Nyhed
Læsetid: 4 min.

Likvideringen af iransk atomforsker øger spændingerne i Mellemøsten

Iran beskylder Israel for at stå bag likvideringen af atomforskeren Mohsen Fakhrizadeh, og landet øverste leder, ayatollah Ali Khamenei, truer med gengældelse
Fakhrizadeh faldt i baghold på en motorvej, nær den iranske hovedstad, ved en nøje planlagt likvideringsaktion.

Fakhrizadeh faldt i baghold på en motorvej, nær den iranske hovedstad, ved en nøje planlagt likvideringsaktion.

Ritzau/Scanpix

Udland
30. november 2020

Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei, kræver nu en »endelig afstraffelse« af dem, der står bag drabet på en af landets mest fremtrædende videnskabsmænd – en mand, som ifølge Israel var leder af et hemmeligt atomvåbenprogram.

Mohsen Fakhrizadeh, der angiveligt er hjernen bag Teherans nukleare strategi, blev fredag dræbt på en motorvej nær den iranske hovedstad ved en nøje planlagt likvideringsaktion. Det har ført til alvorlig optrapning af spændingerne i Mellemøsten.

Iran tøvede ikke med at beskylde sin ærkefjende Israel for at stå bag angrebet. For at forberede sig på et muligt gengældelsesangreb satte Israel lørdag sine ambassadekontorer verden over i forhøjet alarmberedskab, rapporterer israelske medier.

I en erklæring kaldte ayatollah Ali Khamenei den dræbte Mohsen Fakhrizadeh for »landets mest fremtrædende og mest anerkendte nukleare defensive videnskabsmand«.

Irans umiddelbare prioritet, sagde han, ville nu være »den endelige afstraffelse af gerningsmændene og af dem, der gav ordre til aktionen«. Han uddybede ikke, hvilken type gengældelsesaktion der kunne være tale om.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Nu er der ingen der ved, hvem der stod bag dette drab. Dog kan det være organiseret af Israel, Saudi eller USA, der alle har et motiv. Og Israel har i hvert fald kompetencen, det har Saudi formentlig ikke.

Men jeg syntes, det har fået for lidt spalteplads, at morderne simpelt hen, og helt unødigt, sprang den bil i luften, der kørte foran atomforskerens bil.

Ingen ved, hvor mange der liv, der var i denne bil, der stort set blev pulveriseret. Men den der har organiseret forbrydelsen, bør i hvert fald også straffes for disse hensynsløse mord.

Jack Jönsson, Erik Karlsen, Marianne Stockmarr, Eva Schwanenflügel, Peter Beck-Lauritzen, kjeld hougaard og Nette Skov anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Hvorfor er der ingen fordømmelser af dette terro-angreb mod en iransk videnskabsmand.
Israel fik jo selv atomvåben ind via bagdøren - og har vel aldrig erkendt at de også har atomvåben. Det har der heller ikke været de største protester imod.

Hvis Vesten vil være troværdige så må de også sætte Israel under pres.

Jack Jönsson, Arne Albatros Olsen, Troels Brøgger, Poul Anker Sørensen, Marianne Stockmarr, Gert Romme, Thomas Tanghus, Lars Løfgren, Anders Graae, Eva Schwanenflügel, Søren Bro, Peter Beck-Lauritzen, kjeld hougaard, Torben Arendal, Carsten Munk, Viggo Okholm, Flemming Berger, Pietro Cini og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar

Istedet for at lade følelserne løbe den forkerte vej, bør man holde fast i fakta.

1. Der er ingen der ved hvem der stod bag attentatet.
2. Det iranske præstestyre er et undertrykkende, facistisk og morderisk styre, der fortjener nul og niks sympati fra os i vesten, fra deres naboer, eller fra deres egen befolkning.
2. Iran prøver (ulovligt)at blive en atombevæbnet stat, der i forvejen udbreder terror bl.a. via deres militser og proxykrige. De ønsker atomvåben, bl.a. for at opnå de samme fordele som Nordkorea, men eftersom det er et skruppelløst styre, hvem tør så løbe an på at de ikke vil bruge dem?
3. Hvis Israel er atombevæbnet, hvilket noget tyder på, men hvilket aldrig er blevet bekræftet, udgør de ihvertfald ingen trussel mod verdensfreden. For så havde de allerede været det. Derfor ved vi at disse våben (hvis de eksisterer) kun vil blive brugt i selvforsvar, hvis overhovedet, og så naturligvis anvendt politisk.

Jannick Sørensen, Jan Kauffmann, Hans Aagaard og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Israels-Mossads holdning er, alle kan dræbes, hvorsomhelst, undtagen statsoverhoveder! Når Kina, Rusland, Saudi eller andre stater, dræber, udtrykkes afsky og protester, men aldrig overfor Israel?
Retsstat? Næppe!

Jack Jönsson, Troels Brøgger, Poul Anker Sørensen, Marianne Stockmarr og Gert Romme anbefalede denne kommentar

der kommer ingen fordømmelse af terrorhandlingerne fra Israel og/eller USA, da det jo kan koste eksportkroner. Penge før principper som sædvanligt.

Troels Brøgger, Marianne Stockmarr, Pietro Cini og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Thomas Jørgensen

jacob Nilsen . hvad er israel så ?

De er undertrykende racistiske og fascistiske over for deres naboer, i et land de har taget med vold og magt . Tror vist det er dine følelser der er løbet den forkerte vej. eller er det ok så længe det kun er muslimer det går ud over ? og de udgør bestemt en trussel for fred i mellemøsten med deres bo besættelser

Jack Jönsson, Arne Albatros Olsen, Troels Brøgger, Søren Bro, Marianne Stockmarr og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Troels Brøgger

Hvem ville elske at Iranerne gik amok nu ?...........spændingen stiger....Selvfølgelig Israel. Bibbi har brug for det. Han er under anklage for korruption, han er presset fra alle sider, han kan IKKE lide den aftale blandt Obama fik for at standse Iransk vej mod atombevæbning, så tænkt hvis man nu trådte dem så hårdt over tæerne at de lavede en krigshandling!! Herligt!! Så kunne alle vi andre i verden jo se at de bare ER flok voldelige psykpopater ALLESAMMEN.
Og SÅ kender jeg en, der stadigvæk har lidt tid tilbage som inflydelsesrig leder, som ville ELSKE at afslutte "festen" med et brag og gå til kamp for "retfærdigheden" Det ikke kun i Informations debatspalter der findes folk som Jakob Nielsen der ynder at se alting i sort og hvidt, og som derved kan føle sig meget betydningsfulde. Desværre vrimler verden med dem, og det på langt mere magtfulde poster. Men en ting er sikkert: Det er ikke fra dem verdensfreden indfinder sig.