En presset Trump ægger sine støtter til protest – både for og imod stemmeoptælling

I Arizona samles præsidentens tilhængere til demonstration for at sikre, at alle stemmer tælles med, i håb om at Donald Trump kan indhente Joe Biden i staten
Natten til torsdag stod flere hundrede rasende Trump-tilhængere uden for Maricopas valgcenter, nogle med skilte, der talte om valgsvindel, andre bevæbnet med rifler og håndvåben.

Natten til torsdag stod flere hundrede rasende Trump-tilhængere uden for Maricopas valgcenter, nogle med skilte, der talte om valgsvindel, andre bevæbnet med rifler og håndvåben.

Edgard Garrido

Udland
6. november 2020

»Hvis præsidenten taber Arizona, vil det i høj grad være, fordi han har tabt Maricopa Amt,« sagde Jeff Flake, tidligere republikansk senator fra Arizona, til avisen The Guardian en uge før præsidentvalget.

Natten til torsdag stod flere hundrede rasende Trump-tilhængere uden for Maricopas valgcenter, nogle med skilte, der talte om valgsvindel, andre bevæbnet med rifler og håndvåben.

»Stop the steal«, stop tyveriet af stemmer, råbte de mod valgcentret, hvor ansatte og frivillige var i gang med optælling af stemmerne fra de knap 1,8 mio. deltagende vælgere.

Demonstranterne ville ind i bygningen for at forhindre, at der blev svindlet med stemmerne, men blev bremset af bevæbnet politi. Stemmeoptællingen blev løbende livestreamet.

»You are fake news«, blev der råbt efter journalister, som af politiet blev beordret i sikkerhed inden døre.

Maricopa Amt er med hovedstaden Phoenix og 4,5 mio. indbyggere det folkerigeste distrikt i Arizona og historisk en sikker republikansk bastion. Staten som sådan har ved hvert eneste præsidentvalg undtagen ét siden 1952 stemt til fordel for den republikanske kandidat. Også Donald Trump vandt Arizona i 2016.

En voksende latinogruppe, der nu udgør en tredjedel af Arizonas befolkning, er med til at forklare, at stemningen i staten er under forandring, og at meningsmålinger gav Joe Biden en chance for at tage Arizona.

Telefon til Murdoch

Alligevel vakte det voldsom opstandelse, da Fox News sent på valgaftenen meddelte, at Biden ville vinde i Arizona. Det skete med kun 73 procent af stemmerne optalt og ødelagde ifølge The New York Times fuldstændig den gode stemning og følelsen af sejr på vej i Det Hvide Hus. Hvis Arizona som republikansk højborg faldt, kunne hvad som helst ske.

Reaktionen fra præsidenten er et eksempel på, hvordan italesættelsen af valgsvindel har hidset hans tilhængere op og kan bane vej for nye voldsomme protester og sammenstød, hvis Joe Biden bliver erklæret for officiel vinder af præsidentvalget.

Ifølge The New York Times udløste nyheden på Fox en række vrede opringninger natten til onsdag fra Det Hvide Hus til republikanske guvernører. Trump udspurgte dem om sandsynligheden for valgsvindel og gik på et tidspunkt på Twitter med sin første anklage mod demokraterne for at ville stjæle valgsejren.

Imens kontaktede Trumps politiske rådgiver Jason Miller Fox News og forlangte, at tv-stationen trak historien om Biden som vinder i Arizona tilbage. Fox nægtede, og derfor ringede Trumps svigersøn Jared Kushner ifølge avisen direkte til mediemogulen Rupert Murdoch, ejer af Fox News, for at få ham til at tilbagekalde historien. Ifølge Vanity Fair skal også Donald Trump selv have ringet til Murdoch, også han uden resultat.

Det var angiveligt denne udvikling omkring Arizona, der fik præsidenten til klokken 2.30 natten til onsdag at gå på tv med sin tale om valgsvindel og sit krav om, at optællingen af brevstemmer blev standset i hele USA.

Umiddelbart efter meldte nyhedsbureauet AP’s analytikere, at man ligesom Fox anser, at Joe Biden vinder Arizona.

At tælle eller ikke tælle …

Det paradoksale er, at hvor Trump forlangte optællingen stoppet, og hvor hans tilhængere i blandt andet Michigan og Pennsylvania onsdag og torsdag var på gaden med samme krav, lød kravet fra de vrede demonstranter foran Maricopa-valgcentret på, at hver stemme skulle tælles. Det skete ud fra den vurdering, at når ikke alle stemmer var optalt, var der stadig en chance for, at Trump kunne indhente Biden i Arizona.

JEFF KOWALSKY

Vurderingen har noget for sig, fordi erfaringen siger, at der i Arizona er en større andel republikanske vælgere, der stemmer pr. brev end i mange andre stater, hvor den løbende optælling af brevstemmer har bragt Biden stadig nærmere en sejr.

Torsdag morgen var meldingen, at Bidens forspring i Maricopa Amt var skrumpet til 10.000 og for Arizona som helhed til godt 68.000 stemmer resulterende i 50,5 procent til Biden og 48,1 procent til Trump, med 88 procent af statens stemmer optalt. Da stemmeoptællingen blev genoptaget torsdag, manglede omkring 360.000 stemmer at blive talt i Arizona. Vinderen i Arizona får 11 valgmandsstemmer.

»Arizona er stedet, hvor slaget skal stå. Præsidenten kan ikke blive genvalgt, hvis han ikke vinder både Arizona og Pennsylvania,« sagde den republikanske strateg Frank Lutz torsdag til tv-stationen CNBC.

Flere protester

Også byer som New York, Portland, Philadelphia, Chicago, Los Angeles, Detroit, Seattle og Minneapolis har set demonstrationer efter valget – nogle få steder Trump-støtter, der vil have optællingen af stemmer stoppet, de fleste andre steder folk fra bevægelsen Count Every Vote, der protesterer mod præsidentens forsøg på at få annulleret flere millioner brevstemmer.

Trump selv fortsatte torsdagen igennem sin strøm af tweets med blandt andet budskabet »STOP THE COUNT!«, men også med flere tweets blokeret af Twitter, der har fundet indholdet usandt eller vildledende.

Alvorlige sammenstød i gaderne er endnu ikke set – det kan ændre sig, når det står klart, hvem der bliver USA’s næste præsident, og hvem der har tabt.

Præsidentvalg 2020 – kampen om USA

Én ting er republikanerne og demokraterne enige om. Præsidentvalget 2020 handler om to radikalt forskellige opfattelser af Amerika.

Og valget vindes af dem, der kan gøre deres vælgere så bange for enten trumpismen eller den radikale venstrefløj, at de stemmer den 3. november. Biden fører i målingerne, men Trump er blevet undervurderet før. Spørgsmålet er, om han kan overraske igen.

Men præsidentvalget er ikke kun meningsmålinger og kapløb om magten. Følg vores valgdækning her.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her