Baggrund
Læsetid: 8 min.

Protesterne i Hongkongs gader er borte, men det er demokratibevægelsen ikke

Med en markant afskedssalut forlod Lam Cheuk-ting og 14 andre parlamentarikere i Hongkong i sidste uge deres poster i protest over regeringschefen Carrie Lam. Selv om byen befinder sig i en mørk og dyster æra, fortæller Lam Cheuk-ting og andre fra demokratibevægelsen, at de ser et håb i, at Hongkong er blevet politisk vækket
»Carrie Lam korrumperer Hongkong og sårer dens indbyggere. Hun vil stinke i 10.000 år,« står der på banneret, som parlamentarikeren Lam Cheuk-ting i sidste uge rullede ud fra en balkon i Hongkongs parlament. Med den afskedssalut forlod han og 14 kolleger deres poster i protest over regeringschefen Carrie Lam.

»Carrie Lam korrumperer Hongkong og sårer dens indbyggere. Hun vil stinke i 10.000 år,« står der på banneret, som parlamentarikeren Lam Cheuk-ting i sidste uge rullede ud fra en balkon i Hongkongs parlament. Med den afskedssalut forlod han og 14 kolleger deres poster i protest over regeringschefen Carrie Lam.

Tyrone Siu

Udland
17. november 2020

»Carrie Lam korrumperer Hongkong og sårer dens indbyggere. Hun vil stinke i 10.000 år.«

Journalister og fotografer stimlede sammen, da Lam Cheuk-ting i sidste uge rullede sit fem meter lange banner ud fra en balkon i Hongkongs parlament, Legislative Council.

Det var hans sidste dag som folkevalgt. Kort forinden havde han og yderligere 14 prodemokratiske parlamentarikere annonceret deres beslutning om at udvandre i protest og efterlade den lovgivende forsamling uden en opposition. Ordlyden på banneret var en sidste salut til byens regeringschef. Spørger man Lam Cheuk-ting, er Carrie Lam symbolet på alt, hvad der er forkert ved byens politiske system.

»Carrie Lam er en skændsel, hun har solgt ud af Hongkongs værdier, og det vil aldrig blive glemt. Vi var nødt til at tage de stærkeste midler i brug. Det er banneret et udtryk for, og det var også derfor, at vi valgte at trække os i samlet flok,« fortæller den 43-årige politiker.

For Lam Cheuk-ting var sidste uges forløb et nedslående lavpunkt for den parlamentariske modstand over for det kinesiske styres stigende indflydelse i Hongkong. Men overrasket er han ikke.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Hong Kongs demokratibevægelser enten vil ikke forstå eller kan ikke forstå den igennem mange hundedeårig kinesiske succes med at skabe fred i riget. Og det er ved at samle riget og gøre det til èt. Derfor de mest kendte nyelige eksempler med den kinesiske håndtering i Tibet, i Xinjiang provinsen med mindretallet Uighurserne, og nu også i Hong Kong. Der er ingen mulighed for at kunne opnå særstatus eller lignende. Hong Kong er kinesisk og vil blive assimileret i Kina, hvad enten det er med gulerod eller stok.

Det samme gælder Taiwan, hvis ikke vesten vil støtte øen militært. Kina er i den forbindelse ligeglad med om så øen skal pulveriseres i forbindelse med en invasion. Den kan genopbygges bagefter. Det eneste der kan holde Kina fra at invadere Taiwan, er USAs modreaktion. Lad os støtte op bag det demokratiske Taiwan, også gerne militært, uanset hvad handelsbalancen vil sige bagefter.

Peter Beck-Lauritzen, Gitte Loeyche, Michael Hullevad, Rolf Andersen, Bo Bjerregaard Rasmussen, Jan Rosberg og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar

På et eller andet tidspunkt vil der komme en eller anden form for demokrati i Kina, hvor borgerne for medbestemmelse over en lang række hverdags ting. Måske mere.

Men ikke nu. Det er for tidlig i udviklingsplanen af Kina. Og der vil nok altid være en overordnet styring som det ses nu, hvor markedsudfoldelsen har en vis frihed. Men altså under statens styring.

