Feature
Læsetid: 9 min.

Georgias kvinder kan afgøre Amerikas skæbne

For første gang siden 1996 har Georgia valgt en demokratisk præsident, og til januar vil sydstaten afgøre magtfordelingen i det amerikanske senat. En historisk kamp – som delstatens kvinder og minoriteter har afgørende betydning for. Information har mødt nogle af dem
Det traditionel meget konservative Gerogia har for første gang side 1996 valgt en demokratisk præsident: »Der er sket en forandring i folks tankegang og måde at betragte magt og indflydelse på. I lang tid troede folk ikke, at de kunne være med til at skabe forandring, men med Obama opdagede de, at det var muligt,« siger Dana Lemon.

Det traditionel meget konservative Gerogia har for første gang side 1996 valgt en demokratisk præsident: »Der er sket en forandring i folks tankegang og måde at betragte magt og indflydelse på. I lang tid troede folk ikke, at de kunne være med til at skabe forandring, men med Obama opdagede de, at det var muligt,« siger Dana Lemon.

Osie Greenway

Udland
18. november 2020

»Den vil vende,« hvisker Dana Lemon og hæver øjenbrynene bestemt, som om hun delte en intim statshemmelighed. »Det vil blive historisk. Gigantisk.« Det er sin hjemstavn, hun taler om. Det traditionelt konservative Georgia dybt nede i de amerikanske sydstater. En højborg under slavetiden, fødested for borgerrettighedsbevægelsen og det ultimative fokus i valgets efterdønninger.

Vi er ved et valgsted i en forstad til Georgias hovedstad, Atlanta, på valgdagen den 3. november. Og den 55-årige sorte kvinde mener, hun kan mærke, hvordan der bliver skrevet historie i Martin Luther Kings hjemstat.

»Der er sket en forandring i folks tankegang og måde at betragte magt og indflydelse på. I lang tid troede folk ikke, at de kunne være med til at skabe forandring, men med Obama opdagede de, at det var muligt, og efter de sidste fire år med en komplet modsat leder, bliver der nu endelig sat en fod i døren. Ikke mere nu. Jeg har magt, og jeg vil bruge min magt,« fortæller Dana Lemon, mens de sidste vælgere går ind for at sætte deres kryds.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her