International kommentar
Læsetid: 5 min.

Joe Bidens vælgerflertal er hvidere og mere velstående – og uholdbart i det lange løb

Bidens kampagnestrategi gik ud på at vinde borgerlige vælgere, der havde fået nok af personen Trump over på sin side – men samtidig gik arbejderklassevælgere i stort tal, både hvide og ikkehvide, over til Trump, viser vælgeranalyser
Erfaringen fra det demokratiske primærvalg og Bidens manglende opbakning fra arbejderklassevælgere ved præsidentvalget viser, at hvis demokraterne vil appellere stærkere til disse vælgergrupper, må de følge Sanders’ eksempel, mener dataanalytiker Ben Davies, der var en del af Bernie Sanders’ kampagne.

Erfaringen fra det demokratiske primærvalg og Bidens manglende opbakning fra arbejderklassevælgere ved præsidentvalget viser, at hvis demokraterne vil appellere stærkere til disse vælgergrupper, må de følge Sanders’ eksempel, mener dataanalytiker Ben Davies, der var en del af Bernie Sanders’ kampagne.

Kena Betancur

Udland
16. november 2020

Demokraterne havde en klar strategi: at vinde nok republikanske forstadsvælgere over på deres side til, at Trump kunne væltes. Det lykkedes akkurat. Joe Biden vandt præsidentvalget i kraft af den stemmefremgang, han fik i forstæderne til Atlanta, Detroit, Milwaukee, Philadelphia og Phoenix.

Valget viser imidlertid også, at denne strategi har store brister fremadrettet. Truslen fra Trump er væk, og næste valg kan ikke nødvendigvis vindes ved at profilere sig op imod en dæmonisk modstander. Demokraterne valgte den korteste vej til sejr over Trump. Men i samme proces kan de have skadet deres chancer for at skabe nye bæredygtige vælgerflertal og kan allerede nu få svært ved at samle en regeringsduelig koalition, der kan føre progressiv politik.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Hvorfor ligner Joe Biden Bernie Sanders pludselig. Nååå, det er jo Bernie Sanders. Me the best man win.

- Det gjorde han så desvære ikke.

Forhåbentlig vil bevægelsen mod et mere retfærdigt USA sat i gang af Bernie Sanders blive ført videre af de yngre amerikanske generationer. Blandt de 18 til 30 årige amerikanske vælgere stemte over 65% på demokraterne, altså Joe Biden. Forhåbentlig vil de unge amerikanere føre deres overbevisning videre frem mod en form for Socialdemokratisk USA for fremtiden. Det sande moderne samfund.

- Hvis amerikanerne oplevede det med egne øjne hvad vi har opnået i Danmark og Norden ville de ikke være i tvivl.

Bjørn Pedersen

Amerikanerne, selv den højredrejede arbejderklasse, kan sagtens overtales til at gå ind for socialdemokratisk politik. Det er netop et spørgsmål om branding, og at vide at amerikanerne hader socialisme... eller rettere, de aner ikke hvad socialisme er, men de ved at det er ondt, så hvis man kan kalde eller associere noget med socialisme/kommunisme/marxisme, så ved man at flertallet vil forkaste det.

Så tricket er selvfølgelig at vende den 180 grader, og kalde velfærdsstat noget a la "Liberty State", fri stemmeret for alle for "Freedom Vote", og gratis højere uddannelse for "Awesome Patriot Smartiness" (så får man Trump-folket med).

https://www.youtube.com/watch?v=qP07oyFTRXc

Ikke at det vil betyde noget med det samme, fordi nok kan det amerikanske folk stemme, men for de fleste gør det ingen forskel, da de kun har to partier at vælge imellem og begge partier kun opstiller kandidater som USA's Bloombergere, Koch-brødre, Bezos'er og lignende. Men det kan jo ændre sig med tiden.