsetid: 6 min.

Frihandelsaftale: Fremover vil Asien handle mere med Asien – hvad betyder det for USA og EU?

Efter årelange forhandlinger har 15 lande i Asien vedtaget verdens største frihandelsaftale. Den supplerer et væld af bilaterale aftaler og lander midt i en coronatid, hvor globaliseringen og Kinas rolle i international handel er til heftig debat
Nogle ser RCEP-aftalen som en gave til Kina. Her er det den kinesiske premierminister Li Keqiang og handelsminister Zhong Shan, som underskrev aftalen på Kinas vegne.

Nogle ser RCEP-aftalen som en gave til Kina. Her er det den kinesiske premierminister Li Keqiang og handelsminister Zhong Shan, som underskrev aftalen på Kinas vegne.

Liu Weibing

Udland
18. november 2020

En ny frihandelsaftale, The Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP), blev søndag underskrevet ved en virtuel ceremoni under vietnamesisk værtskab.

Omkring 2,2 milliarder mennesker og cirka 30 procent af den globale økonomi vil blive påvirket. RCEP inkluderer de ti lande, der udgør Sammenslutningen af Sydøstasiatiske Nationer (ASEAN), samt Kina, Japan, Sydkorea, Australien og New Zealand. Det gør den til verdens største frihandelsaftale.

Ikke overraskende vækker den slags mastodontaftale både glæde og bekymring. Kritikken kommer i flere varianter. Hvor nogle ser aftalen som udemokratisk, beskylder andre den for at være uambitiøs, mens andre igen ser den som en gave til Kina. Demokratisk er handelsaftaler aldrig. De bliver forhandlet på plads i lukkede fora, hvor bureaukrater sliber kanter og indgår kompromiser, indtil et resultat ligger klar. I dette tilfælde fik offentligheden først de 510 siders lovtekst at se på selve dagen, hvor underskrifterne blev sat.

Forhandlingsarbejdet har stået på siden 2012 og skal ses i lyset af, at hovedparten af deltagerlandene allerede har bilaterale eller multilaterale aftaler med hinanden i et virvar af overlappende sfærer, der over årene er blevet kendt som den asiatiske nudelsuppe af frihandelsaftaler.

Som helhed er den handelsmæssige effekt derfor mindre omfattende. Den dækker heller ikke områder som miljø, forbrugerbeskyttelse eller rettigheder for arbejdere. Dertil kommer, at aftalen først træder i kraft, når den er ratificeret af en håndfuld lande, og at sænkningen af toldsatser landene imellem kommer til at ske gradvist over de næste 20 år.

Alligevel hersker der ingen tvivl om, at RCEP er en skelsættende begivenhed for en region, der i forvejen er klodens vækstcentrum. Ud over at sænke toldsatser sigter den mod at bekæmpe protektionisme, tiltrække flere investeringer og skabe fælles regler og priser for varer, der krydser en eller flere grænser inden for regionen. Stadig længere og mere fragmenterede forsyningskæder gør, at fremstillingsvirksomheder ofte må holde styr på et hav af regler og tilpasse produkter fra land til land. Den proces bliver nu underlagt fælles standarder i RCEP-landene.

Favner bredere end Kina

Kina bliver ofte nævnt som arkitekten bag aftalen, men fra starten har RCEP været drevet af de ti lande i ASEAN. Når Kina fremstår som en vinder, skyldes det ikke mindst, at hverken Indien eller USA er med. Indien var en del af forhandlingerne helt frem til sidste år, hvor den indiske regering trak sig af frygt for, at landets fremstillingssektor og landbrug ikke var rustet til at modstå øget konkurrence – i særdeleshed fra Kina.

Siden er forholdet mellem de to lande blevet forværret drastisk under en månedlang grænsestrid. USA var aldrig inviteret med, men var frem til Donald Trumps fremkomst drivkraften bag en alternativ handelsaftale mellem endnu flere lande på begge sider af Stillehavet.

