Nyhed
Læsetid: 9 min.

Sag mod afghansk far ses som forsøg på at afskrække flygtninge og tre andre historier fra verden

Afghansk flygtningefar sigtes af de græske myndigheder for at være skyld i sin seksårige søns druknedød, da de kæntrede i forsøget på at komme til Europa
Inden for de seneste år har europæiske regeringer i stadig højere grad kriminaliseret nødhjælp til flygtninge. På fotoet ankommer flygtninge til den græske ø Lesbos tilbage i 2015.

Inden for de seneste år har europæiske regeringer i stadig højere grad kriminaliseret nødhjælp til flygtninge. På fotoet ankommer flygtninge til den græske ø Lesbos tilbage i 2015.

IMAGO STOCK&PEOPLE/Scanpix

Udland
28. november 2020

I en usædvanlig sag, der ses som et forsøg på at kriminalisere flygtninge og afskrække dem fra at tage den farefulde færd til Europa, er en afghansk far blevet sigtet af de græske myndigheder i forbindelse med sin seksårige søns druknedød.

Sammen med et par dusin andre flygtninge og migranter var den 25-årige far og hans søn om natten den 8. november om bord på en flygtningebåd i et forsøg på at krydse Det Ægæiske Hav fra Tyrkiet til den græske ø Samos. Båden kæntrede dog kort efter midnat, og mens faren klarede sig i land, så blev sønnen næste morgen fundet død i et svært fremkommeligt kystområde.

Faren er nu sigtet for at have bragt sin søns liv i fare og risikerer op til ti års fængsel. Sagen er angiveligt den første af sin slags i Grækenland.

Da et nu ikonisk foto i 2015 blev taget af et andet druknet flygtningebarn, treårige syriske Aylan Kurdi, skabte det stort internationalt fokus på den massive flygtningekrise og de lidelser, som krigen i Syrien skabte. Vestlige ledere udtrykte, at fotoet skulle være med til at minde alle om det ansvar, de har for at beskytte flygtninge.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Hvad skal man ellers gøre? Havde det været en græsk forælder der havde udsat sit barn for fare og barnet mistede sit liv var der også blevet rejst anklage. Han var l ikke truet i Tyrkiet? Han kunne søge asyl hvor han var. Der er 4000 kilometer fra Afghanistan til Tyrkiet så den trussel der muligvis lå mod ham i Afghanistan er i Tyrkiet på behørig afstand.

Hans Aagaard, Therese Hagen, Jan Kauffmann, Per Christensen, Flemming Olsen, Jacob Nielsen, Bent Nørgaard, Jannick Sørensen og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

At der er folk der kan misbruge sagen politisk, gør ikke at den far naturligvis netop sagtens kan være ansvarlig for hans søns død, og at han i så fald bør straffes for det. Hvis en dansk far sejler ud med sin lille søn og et par venner, i en båd der ikke sø-egnet og ikke kan klare så mange passagerer, jamen så skal han da naturligvis også i fængsel i så mange år det danske retssystem nu kan dømme ham for.

At en person som menneske i øvrigt har en tragisk historie (f.eks. at man vil flygte fra Afghanistan med sit barn) skal og bør ikke fritage den person fra hverken hans personlige ansvar, eller hans ansvar overfor sit barn - eller de andre passagerer på båden, for den sags skyld.

Hans Aagaard, Andreas Lykke Jensen, Therese Hagen, Jan Kauffmann, Per Christensen, Else Marie Arevad, Flemming Olsen, Jacob Nielsen og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar

Grænseløs kynisme!

Erik Pedersen, Esben Lykke, Elise Berg, Thomas Tanghus, Steffen Gliese, kjeld hougaard og Gert Romme anbefalede denne kommentar

"Afghansk flygtningefar sigtes af de græske myndigheder for at være skyld i sin seksårige søns druknedød, da de kæntrede i forsøget på at komme til Europa"

Det er han da. Det kan der ikke være tvivl om.

Hans Aagaard, Therese Hagen, Per Christensen, Flemming Olsen, Jacob Nielsen og Jannick Sørensen anbefalede denne kommentar

Hvor mange Danske er blevet dømt for drab på Afghanske, Irakiske kvinder og børn: 0. Hvor mange af vores allierede? 0 (USA truer ICC). Hvor mange Israeler er dømt for snigmord? Drab i Gaza? 0 Her fra sidelinjen oplever jeg en vis glæde: ”VESTLIGE VÆDIERS” fallit.