Interview
Læsetid: 7 min.

Sociolog efter tre år i USA’s mest hvide distrikt: Trump har ikke leveret andet end beskyttelse mod venstrefløjens angreb

Det kan virke uforståeligt. Efter alt, der er sket, og alt det, Trump har sagt, har han begejstret millioner af nye vælgere og nyder stadig massiv opbakning blandt de hvide vælgere. Sociologen Arlie Hochschild, der har brugt otte år i Trumps hjerteland, forklarer hvorfor
Folk i Pike County oplever Black Lives Matter-bevægelsen som en forlængelse af elitens afsky. Ikke fordi de opfatter sig selv som racister eller principielt er imod racelighed. »Men minerne er forsvundet, fabrikkerne er lukket, de har intet tilbage, og pludselig er hele Amerika enige om, at du er en ond, hvid mand, som burde være mere opmærksom på dine enorme privilegier,« forklarer Arlie Hochschild.

Folk i Pike County oplever Black Lives Matter-bevægelsen som en forlængelse af elitens afsky. Ikke fordi de opfatter sig selv som racister eller principielt er imod racelighed. »Men minerne er forsvundet, fabrikkerne er lukket, de har intet tilbage, og pludselig er hele Amerika enige om, at du er en ond, hvid mand, som burde være mere opmærksom på dine enorme privilegier,« forklarer Arlie Hochschild.

Dane Rhys/Ritzau Scanpix

Udland
7. november 2020

I søndags, et par dage før valget, talte sociologen Arlie Hochschild med borgmesteren i Coal Run. En lille flække i det østlige Kentucky, hvor små 2.000 mennesker bor omkring et shoppingcenter ved en motorvejsafkørsel. Sådan et sted, hvor de har malet en tynd blå linje mellem vejstriberne for at vise deres støtte til landets politistyrke, og de insisterede på at markere nationaldagen den 4. juli med en stor byfest med fyrværkeri, grillmad og øl, selv om COVID-19 rasede gennem regionen.

»De forenede Amerikanske Staters fødsel er så vigtig en mærkedag, at man ikke bare kan aflyse eller udskyde den,« forklarede borgmester Andrew H. Scott på Facebook. Han er republikaner, og søndag var Coal Run startpunktet for et optog på 1.000 lastbiler, som dyttede og flagede hele vejen fra Kentucky til Washington DC for at vise deres støtte til Donald Trump.

Ifølge Arlie Hochschild er han sådan en mand, som mange liberale på kysterne, som dem hun møder på sit eget universitet Berkeley i Californien, ville afskrive som en snæversynet racistisk, sexistisk antidemokrat.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Men det er jo blot konservatismens venden interessen på hovedet: det er jo ikke de sorte, der har lukket minerne, det er andre hvide mænd, der ikke udviser kønssolidaritet, men blot aktivt kæmper for patriarkatets grundlæggende uretfærdige hierarkisering i dem, der har, og dem, der er prisgivet andres beslutninger.

Ole Svendsen, Carsten Wienholtz, Rolf Andersen, Janus Agerbo, Josephine Kaldan, Alvin Jensen, Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel, Werner Gass, Arne Albatros Olsen, Lisbeth Glud, Bent Gregersen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

Og der bliver jo altså en god chance for at for vippet det senat, da begge kandidater i Georgia ser ud til ikke at leve op til statens krav: at de får over 50% af stemmerne. Derfor skal der være omvalg i januar, og man kunne jo forestille sig, at det ville kunne mobilisere de progressive kræfter, hvis Biden skal være præsident.

Ole Svendsen, Josephine Kaldan, Alvin Jensen, Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Werner Gass og Lisbeth Glud anbefalede denne kommentar

Racisme med omvendt fortegn er det når man som hvid forarmet amerikaner oplever, at kassen er tømt af grænseoverløbere, enlige kvindelige "ofre" og 10 generations slaver, som er frelste fra Afrika uendelige fattigdom og udsigtsløshed. Oveni dette skal de høre på velbjærgede og selvfede liberales udskænkning.

Jeg forstår nu bedre oprøret som Trump er bannerfører for og at den hjemlige Trumpisme analog er DF, Stram Kurs og Ny Borgerlige - Og at venstrefløjen i DK agerer som beskrevet her!
Håber Biden og Harris kan stille noget op, ellers ser vi sikkert Trump familien vende tilbage til W.H. og for alvor.

Flemming Olsen, Danny Hedegaard, Claus Nielsen og Lisbeth Glud anbefalede denne kommentar

Niels Jakobs, den amerikanske kasse er tømt af krigseventyr (som er dybt kriminelle), skattetænkning og -reduktioner for storkapitalen/Corporate America og en samfundsøkonomisk system, som kontinuerligt, specielt i ly af kapitalismens kriser, overvælter kapital fra almenvellet til den private sektor. Det amerikanske samfund lider i øvrigt under et demokratur, som de fleste ved holder status quo på de gældende magtforhold, og som tvinger den amerikanske befolkning in d i en skueproces, den føler lede ved. Det er noget totalt sludder, og en stråmand af rang, når det hævdes at fattige mennesker, flygtninge/migranter o.a. civile grupper har ansvaret for at store dele af den brede, amerikanske befolkning lever i afmægtighed og armod.

