Analyse
Læsetid: 7 min.

Storbritanniens økonomi ligger i ruiner kort før bruddet med Europa

Om bare fem uger er 48 års ægteskab mellem Storbritannien og EU endegyldigt forbi. Briternes EU-exodus sker dog på et bagtæppe af landets værste økonomiske tilstand i 300 år, og der er stadig ingen Brexit-aftale
Boris Johnson står midt i en politisk storm, der hvert øjeblik truer med at feje benene væk under ham. Blandt egne partifælder, ja, helt ind i regeringskabinettet er der stigende mistillid til, at den flamboyante premierminister magter opgaven.

Boris Johnson står midt i en politisk storm, der hvert øjeblik truer med at feje benene væk under ham. Blandt egne partifælder, ja, helt ind i regeringskabinettet er der stigende mistillid til, at den flamboyante premierminister magter opgaven.

Rob Pinney

Udland
27. november 2020

Den britiske finansminister, Rishi Sunak, fremlagde onsdag eftermiddag sin finanslov – eller rettere sin krisefinanslov – for parlamentet. De storstilede planer om at skabe en kreativ Brexit-økonomi er lagt på hylden. For grundet COVID-19 er der ingen penge i kassen, men til gengæld udsigt til en mangeårig, lav (eller ingen) vækst og en alarmerende voksende offentlig gæld.

»Vores sundhedskrise er endnu ikke overstået, og vores økonomiske krise er kun ved at begynde,« sagde Rishi Sunak fra Underhusets talestol.

Ikke siden Anden Verdenskrig har en finansminister videregivet en så dårlig økonomisk mellemtid. Britisk BNP vil falde med 11,3 procent. Den offentlige gæld vil stige støt og vil i 2025-26 nå 100 procent af BNP. Rishi Sunak forudser samtidig, at arbejdsløsheden i løbet af 2021 vil stige til 7,5 procent, eller cirka 2,6 millioner.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Briterne skal nok finde ud af det før eller siden. De har selv valgt at gå. Det vigtigste er at EUs virksomheder ikke bliver ofre for nogen typer af ulovlig britisk statsstøtte eller at vores forbrugerstandarder og fødevaresikkerhed bliver undermineret af lavere britiske ditto. Lad dem ellers sejle deres ø længere ud i Atlanterhavet, gerne vest for Irland.

Lars F. Jensen, Søren Knudsen, Morten Reippuert Knudsen, Karsten Aaen, Rolf Andersen, Carsten Wienholtz, Gert Friis Christiansen, Jack Køhler og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar

Prisen for frihed kan nogen gange være høj. Når det så er sagt så er det hverken pga. EU eller udtrædelsen af, der har noget med den gigantiske gæld som Storbritanien har oparbejdet og som vokser med stor hastighed. Det skyldes ikke mindst Blairs vision om at skabe et velfærdssamfund på stort set lige fod med det danske, hvor specielt NHS har trukket tænder ud, ikke mindst fordi de har været enormt gavmilde overfor sundhedsturister. Altså bl.a. personer fra 3. Verdens landene der er kommet til London for at føde, blive kræftopereret, eller behandlet gratis for lidelser man ikke kan (eller tør) i deres respektive hjemlande. Jeg kan slutteligt anbefale at se youtubes Britains Trillion pound Horror Story produceret af Channel 4, for ca. 10 år siden, der forklarer det uundværlige overforbrug af penge, lånt af kommende generationer.