Interview
Læsetid: 7 min.

Princeton-professor: Rækker Biden hånden ud til republikanerne, taber de sorte igen

USA’s kommende præsident Joe Biden må ikke begå samme fejl som Barack Obama. Biden skal forfølge ideen om et andet og bedre samfund i stedet for at udvande progressive principper og visioner i et håbløst forsøg på at nå et kompromis, som højrefløjen alligevel ikke er interesseret i, siger Eddie Glaude, leder af afroamerikanske studier ved Princeton University
Joe Biden bør ikke lave en håndsrækning til republikanerne, i et forsøg på at skabe politiske kompromiser hen over midten. Det vil resultere i en fastholdelse af status quo for sorte amerikanere, mener Eddie Glaude, leder af afroamerikanske studier ved Princeton University.

Joe Biden bør ikke lave en håndsrækning til republikanerne, i et forsøg på at skabe politiske kompromiser hen over midten. Det vil resultere i en fastholdelse af status quo for sorte amerikanere, mener Eddie Glaude, leder af afroamerikanske studier ved Princeton University.

Drew Angerer

Udland
27. november 2020

Det tid til at læge sårene i Amerika, erklærede Joe Biden i sin første tale efter valgsejren. Politiske modstandere er ikke fjender, sagde han og gentog Barack Obamas gamle traver om, at der hverken findes »røde stater eller blå stater, men kun de forenede stater«. Præsident Biden, selverklæret »healer-in-chief«, vil gøre, som han har gjort hele sin karriere. Række hånden ud, samarbejde med republikanerne og bygge bro over den store kløft i det amerikanske samfund.

»Det er nonsens. Absolut nonsens,« siger Eddie Glaude, som er professor ved Princeton University og står i spidsen for universitetets institut for afroamerikanske studier.

Umiddelbart lyder det sympatisk med forsoning og samarbejde, og i tilfælde af at demokraterne ikke vinder Senatet, kan de også være tvunget til det i en eller anden udstrækning, erkender Glaude. Men Biden må ikke gøre som Obama, der spildte tid, kræfter og politisk kapital på at nå kompromiser, som republikanerne slet ikke var interesseret i.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

´I dag sidder mere end halvanden procent af alle sorte amerikanere i fængsel.´
Ak ja. Der er langt igen til 100.

"Men Biden må ikke gøre som Obama, der spildte tid, kræfter og politisk kapital på at nå kompromiser, som republikanerne slet ikke var interesseret i."

Har Biden overhovedet noget valg? Lad os lige skrue tiden tilbage til 2008, hvor Obama-kampagnens administration, og dermed også de store linjer i Obama-præsidentskabets, blev etableret:

Wikileaks, hvis stifter Obama-administrationen var særdeles ivrige efter at retsforfølge, afslørede en særdeles væsentlig email-korrespondance mellem Obama-kampagnens ledelse og Finansgiganten Citigroup’s ditto fra starten af oktober 2008, som indeholdt en liste over personer, der ifølge finansgigantens ledelse var anbefalelsesværdige ’for senior level jobs’ når Obama vandt præsidentvalget. Denne liste, som altså forelå d. 6. oktober 2008, godt en måned før Obama’s valgsejr var i hus, var i store træk identisk med navnene i dén administration, som Obama siden offentliggjorde forud for indsættelsen af ham i januar 2009. Citigroup blev i øvrigt kraftigt begunstiget af Obama-administrationens bailout’s i kølvandet på finanskrisen, hvilket naturligvis ikke beviser korruption, men blot indikerer noget i dén retning.

"We need to get Barack the list that was the outcome of the meeting. Do
you want to do or do you want me to do?"

https://wikileaks.org/podesta-emails/emailid/6684

Anders Graae, Flemming Berger, Rune Palm, Jeppe Bundgaard, Jan Jensen og Peter Mikkelsen anbefalede denne kommentar

og dermed også de store linjer i Obama-præsidentskabets politikker, blev etableret - skulle der stå.

Peter Beck-Lauritzen

Hvem betaler politikerne? De bestemmer! Politikere vælges ikke, de udvælges af magthaverne, de økonomisk velhavende! Demokratiets vilkår i Guds eget land.

Hvis man ville fremme de sortes vilkår i USA, så hed ens kandidat Bernie Sanders. Forstår ikke at Biden blev købt som "de sortes valg". Der er ca nul overraskende her medmindre man altså købte/åd valgflæsket helt ukritisk. Det kunne Information jo aldrig finde på...

Anders Graae, Flemming Berger, Peter Beck-Lauritzen, Alvin Jensen, Jeppe Bundgaard og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

Barack Obama var - ligesom Joe Biden bliver det - hæmmet af et republikansk flertal i senatet.
Derfor var/bliver det umuligt at føre progressiv politik.

Selvfølgelig vil Biden kun samarbejde med republikanerne.

Joe Biden er netop eksponent for den konsensuspolitik, som demokraterne og Republikanerne blev enige om i 1970'erne og frem: Hårde straffe og mindre velfærdsstat.

He wrote the damn Bills......

Anders Graae, Jens Kofoed og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

@Rolf Andersen
Barak Obama og demokraterne havde flertal i kongressen OG senatet i de første 2 år af sit embede. Det var sjovt nok ikke nok til at få en medicare for all lovgivning igennem. Det var aldrig meningen at Obama skulle føre en progressiv politik, ligesom det er naivt og historieløst at tro, Biden kommer til dette. Som Biden selv sagde til sine stordonorere; "nothing will fundamentally change".
Se på, hvem han fylder sit kabinet med, og fortæl mig, hvor de progressive kræfter er?

Anders Graae, Erik Winberg, Jens Kofoed, nils valla, Emil Davidsen, Rune Palm, Hanne Utoft, Alvin Jensen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Eddie Glaude har nok ikke opdaget at en ret stor del af amerikanerne stemte på den anden side og at dem der stemte på Biden ikke kun gjorde for de sorte amerikanere. Så snart der er valg til kongressenigen ændre magtbalancen sig og så har Biden intet valg end at samarbejde. Trump og Obama er gode eksempler på præsidenter der ikke opnåede hvad de ville.

Min pointe var blot, at den amerikanske præsident ikke er en 'kejser', der kan bestemme diktatorisk.
Lige nu er den amerikanske befolkning i dén grad polariseret, og Biden vil prøve at 'samle' befolkngen igen, med de midler han nu har til rådighed.

Sanders ville ikke have 'en kinamands chance' for dét med sine progressive politiske standpunkter og et republikansk senat.

Så selv om jeg også kan have sympati for Sanders' synspunkter, ville det - pragmatisk set - være en umulig opgave. Så jeg kan godt forstå strategien med at samle nationen igen, og så - stille og roligt - begynde at tale om 'socialdemokrati' igen.

Selv om det nuværende danske Socialdemokrati ikke just er noget at hige efter ;)

Måske skulle 'De forenede Amerikanske Stater' overveje, hvor forenede, de egentlig er ?

Måske skulle 'Unionen' overveje, om ikke de 50 forbundstater kunne være selvstændige nationer/stater i hver deres egen ret ?
Evt. i samarbejde med venligtsindede nabo-stater, der deler politiske synspunkter.

Biden skal foverfor republikanerne. føre en "tag det eller skrid med Jer "- politik. Og gøre det med maksimal pressedækning, så måske Trump folkene får øje på forskellen i politikken og derpå skifte parti - tilhørsforhold.