David Breuer, Ole Svendsen, Lars Løfgren, Palle Yndal-Olsen, Jesper Sano Højdal, Anders Reinholdt, Rolf Andersen, Anders Graae, Estermarie Mandelquist, Janus Agerbo, Palle Raabjerg, Alvin Jensen, Karsten Aaen, Ruth Sørensen, Christian Rasmussen, Torben Bruhn Andersen, Eva Schwanenflügel, Søren Fosberg, Carsten Wienholtz, Michael Christiansen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar

Det ser ud til at tendensen også breder sig i vores del af Europa

Ole Svendsen, Steffen Gliese, Alvin Jensen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Poul Anders Thomsen

I virkelighed har vi måske ikke rigtig lyst til at forhold os eller forstå hvorfor så mange stemmer på Trump el. Dansk Folkeparti. De er jo meget politisk ukorrekte. Deres holdninger er stødende, hvordan kan de have ret? Problemet er at så mange stemmer på dem, mens vi andre går tænker at de må have stemt forkert. Måske er vi ikke så rummelig som vi selv går og synes? Måske har vi strammet garnet lidt for meget. Måske skal vi overveje om vi kan leve med at være lidt mindre politisk korrekte, så vi undgår at skulle se på en ny Trump eller Pia Kjærsgård. Måske skal vi være mere rummelige, så der også er plads til knap så korrekte holdninger. Så falder trangen måske til at gøre oprør. Vi er trods alt bare en flok skaldede aber alle sammen.

Ole Svendsen, Flemming Olsen og Per Christensen anbefalede denne kommentar

Poul Anders Thomsen, vi er mennesker og ikke aber - og naturligvis skal og bør vi forholde os til hvorfor så mange stemmer på national- og neokonservative, hvis ikke højreradikale ... og da en del af forklaringen på disse stemmeafgivelser er at vælgerne oplever tab af selvbestemmelse, tab af nærhed i beslutningsprocesserne, uretfærdighed, social utryghed samt frygt for tab af identitet og værdighed m.m., er det jo oplagt at gøre noget ved magtdistancerne, den politikerelitære udvikling, den aggressive udenrigspolitik, neoliberalismens frihandelszoner og uligheden globalt såvel som nationalt.

Ole Svendsen, Lars Løfgren, Carsten Wienholtz, Steffen Gliese, Anders Reinholdt, Rolf Andersen, Anders Graae, Estermarie Mandelquist og Jens Flø anbefalede denne kommentar
Kristian Jensen

@ Hanne Utoft. - Hvornår har du sidst kigget dig selv i spejlet. Prøv at kigge godt efter og prøv at se lidt på os andre. Du er en abe lige som jeg er en abe. Godt nok en sofistikeret abeart, men det er jo der vi kommer fra., Dig, mig og alle de andre mennesker, naturligt udviklede, men vi skal ikke skamme os over hvor vi kommer fra. Den dag du accepterer dine rødder, den dag bliver det meget nemmere at forstå alt sammen. Så lad os nu vær ærlige, abe til abe.

Nej, mennesker er ikke aber, og mennesker er ikke udviklet fra aber, men deler nok et fælles ophav.
Hver gang nogen siger noget, der handler om biologisk determinering, modsiger de i og med udsagnet deres egen teori.
Men det var jo ikke det, vi skulle tale om, vi skulle derimod tale om, at det aldrig er lykkedes at forandre USA fra et feudalt slavesamfund til et velfungerende vestligt demokrati, hvor de manges interesser går forud for de fås i økonomisk og institutionel forstand, mens den enkeltes ret går forud for massernes ret til indblanding på det personlig plan.

God artikel!
Det er vigtigt at prøve at forstå et fænomen i stedet for bare at skære en masse mennesker over en kam, og sige de er nogle snævertsynede, racistiske ignoranter.

Arlie Hochschild's oprigtige forsøg på at forstå disse mennesker og møde dem med respekt og ligeværd, er det, der virkelig brug for.

Det er vigtigt at forstå, hvilke behov der ikke bliver mødt, og hvilke enorme frustrationer disse mennesker står med. Kun ved at identificere de reelle behov og sørge for, at de bliver opfyldt, kan man bygge bro over mange af de kløfter, der gennemsyrer det amerikanske samfund på kryds og tværs.

Det er samtidig utroligt vigtigt at få øje på, at multimilliardæren og medie mogulen Rupert Murdoch vha. højreorienterede medier som FOX News m.fl., og mange andre republikanere lykkes med at overbevise den hvide, oversete arbejderklasse om, at republikanerne kæmper deres sag.
Samtidig med at republikanerne i virkeligheden modarbejder selvsamme republikanske vælgeres interesser.

Republikanerne varetager i endnu højere grad end demokraterne de rigestes interesser, og slipper afsted med det ved at narre en masse fattige, hvide vælgere med stærkt fordrejet, højreorienteret propaganda spækket med fake news.

"Being a politician is like being a hooker: You have to be able to pretend you love people when you're screwing them big time"

"Det er samtidig utroligt vigtigt at få øje på, at multimilliardæren og medie mogulen Rupert Murdoch vha. højreorienterede medier som FOX News m.fl., og mange andre republikanere lykkes med at overbevise den hvide, oversete arbejderklasse om, at republikanerne kæmper deres sag.
Samtidig med at republikanerne i virkeligheden modarbejder selvsamme republikanske vælgeres interesser."

Meget enig - og vigtigt er det også at dette kun har været muligt, fordi Demokraterne er drejet mod højre (i flere ombæringer, senest mest markant med Clintons videreførelse og cementering af Reagan-administrationens neoliberalisme/NPM, hvilket brød afgørende med Demokraternes hidtidige, mere klassisk orienterede socialdemokratisme v. bl.a,. Jesse Jackson) og efterladt et tomrum af omsorg og balancetænkning som især neokonservative Republikanerne har kunnet propagandere sig ind i. Vi har, med lidt andre fortegn, kunnet se en tilsvarende udvikling i Danmark, hvor bl.a. Dansk Folkeparti har kunnet bevæge sig venstre om Socialdemokratiet og dermed høste stemmer fra dette med absurde fjendebilleder og propaganda om den almindelige, (etniske) danskers trængsler.