Baggrund
Læsetid: 8 min.

Klimakamp er endt i den norske Højesteret – verden over vinder klimaretssager frem

Et oprør er endt i den norske Højesteret. Klimaaktivister har sagsøgt den norske stat for at fortsætte arktiske olieboringer, som ifølge aktivisterne er en krænkelse af menneskerettighederne. I andre lande er staten ligeledes blevet trukket ind i klimaretssager
Det er fortsatte boringer efter olie i Barentshavet, den norske del af det arktiske hav, der har ført til den retssag mod den norske stat, der nu er endt i den norske højesteret.

Det er fortsatte boringer efter olie i Barentshavet, den norske del af det arktiske hav, der har ført til den retssag mod den norske stat, der nu er endt i den norske højesteret.

Nerijus Adomaitis

Udland
23. november 2020

En mørk efterårsaften samledes norske klimaaktivister på Højesterets Plads i Oslo for at danne en »lyskæde« fra Højesteret til Stortinget. Klimaaktivisterne markerede, at en historisk klimaretssag havde sin første retsdag ved daggry. Klokken 18.14 tændtes fyrfadslysene – en henvisning til den norske grundlov, som blev til i 1814.

I Norge har den grønne organisation Natur og Ungdom sammen med Greenpeace således sagsøgt den norske stat for at fortsætte olieboringerne i Barentshavet, den norske del af det arktiske hav. Ifølge de norske klimaaktivister handler Norge således i strid med den grundlovssikrede ret til et bæredygtigt miljø, som det er stadfæstet i den norske grundlovs miljøparagraf 112:

»Enhver har ret til et miljø, der sikrer sundhed og til en natur, hvor produktionsevnen og mangfoldigheden bevares.«

At fortsætte sådanne olieboringer krænker nordmændenes ret til et sundt miljø og en mangfoldig natur, mener Therese Hugstmyr, som leder Natur og Ungdom, en af sagsøgerne mod den norske stat.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

tak for en god artikel! Det er opmuntrende at læse om de hollandske og engelske resultater: Holland: farten ned på motorveje, England: skrinlægning af 3.landingsbane i Heathrow. Er der nogle friske fyre/piger, der har lyst til at efterligne dem?

Spændende sag. Min umiddelbare vurdering er at sagen, hvis tilsvarende stod i GL og den udspillede sig i Danmark ville blive afvist ved domstolen, pga. manglende søgsmålskompetence. Men vi lever i en brydningstid, så?

Man kan kun ønske dem held og lykke!

Poul Anders Thomsen

Der skal nok meget held til, hvis det skal lykkes.