Interview
Læsetid: 6 min.

’Jeg oplever lige nu demokratiets død i mit land. Snart kan du opleve det samme i dit’

Hvis man vil se, hvordan demokratiet dør, så skal man kigge mod Filippinerne, hvor en autoritær præsident i uskøn forening med Facebook fører kniven, siger mediechef Maria Ressa. Hun frygter, at resten af verdens demokratier vil følge i det filippinske fodspor – mest akut USA
Chefredaktør Maria Ressa er blevet et ikon for pressefrihed og risikerer fængselsdomme på samlet 100 år.

Chefredaktør Maria Ressa er blevet et ikon for pressefrihed og risikerer fængselsdomme på samlet 100 år.

Noel Celis

Udland
2. november 2020

Hvem dræbte det filippinske demokrati?

Maria Ressa er ikke i tvivl. De skyldige er et umage par.

En hårdtslående autokrat, som har for vane at kalde sine modstandere for »horeunger«, og fortæller dem, at de skal »skride ad helvede til«. Og en selverklæret robotlignende datanørd, der med sit sociale medie har åbnet for sluserne og inficeret den globale kommunikationsstrøm med enorme mængder desinformation.

Filippinernes præsident Rodrigo Duterte og Facebook-chef Mark Zuckerberg er »begge skyldige«, siger Maria Ressa, en berømmet filippinsk-amerikansk journalist og mediechef, som kun lige med nød og næppe har været i stand til at holde sig ude af den fængselscelle, som landets leder ønsker at smide hende i for at få hendes kritiske stemme til at forsvinde.

Duterte, der står bag et regulært blodbad i sin krig mod narko, hvor retsstaten i høj grad er sat ud af spil, bruger sociale medier og domstolene som våben til at angribe de frie medier og lukke munden på sine modstandere.

Og det har han ifølge Maria Ressa gjort med Zuckerberg som medspiller.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Thjaaa. Kineserne har jo stor succes med at være et udemokratisk og overordnet set planøkonomisk. Hvad nu, hvis demokratierne (læs: vesten) ikke kan følge med for fremtiden?

Hun har ret. I Frankrig starter i morgen en lovpakke som bl.a. indeholder forbud imod at vise billeder eller aktioner af politiet under demonstrationer(og ved alle andre begivenhedder) på sociale medier.(findes det andre steder i EU?). Ligeledes er landet gået 2 pladser ned i forhold til ‘pres freedom’ og befinder sig på en 32.plads før denne lov er vedtage. De er efter Ghana-28, Syd Afrika-29, Slovenien-30 og Slovakiet-31.
Også i Frankrig er svingdørene altid åbne når ex-medarbejdere bliver direktører for frasalg af Frankrigs infrastruktur (ja de fleste er i forvejen meget rige)
Flere i nuværende og forrige regeringer og partitoppe kommer for en dommer for svindel, men ofte forhales sagerne i årtier, uden efterforskning. Sarcosy er først nu på nippet, efter at have modtaget millioner af Gaddafi til ulovlig kampagnestøtte i kontanter, medtaget i kufferter af en top-medarbejder i Elysse. En havdags efterforsker var beskæftiget med sagen i 10 år. (Afsløret for 18.år siden)

Jo, at lade korruption i politik gå os næsen forbi, giver magten mere magt, og følelsen af al-magt til magthaverne. Den magt bruger de loven til at bibeholde.
Demokrati kræver en fri presse som holder godt øje, og ikke lader sig affeje.

Troels Brøgger

Jeppe siger det meget godt. "Tjaaah..." Det ord er også en af pindene i demokratiets eventuelle ligkiste.
Sus:
"Demokrati kræver en fri presse som holder godt øje, og ikke lader sig affeje" Dette er desværre ikke nok. Det kræver også en engageret befolkning der ikke feder sig mentalt i sofaen, men gider sætte sig ind i hvad der er på spil.

Lisbeth Glud, Jan Fritsbøger, Bjarne Andersen, Rolf Andersen, Marianne Jespersen, Carsten Munk, Henriette Bøhne, René Arestrup og Sus johnsen anbefalede denne kommentar

@Jeppe Lindholm
Nu kan man jo måle 'succes' på mange måder. Og jeg kan da godt komme i tanke om eksempler, hvor kineserne absolut ikke er særlig succes-rige.

Troels Brøgger, Michael Christiansen og Henriette Bøhne anbefalede denne kommentar

Endnu et eksempel fra dags dato i Frankrig.

Her på elevernes første dag i skole, skal alle lærere læse en smuk tekst op skrevet i 1888 af Jean Jaurès. Den hedder “Til lærere og lærerinder”, og handler om lærernes storhed og vigtighed.(i et sprog de mindste nok ikke forstår)

Mange(også medier) undrede sig over, at teksten som lærerne havde adgang til, var omskrevet visse steder.
1. “Eleverne skal lære principperne i vores storhed: STOLTHEDEN smeltet sammen med ømhed” var blevet Macroniseret til “FASTHED smeltet sammen med ømhed”
2. Afsnittet hvor Jaurès skrev om vigtigheden af at lærerne beholder deres uafhængighed i undervisningen, og at elever ikke skal testes som dyr, var forsvundet.

I morges blev undervisningsministeren spurt om det i france inter(3) og afviste det som komplotisme.
Han har nok fået røde øre, for kl.10 blev der givet adgang til den uredigerede tekst, lige i tide til ceremonien for den dræbte lærer kl.11.(hvor alle lærere nok allerede havde skrevet den anden ud.)https://www.liberation.fr/france/2020/11/01/hommage-a-samuel-paty-l-etra...

Jo, som den i går afdøde multi prisvindende og old-School journalist(i bedste betydning) Robert Fisk som ofte sagde: magtens sprog bliver journalisternes sprog, bliver ‘sproget’.
https://www.aljazeera.com/news/2010/5/25/journalism-and-the-words-of-power

Hvad minder disse små skjulte manipulationer om? Snigende autoritarisme?

Kina fungerer som national kapitalisme ligesom Dk USA og de andre drenge i skolegården.

I Zuckerbergs univers må man ikke vise kvindelige brystvorter, men gerne mandlige brystvorter.
Skal vi ikke have en kvote for dette ? [ironi off]

Hvis det virkelig er Zuckerberg og kompaner, der skal bestemme den frie debat i medierne verden over, så står det slemt til ...