International kommentar
Læsetid: 4 min.

Det, der kendetegner Trumps base, er fjendskab over for andre

Donald Trumps vælgerbase drives frem af et nulsumsspil, der skal bane vej for æresoprejsning gennem nedgørelse af andre. At anerkende, at også andre kan have behov og rettigheder, ville svare til at give afkald på egne behov og rettigheder, skriver professor i sociologi Richard Sennett i denne kommentar
Det bekymrer sociologiprofessor Richard Sennett, at en større del af Trumps vælgerbase synes tilbøjelig til at søge mod væbnede selvtægtsgrupper og et genfødt Ku Klux Klan, fordi sådanne gruppers aggressioner aldrig svigter. Her er det den højreradikale gruppe The Proud Boys.

Det bekymrer sociologiprofessor Richard Sennett, at en større del af Trumps vælgerbase synes tilbøjelig til at søge mod væbnede selvtægtsgrupper og et genfødt Ku Klux Klan, fordi sådanne gruppers aggressioner aldrig svigter. Her er det den højreradikale gruppe The Proud Boys.

Stephanie Keith

Udland
4. november 2020

’Make America Great Again’-baseballkasketter, demonstrativ våbenbegejstring og andet Trump-merchandise er dyrebare symboler for mindst 30 procent af amerikanerne. Trumps vælgerbagland føler, at ’Det Sande Amerika’ tilhører dem.

At ekskludere indvandrere, at kalde mexicanske migranter for ’voldtægtsforbrydere’ og ’kriminelle fuskere’ og at segregere farvede medborgere inden for USA kan legitimeres med samme begrundelse: Disse grupper er ’fremmedlegemer’. Men racisme er ikke en tilstrækkelig forklaring på den foragt, vrede og aggression, som Trumps vælgerbase føler over for andre amerikanere.

Trumps base drives frem af et perverteret nulsumsspil, der skal bane vej for æresoprejsning ved nedgørelse af andre. At anerkende, at også de andre kan have behov og rettigheder, ville svare til at give afkald på egne behov og rettigheder. Sådan er det indbildte nulsumsspil, som nærer det indædte fjendskab, som vælgerbasen føler over for de andre.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her