Baggrund
Læsetid: 4 min.

Terror i Wien: »Østrig har længe været set som de saliges ø. Det er forbi nu«

Det var kun et spørgsmål om tid, før også Østrig ville blive ramt af islamistisk terror. IS-krigere, parallelsamfund og Erdogans had til Europa er vægtige årsager – og uomgængelige grunde til at kæmpe mod islamistisk radikalisering, mener eksperter
Østrigsk politi visiterer en person efter skyderiet i det centrale Wien mandag aften. Det kostede mindst fire mennesker livet. Desuden blev 14 mennesker såret, heraf var halvdelen i kritisk tilstand tirsdag aften.

Østrigsk politi visiterer en person efter skyderiet i det centrale Wien mandag aften. Det kostede mindst fire mennesker livet. Desuden blev 14 mennesker såret, heraf var halvdelen i kritisk tilstand tirsdag aften.

Rolands Schlager

Udland
4. november 2020

Terrorangrebet ramte lige i hjertet af Wien mandag aften kort efter kl. 20 – på den sidste milde aften før Østrigs corona-lockdown. Folk hyggede sig på cafeer, restauranter og i byens parker, hvor gerningsmanden eller -mændene formentlig øjnede en sidste chance for et omfattende angreb før nedlukningen.

Hårdest ramt var Wiens såkaldte Bermudatrekant, hvor den 20-årige Kujtim F. skød vilkårligt om sig i og uden for barer og cafeer, før han selv blev skudt. På dette og mindst fem andre steder i det centrale Wien faldt der skud, som kostede mindst fire mennesker livet. Desuden blev 14 mennesker såret, heraf var halvdelen i kritisk tilstand tirsdag aften.

At området omkring Bermudatrekanten også huser Wiens største moské og et jødisk forretningsområde, giver mindelser om terrorangreb samme sted i 1979 og igen i 1981, hvor den palæstinensiske terrorgruppe Abu-Nidal overfaldt synagogen og myrdede to mennesker. I 1985 myrdede en militant palæstinensisk gruppe fire mennesker i Wiens lufthavn. Men siden da har Østrig været forskånet for terror. Indtil mandag aften.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her