Baggrund
Læsetid: 8 min.

Grækenlands afvisning af Huawei er endnu et tegn på stigende europæisk kinaskepsis

Den græske afvisning af Huawei som fremtidig 5G-leverandør viser, at landet igen ser mod vest efter de seneste år kinesiske flirt. At stadig flere EU-lande tilslutter sig USA’s kamp mod Kinas rolle i fremtidens 5G-netværk, er tegn på en faldende kinesisk indflydelse i Europa, vurderer forsker
To ansatte tjekker mobilen foran en coronalukket cafe i Athen. Men det bliver ikke kinesiske Huawai, der kommer til at stå for landets 5G-netværk. Efter nogle år med tætte relationer til Kina har Grækenland takket nej til kineserne og har i stedet vendt sig tilbage mod Vesten.

To ansatte tjekker mobilen foran en coronalukket cafe i Athen. Men det bliver ikke kinesiske Huawai, der kommer til at stå for landets 5G-netværk. Efter nogle år med tætte relationer til Kina har Grækenland takket nej til kineserne og har i stedet vendt sig tilbage mod Vesten.

Marios Lolos

Udland
17. november 2020

I den enorme Piræus Havn ved Athen ligger den normalt så travle cruiseterminal øde hen.

Pandemien har afbrudt den sædvanlige strøm af luksuslinere med turister til det, der normalt er en yderst velbesøgt krydstogshavn. Anderledes gang i den er der i containerhavnen, som på et årti har tredoblet sin containerfragt og er blevet en af Europas travleste. Det er sket i takt med, at den kinesiske gigant Cosco bid for bid har overtaget havnen fra den græske stat, som gældskrisen tvang til at privatisere infrastruktur. Næste år overdrager staten endnu en bid af Piræus havn til Cosco, der for længst er blevet majoritetsejer.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Om det er berettiget eller ikke, ved jeg ikke. Men det er der heller ingen andre der ved.

Men det er i hvert fald et af de områder, hvor, den i øvrigt aldeles utroværdige, Donald Trump fik sat et personligt aftryk.

Til gengæld undrer det mig. For det må absolut være muligt at undersøge, om der er "fjendtlig" software i disse systemer. Men måske handler det egentlig blot om en form for skjult kollektiv protektionisme, hvor man prøver at beskytte de virksomheder, der er udenfor Kinas rækkevidde.

ja, det er jo ikke fordi, vi ikke bliver aflyttet i forvejen af vores "venner", nu skal jeg ikke nævne navne, men "host" USA "host".

Mogens Holme, Torben Arendal, Flemming Berger, Peter Beck-Lauritzen, Torben K L Jensen og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Amerikansk imperialisme er mere direkte og kynisk end den har været i de sidste 50 år. Og vi retter ind i Europa. Selvfølgelig gør vi det. Og lukker øjnene for tyrkernes terrorisme i sydøsteuropa. Mens NATO og EU ser den anden vej. Føj.

Estermarie Mandelquist, Peter Beck-Lauritzen, Søren Bro og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Hvis Grækenland vil, så kan de vel bare fortælle kineserne "hør nu her venner. At sælge infrastruktur til Jer var en fejltagelse. Det købte eksproprieres hermed tilbage til den græske befolkning som den retmæssige ejer. Farvel og ha' det godt."

Eller sender Kina deres militær til Grækenland for at beskytte deres ejendom?

Vi har vist været nærmest grænseløse naive i forhold til både Kina, Rusland og Tyrkiet. Og så har vi skåret ned på vores egen sikkerhed og kaldt det fredsdividenden. Luftbøffer, vindfrikadeller og skysovs, er vist hvad det var. Grækernes beslutning er en “hellere sent end aldrig”.

Det er USA som giver os sikkerhed, og det skal vi vist være glade for, fordi vi deler grundlæggende de samme værdier. Og de er nogle helt andre end kinesernes, russernes og ikke mindst Erdogan og hans slyngler.

Peter Beck-Lauritzen

Lad os tage kritikken af Kinas manglende overholdelse af menneskerettighederne op til afstemning i EU igen.
Grækerne turde ikke sidst, derfor blev det ikke vedtaget! Tør de nu?
Og JL: god ide, eksproprier Piræus havn tilbage. Det var en dum fejl, fremtvunget af bl.a. EU og Lagarde.

Allan S. K. Frederiksen

@Gert Romme

Det er i dag muligt at placere kredsløb og chips i mellem lagene i en printplade, disse kan tilgås via skjulte bagdøre. Selv USAs militær har ikke kunnet sikre sig noget sådant var tilstede i f.eks. Lenovos bærbare computere, hvorfor de forbød brugen af dem.
Hvor udbredt forbudet er i dag for føderalt ansatte, ved jeg ikke, men jeg husker panikken da kredsløbene blev fundet. Det er samme paniske mistro som har bredt sig til andre netværksprodukter fra Kina.

Carsten Nørgaard

Jeg deler ikke forfatterens årsagsfortolkning. Kinaskepsis? Tror slet ikke landet holder op med at bejle til kinesiske investorer på en lang række områder. I 2018 var jeg i Athen, og i lufthavnen havde de roterende reklamer for ejendomsmægling skrevet næsten udelukkende på kinesisk – det er ret usandsynligt, at situationen vender sig så mærkbart og så på et tidspunkt, hvor man har accepteret at betale en samfundsøkonomisk pris (ovenpå den, man allerede betaler af på) for at holde COVID-19 ved døren. Kinaskepsis i Grækenland? Probably not. (Man føler nok også stadig et behov for fortsat at bejle til Kina, da negative holdninger om de vestlige, intergovernmentale organisationer stadig er vidt udbredte.)

Det med Huawei og 5G er nok mere en enkeltsag, som handler mindre om Kina og mere om grækernes stærkt udbredte præference for privatliv og privathed. Man lægger ikke så meget mærke til det i turistlivet, og i det offentlige er de skam også åbne og nysgerrige, men faktisk er de ret orienterede mod tanken, at ”mit hus er en helligdom, en højborg, et privat sted”, og faktisk har kulturanalytikere også identificeret en udbredt præference for at undgå usikkerhed og en potentielt flertydig fremtid (man kunne skrive meget om emnet helt generelt), så jeg tror simpelthen det er den institutionelle krybdyrhjerne, der træder ind. Rent anekdotalt kan jeg da også mindes, at de grækere, jeg har talt med, i almindelighed har været ret (negativt) opmærksomme på tanker som at USA spionerer over hele verden, skepsis over for Facebook og andre sociale medier osv. – på den måde ligner de nok lidt mere nutidens Tyskland (som jo også har en vis historie med informationsteknologisk skepsis) end fx Danmark, et af de mest informationsteknologisk optimistiske lande overhovedet.

Min pointe er i hvert fald, at banen er helt åben for, at det handler om alt muligt andet mellem himmel og jord, end at Grækenland pludselig skulle være blevet ”kinaskeptisk” – for netop dén vinkling er nok blandt de mindre sandsynlige.