For Kinas kommunistparti kunne timingen næppe have været bedre. På globalt plan har coronapandemien fået mange lande til at se mere kritisk på deres afhængighed af kinesiske varer, mens USA må formodes at fortsætte med at konfrontere Kina på handelsområdet under Joe Bidens ledelse.

Det kinesiske modsvar har været at hylde sig selv som den internationale bannerfører for frihandel og multilateralisme. Hvem der i den sidste ende får mest gavn af Asiens nye megaaftale vil først stå klart om mange år. Sikkert er det, at handel skaber forbindelser – økonomiske og menneskelige – der på sigt øger den gensidige afhængighed.

Som den suverænt største økonomi er Kina i en god position. Men at et land som Japan er med blandt medunderskriverne vidner om, at RCEP favner bredere end kinesiske interesser. Om noget er aftalen et vidnesbyrd om, at de internationale handelsstrømme for tiden er i opbrud. Mange af deltagerlandene er store eksportnationer. Hidtil har mange af deres største markeder ligget i Europa og Nordamerika. Fremover vil Asien handle endnu mere med Asien.

Asiatisk powerplay sætter atter fut i kravet om en ny TTIP

Af Mathias Sonne

Betydningen af den nye asiatiske handelsaftale RCEP – verdens hidtil største af slagsen med 30 procent af det globale BNP og af den globale befolkning – vækker i disse dage opsigt på begge sider af Atlanten: Hvor vigtig er den? Hvor meget styrer Kina? Og hvad betyder den for det gamle Vesten?

På et pressemøde tirsdag kaldte Tysklands kansler Angela Merkel RCEP-aftalen for »en advarsel« til Vesten.

På et pressemøde tirsdag kaldte Tysklands kansler Angela Merkel RCEP-aftalen for »en advarsel« til Vesten.

Odd Andersen

Det handelstekniske er kompliceret. Men det symbolske i tidspunktet for aftalen er ikke til at tage fejl af: Mens de 15 ledere i weekenden skrev under på aftalen, havde Vesten andre ting at tage sig til. Donald Trump har stadig ikke anerkendt sit valgnederlag, mens hans forsøg på at inddæmme Kina nu åbenlyst går ned ad bakke. Joe Biden er stadig ikke i sædet, og han har endnu ikke meldt klart ud, hvordan han vil gå til de handelsaftaler, som er kuldsejlet i Trump-æraen – det gælder både Trans-Pacific Partnership (TPP) og Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) mellem EU og USA. Og i Europa roder EU og Storbritannien hjælpeløst rundt i forsøget på at skabe en Brexit-aftale.

Den asiatiske enighed om RCEP-handelsaftalen med Kina som suverænt største land har derfor givet politiske og økonomiske panderynker i Vesten, især i USA og i Europas største økonomi, eksportnationen Tyskland.

Trumps fiasko

På et pressemøde tirsdag kaldte Tysklands kansler Angela Merkel RCEP-aftalen for »en advarsel«, og hun »beklager dybt, at vi i de seneste år ikke er kommet videre med USA«. Underforstået: med en transatlantisk handelsaftale. Den pointe er dominerende blandt tyske topøkonomer: TTIP skal vækkes fra de døde.

»Verdensøkonomiens tyngdepunkt forskyder sig videre mod øst,« skriver finansavisen Handelsblatt og citerer den toneangivende økonom Michael Hüther for, at RCEP-aftalen er et »wakeupcall« for Vesten, der samtidig viser, at Trumps forsøg på en inddæmning af Kina har været »en fiasko«.

Med sin vending mod Asien prøvede Obama fra 2011 netop at skabe Trans-Pacific Partnership (TPP), der omtrent har samme medlemslande som RCEP – bare med USA og uden Kina, som skulle holdes ude og nede. Den strategi sprængte Trump med udtrædelsen af TPP i 2017, der alligevel endte med at blive indgået i 2018 af 11 lande under forkortelsen CPTTP, altså uden USA.