Hvis vi vil hjælpe kineserne skal vi stoppe med at købe deres varer.

Troels Brøgger, Peter Beck-Lauritzen, Bent Nørgaard, P.G. Olsen, Gitte Loeyche, Birte Pedersen, Michael Hullevad og Jan Rosberg anbefalede denne kommentar

@ Ulla Nygaard: Jeg er helt enig! Vi danskere står i et existentielt valg af fremtid: Enten konfronterer ”de anderledes andre”. Eller vi finder former for samexistens i gensidig respekt for vores forskelligheder – vel vidende at vi ikke deler alle værdier. Og, at det er lovligt at ikke være som danskere synes man skal være. Vi behøver ikke gå så langt som til Kina. BBC i dag: Polen og Ungarn blokerer EU budgettet, de har politisk tilsatte dommere – som i USA og Kina. Det vil vi ikke ha, at de har. Og de to lande vil ikke at ”danskere” skal bestemme i deres land. Nu har vi valget: smide dem ud af EU – eller acceptere deres frihed til at etablere det samfund de kan – og finde et samarbejde? Valget er vores! Problemet, om det nu er et problem, etniske danske ”gø’r mere end de bider”. Så valget bliver sikkert fortsat skrige -og så tar’ vi en påtår med en lille kage til, og hygger os i bevidstheden om vores egen fortræffelighed.
Ps: Jeg har læst at Lego vil etablere en fornøjelses park Kina. Boykot Lego?
Hvis vi kun vil omgås dem der er så rigtige som vi er – bliver vores verden meget, meget lille. Pps: Syd Korea, Kina, Japan, Australien, New Zeeland + ASEAN landene underskrev i weekenden verdens største frihandels aftale.

Michael Hullevad

Løbet er kørt for HK.! Kinas økonomi er de sidste 24 år blevet så meget stærkere at de ikke behøver at kunne sælge gennem et "eksternt" system. Xi er blevet formand for et råd bestående af i alt 3 medlemmer, altså en Mao 2. Det lover ikke godt for Taiwan som er næste mål.

Kina kommer kun til at overtage Taiwan med magt som tingene har udvilket sig i Hong Kong.
Mon ikke atomvåben i sidste ende sætter en stopper for de tanker. Taiwan har været tæt på dem før, men blev i sidste øjeblik standset af USA.

Hvis vi mener noget med det vi siger: Danmark bør nu anerkende Taiwan som en selvstændig stat! Så længe vi ikke gør det, har vi implicit accepteret det er en del af Kina. Men som altid: vi danskeres forargelse over verdens tilstand: ”meget skrig – og kun lidt uld, som bonden sagde da han klippede sin gris”.

Peter Beck-Lauritzen

Ja, boykot Kina. De er uvederhæftige, bl.a. den manglende overholdelse af aftalen med UK, om den halvtres-årige overgangspriode for HK.

Troels Brøgger

Det er sket er skammeligt. Og det er endnu mere skammeligt at "vesten" forstået som nationer ikke har sagt og gjort nogetsomhelst. Danmark kunne starte med at sende de søde pandaer hjem...Nå det tør vi heller ikke....

Australien er økonomisk dybt afhængige af Kina. I dag vrimler der med kinesere på de australske universiteter, som ikke kan undvære pengestrømmen fra de kinesiske studerende. Ligesom kineserne er ved at kinatisere Afrika gennem store investeringer og opbygning af flere afrikanske landes manglende infrastruktur. Der bygges veje, jernbaner, skoler, hospitaler, fabrikker og miner. Alt sammen for at bane vejen til adgang til råstoffer og et ny opbygget marked. Kineserne har ligeledes opført deres første militære base uden for deres eget territorier ved Djibouti på Afrikas Horn.

Overalt internationalt, hvor Trump har trukket USA ud for at gøre USA "great-again", træder Kina og en selvsikker Xi Jinping ind og overtager lederskabet.

Det ligner nærmest en frivillig og fredelig verdensorden overdragelse Trump har sat i gang til fordel for Kina. Lidt underlidt når Trump samtidig erklære Kina handelskrig. Men det viser vel bare, hvor uforstålig og usammenhængende forvrøvlet politik Trump forsøger at fører.