Baggrund
Læsetid: 6 min.

Trump har 69 dage tilbage i Det Hvide Hus. Hvad kan han stadig nå at gøre?

Det er ikke slut endnu. Demokraterne danser måske på gaden i Amerika, men Trump er stadig præsident. Vi giver et overblik over, hvad han kan bruge magten til, mens han endnu sidder på posten
»Trumps embedsperiode har ikke været normal, og det er nemt at forestille sig, at overgangsperioden heller ikke bliver det,« siger Terry Moe, der er professor i politologi ved Stanford University, til Newsweek. Han frygter konkret, at Trump vil nægte Bidens hold adgang til oplysninger, som er nødvendige for, at de kan forberede sig, sådan som der ellers er tradition for.

»Trumps embedsperiode har ikke været normal, og det er nemt at forestille sig, at overgangsperioden heller ikke bliver det,« siger Terry Moe, der er professor i politologi ved Stanford University, til Newsweek. Han frygter konkret, at Trump vil nægte Bidens hold adgang til oplysninger, som er nødvendige for, at de kan forberede sig, sådan som der ellers er tradition for.

Evan Vucci

Udland
11. november 2020

Vi venter stadig på, at Donald Trump erkender sit nederlag, men medmindre der sker noget stærkt foruroligende, hedder USA’s næste præsident Joe Biden. Nu og her er det imidlertid stadig Donald Trump, som sidder bag skrivebordet i Det Ovale Kontor, og sådan vil det være indtil den 20. januar 2021.

69 dage yderligere til at føre politik, udstede præsidentielle dekreter, benåde sine nærmeste, udnævne dommere og potentielt stille sig i vejen for overlevering af viden og kompetencer til Joe Bidens kommende regering.

Trumps handlemuligheder afhænger i nogen grad af hans fortsatte opbakning i Det Republikanske Parti. Den fik vi et praj om i mandag.

Demokraterne havde nok håbet, at grænsen endelig var nået. At republikanerne, nu hvor Trump udfordrer den mest basale af demokratiets institutioner, ville sige præsidenten imod. At de ville gøre som Mitt Romney, George W. Bush og Fox News: Anerkende Bidens sejr og tage afstand fra Trumps forsøg på at underminere valgets legitimitet.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Poul Anker Sørensen

Og, han vil forsøge, at starte en krig, både ude og inde, inden han skal bæres ud af sit embede !
Det er jeg overbevist om.

Torben Arendal, Peter Beck-Lauritzen, Jan Fritsbøger og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

"Sikke et Amerika,-Trumps Amerika er hængt nøgen til skue". Absolut ikke attraktiv, på nogen måder! Et krakeleret glansbillede af demokrati og den frie verden. "The american dream hænger i laser"!

Men kan redde eftermælet ved at :
Slutte fred med Nordkorea. Genoptage handlen med Rusland. Hjemtrække US-soldater All over the world. Betale erstatning for finanskrisen. Undskylde John Lennon for de mange chikaner. Glemme alt om Grønland som en handelsvare. Betale sin skat. Nedlægge NATO. Nedlægge CIA. Og frigive de indespærret marsmænd :-)

Tonny Helleskov, Hanne Utoft, Torben Arendal, olivier goulin, Anders Graae og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

Hans største fortjeneste er et uovertruffent bidrag til at skabe flokimunitet i form af faktaresistens hos næsten halvdelen af befolkningen. Og han kan måske nå nogle stykker til med nogle flere løgnehistorier. Mere kan vi ikke forvente.

Ville Trump sende håndmadder til medierne i USA, skulle han fortæller nogle flere af de fake historier som CIA sørger for at medierne genfortæller. F.eks. sad nuværende og tidligere CIA folk på CNN næsten dagligt og ja,.....U.S. officials misled the public about the war in Afghanistan, confidential ...det gik af helvede til..

Og så selvfølgelig benå Assange og Snowden.

Hanne Utoft, Per Klüver og nils valla anbefalede denne kommentar

Heldigvis var Netanyahu så dum at han ikke endorsede Trump i en telefonsamtale de to havde og som Trump filmede. Trump logrende og logrende, men Netanyahu bed ikke på.

Havde han gjort det, ville amerikanerne nok have angrebet Iran allerede inden Bidens sejrstale.

Thjaaa, han kunne gå af nu, indsætte Mike Pence som midlertidig præsident. En Pence præsident, som så kan benådige Trump for alle hans handlinger såvel som præsident som privat person.

Ja han ka så.

Jeg fristes til at udbryde: The winner takes it all! Sådan er valgsystemet, endda via valgmandskollegie. Biden HAR angiveligt fået 5 mill flere stemmer end Trump og har ca 290 valgmænd. I 2016 havde Hillary Clinton 4 mill flere stemmer end Trump. Men Trump vandt flere svingstater og fik utroligt nok flest valgmænd dengang.
Trump er ikke demokratist anlagt og vil så ikke anerkende resultatet. Han fik også rekord mange stemmer pga den høje valg procent. Fakta er blot at Biden fik flest! Mon ikke retsagerne som kommer vil bekræfte at Demokratiet har talt og sejret? Det bliver og er uværdigt for Trump, men det er han nok totalt ligeglad med. Hørte lige at ca 80% af Trump vælgerne ikke tror på valgsvindel. Det giver da håb.

Tonny Helleskov

Tror Trumps strategi er udvælgelsen af valgmænd/kvinder.
De skal jo udnævnes ift hvem, der får flest stemmer.
Men hvis valgene er anfægtet eller påstået ”rigged”,
så kan de republikanske politiske ledere i de enkelte GOP styrede stater udnævne valgmænd, som vil stemme på den siddende præsident.
Og så har Biden/Harris ikke mere det antal valgmænd, som de har i dag. Kollegiet af valgmænd kan så udnævne Trump til ”president elect”