At USA heller ikke har haft synderligt held med at opbygge et partnerskab med Indien, som står uden for den ny RCEP-aftale, har givet inspiration til at ændre slagordet »America First« til »America Alone«. Et ordspil, som både amerikanske og europæiske medier har tilladt sig i de seneste dage. Samstemmende ser det britiske magasin The Economist Indien og USA som de egentlige tabere af RCEP – og Kina som den formentlige vinder.

Kom tilbage, TTIP

Både fortolkningen af RCEP-aftalen og af Kinas rolle i den varierer stærkt. Eksperter som Greg Polling, sydøstasiatisk ekspert ved Center for Strategic Studies har på Twitter understreget, at »RCEP ikke er Kinas plan for regional dominans – det er silkevejsprojektet«.

Omvendt mener The Economist, at RCEP-landene fremover vil få mere direkte adgang til de kinesiske forsyningskæder, og at aftalen potentielt kan eliminere op mod 90 procent af alle toldsatser i de 15 lande – om end først i en periode over 20 år.

»På kort sigt er effekten af RCEP til at overse, fordi de fleste af landene i forvejen havde et kludetæppe af handelsaftaler,« siger den førende tyske økonom og leder af ifo-instituttet i München, Clemens Fuest, til Information.

»Men på lidt længere sigt vil aftalen reducere den europæiske adgang til markederne i Asien.«

Med sine liberale briller anbefaler han derfor, at EU forstærker sine aftaler med landene i RCEP-zonen for ikke at blive fortrængt fra deres markeder – og at EU og USA kommer ud af den gensidige handelskrig og atter prøver at skabe en frihandelsaftale.

Om EU og Biden-regeringen overhovedet vil og kan det, efter TTIP én gang er druknet i en gensidig handelskrig og i rimelige protester over ringe arbejds- og miljøstandarder i aftalen, er et åbent spørgsmål.

CPTTP-aftalen i Asien vil Biden dog næppe forsøge at indgå i igen, mener The Economist.

»Biden har mange andre kampe at kæmpe. Og Asien vil blive ved med at blive omskabt af Kinas øgede indflydelse og USA’s tilsvarende fravær.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Den idiot til Trump ville ikke underskrive handelsaftalen med en lang række asiatiske lande i 2017. Alt arbejde var gjort af Obama administrationen, og det eneste der manglede var Trumps underskrift.

Obamas handelsaftale med disse asiatiske lande ville have været et effektivt værktøj til at inddæmme et aggressivt Kinas voksende indflydelse. Trumps handelskrig med Kina har ikke gavnet noget, men har skabt en masse unødvendigt rabalder.

Men Trump var for lille et menneske til at underskrive en aftale, som reelt ville have gavnet USA.

At han ikke ville skrive under på Obamas aftale, skyldes vel hans - særdeles velberettigede - mindreværdskomplekser i forhold til netop Obama.

Nu er Kina så trådt ind i denne handelsaftale og høster frugterne af Obamas arbejde.
Mens USA får en lang næse pga. Trumps uduelighed.

Dette går også ud over Europa, for det havde været i vores interesse, at det var USA, som var med i handelsaftalen i stedet for Kina.

Dennis Jørgensen, Arne Albatros Olsen og Richard Strand anbefalede denne kommentar

Ole Svendsen
”ville have været et effektivt værktøj til at inddæmme et aggressivt Kinas voksende indflydelse”.
Aggressivt Kina. Mener du ikke Amerika?

Michael Kragh Rosenkilde, Torben K L Jensen, Dennis Jørgensen, Torben Skov og kjeld hougaard anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Lasse Karner & Mathias Sonne

Det er dygtigt arbejde at få løftet de mange bilaterale handelsaftaler - den asiatiske nudelsuppe af frihandelsaftaler - ind i en samlet handelsaftale for 15 lande omfattende næsten 1/3 af kloden økonomi.

Det bliver spændende at læse om, hvordan RCEP spiller sammen med CPTPP, The Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership - afløseren for TPP, som Donald Trump lagde i graven. Blandt andet Canada, Mexico, Peru & Chile er med i CPTPP, men ikke i RCRP.

