Analyse
Læsetid: 4 min.

Polens katolske patriarkat er presset, men PiS står stadig

Med sin borgerkrigsretorik i kampen om det ekstreme abortforbud har Polens PiS-regering splittet landet yderligere. Protesterne handler om langt mere end kvinderettigheder – de handler om regeringens og kirkens fremtidige magt
Protesterne i Polen begyndte 22. oktober, da den polske forfatningsdomstol dømte, at abort er forfatningsstridigt selv ved svære skader på fostret.

Protesterne i Polen begyndte 22. oktober, da den polske forfatningsdomstol dømte, at abort er forfatningsstridigt selv ved svære skader på fostret.

Filip Radwanski / Ritzau Scanpix

Udland
2. november 2020

Et lille kompromisforslag. Sådan prøvede Polens PiS-støttede præsident Andrzej Duda fredag at dæmpe de stærke polske protester mod de ekstreme stramninger i den polske abortlovgivning. Men lige lidt hjalp det: Op mod 100.000 polakker gik fredag aften på gaden i Warszawa for at støtte kvindebevægelsen »Strajk Kobiet« – selv om det ifølge coronareglerne i princippet er forbudt, og regeringen truer med drakoniske fængselsstraffe til arrangørerne.

Som i den foregående uge var deres protestsymbol, det røde lyn, at se overalt i gadebilledet sammen med slogans som »Tag jer af Kristi legeme, hold fingrene fra kvindernes«, »Fuck PiS« eller »Duck Off« – et ordspil på PiS-formand og vicepremierminister Jaroslaw Kaczynskis øgenavn ’Anden’ (kaczka på polsk).

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anders Sørensen

Det er sjovt med "PIS".

Tisemand.

Troels Brøgger

Superironisk at de netop hedder PiS :)

Troels Brøgger

Ellers er der ikke så meget der er sjovt. Det er også frygtelig sørgeligt at EU, hvis tilhængere altid påstår at Eu er et demokratiets projekt, ikke kan finde ud af at lave nogle sanktioner mod Polen som jo hlet uden diskussion gør vold demokratriske grundværdier.

Pietro Cini, Anders Reinholdt, Susanne Kaspersen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar