Interview
Læsetid: 6 min.

Den nye terror i Europa: »Hjemmegjorte angreb, der går efter tilfældige på gaden«

Det typiske terrorangreb i Europa består ikke længere af fem mænd med kalasjnikover, der kæmper for en islamisk stat. Men af en enlig fyr med køkkenkniv, der er vred over en Muhammed-tegning, siger den franske islamforsker Olivier Roy
Det typiske terrorangreb i Europa består ikke længere af fem mænd med kalasjnikov, der kæmper for en islamisk stat. Men af en enlig fyr med en køkkenkniv, der er vred over en Muhammed-tegning, siger den franske islam-forsker Olivier Roy.

Det typiske terrorangreb i Europa består ikke længere af fem mænd med kalasjnikov, der kæmper for en islamisk stat. Men af en enlig fyr med en køkkenkniv, der er vred over en Muhammed-tegning, siger den franske islam-forsker Olivier Roy.

Udland
4. november 2020

»Nu handler det om individer,« siger den berømte franske islamforsker Olivier Roy, i telefonen.

Han sidder i sit hus i Firenze med udsigt over hele byen, solen er ved at gå ned, domkirken troner oplyst, og de bløde bakker i horisonten bliver mørke.

»Vi ser en ny terrorisme, som ikke længere udføres som støtte til global jihad, men som er vendt imod tegningerne af profeten: Charlie Hebdo. De danske Muhammed-tegninger. Det er en improviseret terrorisme. Hjemmegjorte angreb, der går efter tilfældige på gaden. Med en kniv eller et sværd.«

Til daglig er 71-årige Olivier Roy professor på det europæiske universitet i Firenze. Siden starten af 80’erne har han skrevet bøger om terrorisme og islam, og gennem årtier har han været en af verdens førende autoriteter på området.

Han forklarer, at den islamiske terrorisme i Europa har forandret de seneste fem år. Den er blevet mindre organiseret og mindre forbundet til internationale bevægelser. Til gengæld er den blevet mere tilfældig, mere individualiseret og mere hjemmegjort.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det er en sejlivet myte, at terroristerne er enlige. Men det bliver den ikke mere sand af. Er der ikke bedre bud på at gøre os klogere end Olivier Roy, der er fastlåst i denne myte?

Kim Folke Knudsen og Jannick Sørensen anbefalede denne kommentar
Kristian Jensen

Jeg synes man får indtrykket at der er en form for mode i terrorisme. Sådan som om der er et tema over hvem/ hvilke typer der begår terrorisme og hvilke metoder de bruger. De virker ikke særligt opfindsomme, det er mere som om de kopierer hinanden. På et tidspunkt var det moderne at køre folk ned med lastbil, en anden gang var det overvejende en ensom tosse der rendte rundt og hakkede i folk, engang var det særligt fint at stjæle flyvemaskiner. Jeg tror ikke terrorister er dumme, men er de særligt kløgtige?

Søren Kristensen

Der er et særligt træk der gå igen hos alle terrorister, nemlig deres krænkelsesparathed. Så spørgsmålet er hvordan vi kommer denne mere eller mindre kollektive idiosynkrasi til livs. For lykkes det ikke at rummeliggøre de stakkel religiøst anfægtede, bliver det næste skridt at bygge et bogstaveligt hegn op omkring vore egne forestillinger om hvad der med rette kan siges at være krænkende. Og det vil i sagens natur være et særdeles omkostningsfuldt projekt, hvis det overhovedet lader sig gøre?

Kim Folke Knudsen, Kristian Jensen, Bent Nørgaard og Jannick Sørensen anbefalede denne kommentar

When in Rome, do as the romans !
Det gælder stadig ! Det må da være muligt at fatte.

Kim Folke Knudsen

@Den islamistiske totalitære ideologi

Min bekymring er hele netværket bag IS. Det er ikke en samling enlige personer ,der tilfældigt og spontant rejser ind i fjendeland for at begå terror.

Hvem er bagmændene og hvilke nationer lægger lidt for meget hus og beskyttelse til islamistisk ideologi ?

Hvordan kan disse grupper bruges af andre magter til at true stabiliteten i Europa og dermed forrykke magtbalancen ?.

Indtil videre ser vi knive, og arsenalet fra køkkenet brugt som våben. Der bruges biler og forbrugsvarer som mordvåben, men bomber og automat våben er også i brug. De her terrorister stopper ikke, hvis ikke vi standser dem. Næste gang kan de dukke op med endnu mere sofistikeret teknologi, som de vil bruge til terrorangreb på det Vesten som i deres øjne er dekadent og fordærvet.

Europa mangler i den grad en militær strategi for at besvare denne trussel- afmålt selvfølgelig vi skal ikke udløse nye krige men målrettet mod de steder, hvor terroristerne holder til

og at de muslimske trossamfund vi har her i Europa skærmes effektivt af mod radikalisering som følge af social udstødelse fattigdom eller anden form for ikke at føle sig velkommen i det demokratiske samfund. Det er en opgave som skal løses i fællesskab på tværs af religioner og i dialog med de islamiske trossamfund her i Europa.