Det virker ret oplagt at samarbejde Stillehavet rundt; men selvfølgelig kan man ikke bare lade den kinesiske industri lægge ens eget lands industri øde.
Den bekymring burde være tilgodeset med den lange implementeringstid; men Indien har altså desværre ikke turde være med til denne markedsåbning.

@ John Andersen
Nej jeg mener Kina. Hvis du ser på det dystopiske overvågningssamfund, som det kinesiske regime investerer massivt i at indføre i hele Kina, og som de ønsker at eksportere til andre lande, den massive opførsel af KZ-lejre med indespærring af mio af Uighurer, truslen mod Taiwan, den brutale undertrykkelse af Hong Kong - så bør det være klart, at dette er en trussel mod frie demokratier overalt på jorden.

Jo USA opfører sig også til tider aggressivt - men de har dog et demokrati, selvom det er dysfunktionelt. USA har også en fri presse, og en lovgivning hvor reelle retssager kan foregå.
I USA får kritiske graver journalister Cavling prisen - i Kina ryger de i fængsel!
USA har en 3 deling af magten og en forfatningsdomstol. Af disse to supermagter foretrækker jeg klart USA.

Bent Nørgaard, Jacob Nielsen, Arne Albatros Olsen og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar

@ Ole Svendsen. Det er os, danskere som ønsker at andre lande skal indføre vores samfundssystem – da ikke Kina? Polen og Ungarn er nærmest – siden ville Vietnamesere jo ikke ha ”frihed - demokrati og menneskerettigheder. Trods vi skyder på dem synes det ikke være populært i Afghanistan eller Iraq og Nigeria heller. vi danskere har fere soldatr i kamp udenfor Danmark end Kina. De arbejder med alle, Afghanistan, Iran, Saudi, Israel – giver dem friheden til at skabe de samfund de nu kan lykkes med.

Jan Henrik Wegener

Man kan få den mistanke at her er et område som vi let undervurderer vigtigheden af, når dagens nyheder ellers drejer sig om personspørgsmål i præsidentvalg eller vores hjemlige, kan vi kalde det på pseudoamerikansk, "Minkey business".
For hvordan får man overhovedet mulighed for at afhjælpe globale problemer hvis ikke i meget store fora, hvor der også tales penge og dermed magt?
Gad vidst om der er noget overhovedet om de spørgsmål, som ellers tit ses som så vigtige. Klima. eller giftstoffer. Vandforsyning o.s.v. Vækstspørgsmål. Eller for den sags skyld spørgsmål om rettigheder, udover virksomhedernes. Jeg indrømmer nogen skepsis overfor dette. Om der står så meget som et ord på flere hundrede sider? Så kan Kinas regerende parti nok så meget bestå af "socialister".

Jamen du siger det jo selv, Ole Svendsen. TPP og også TTIP med ISDS var til fordel for USA på bekostning af alle andre. Trump siger USA først, men afskaffede så de aftaler som netop skaffede dette.
Men i mine øjne er det det eneste gode Trump har gjort. Jeg frygter dog, at TTIP ikke er helt død og at Biden vil genoplive den.
Jeg ønsker asiaterne tillykke med en aftale der mindsker den vestlige imperialismes kontrol.

Prisstigninger her i vesten.

Handelsaftaler lyder jo uskyldigt, men det drejer sig om hvor varer bliver produceret, og dermed hvor arbejdskraften... og skattehullerne skal placeres.

Så at et land har fordele af en aftale betyder som regel at få bliver ekstremt rige, nogle klarer sig, mens måske halvdelen mister deres job eller må leve med den trussel. dette scenarie vil af mange økonomer blive betragtet som en fordel for landet, da kagen bliver større..... og så kan man jo bare gøre det lettere at få fat i opioid medicin....

Nu kan eksporten af Australsk kul til Kina accelerere frit og for fuld fart uden bremser. Super duper og sundt for økonomien.

Glæd dig til fortsatte lune november aftener fremover. Ikke mere skovle sne.