Læsetid: 2 min.

Trump benåder sin tidligere sikkerhedsrådgiver

Michael Flynn, der i 2017 erkendte at have løjet for FBI i forbindelse med en Rusland-undersøgelse, benådes
Michael Flynn, der i 2017 erkendte at have løjet for FBI i forbindelse med en Rusland-undersøgelse, benådes

Carlos Barria/Ritzau Scanpix

26. november 2020

USA's præsident, Donald Trump, benåder sin tidligere nationale sikkerhedsrådgiver Michael Flynn. Det skriver Trump sent onsdag aften dansk tid på Twitter.

– Det er min store ære at meddele, at general Michael T. Flynn er blevet benådet, skriver præsidenten.

Flynn erklærede sig i 2017 skyldig i at lyve over for det amerikanske forbundspoliti, FBI, i forbindelse med en efterforskning om russisk indblanding i det amerikanske præsidentvalg i 2016.

Specifikt erklærede Flynn sig skyldig i at have løjet om flere interaktioner, han havde med Ruslands ambassadør i USA, få uger inden at Trump overtog embedet som præsident.

Flynn er den anden af Trumps nære medarbejdere, som præsidenten har benådet, efter at de er blevet dømt i forbindelse med den såkaldte Rusland-undersøgelse.

Også Trumps nære rådgiver Roger Stone, der i februar blev idømt tre års fængsel, er blevet benådet.

Den særlige anklager Robert Mueller undersøgte, om Rusland havde blandet sig i det amerikanske præsidentvalg i 2016, og om Trump-kampagnen havde samarbejdet med russerne.

I forbindelse med undersøgelsen kom der belastende oplysninger frem om Flynn og Stone.

Flynn modtog oprindeligt en straf på 14 dages fængsel, men vendte sidenhen sagen mod FBI. Han hævdede, at forbundspolitiet havde narret ham til at tilstå. Derfor har han bedt om at få sagen afvist.

Det vakte opsigt, da justitsminister William Barr blandede sig i sagen og krævede den afvist ved domstolene.

Tirsdag oplyste en unavngiven kilde med kendskab til Trumps benådningsplaner til mediet Axios, at benådningen af Michael Flynn angiveligt er en af flere, præsidenten vil gennemføre, inden han forlader Det Hvide Hus.

Det er uvist, hvem Donald Trump ellers overvejer at benåde.

Der er tradition for, at USA’s præsident bruger sin ret og benåder og forkorter straffe for borgere, kort tid inden han giver nøglerne til Det Hvide Hus videre.

Eksempelvis gjorde præsident Barack Obama i høj grad brug af denne ret. Få dage før han forlod Det Hvide Hus, benådede han 64 personer på en enkelt dag.

Præsidentens ret til at benåde borgere er en gammel tradition, der er nedskrevet i den amerikanske forfatning.

/ritzau/

Sagen om Donald Trump-kampagnens forbindelse til Rusland begyndte umiddelbart efter hans valgsejr i november sidste år, og er siden blevet ved med at vokse. Vi bringer et overblik over hovedpersonerne i affæren og de mulige strafferetslige konsekvenser
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det kan da ikke undre, Trump er korrupt på alle områder, han har ingen respekt for lov og orden , han gør hvad der passer ind i hans underlige hjerne. Dejligt han er fortid om to mdr. Og han skal aldrig vende tilbage, ej heller hans familie, republikanerne må have andre og bedre folk at stille om om fire år. Og ellers vil vi da gerne have Kamela Harris, som tager over efter Biden.

Søren Cramer Nielsen, Eva Schwanenflügel og Søren Bro anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Trump vil benåde alle dem, der eventuelt kunne skade ham efterfølgende med deres vidnesbyrd i 'deals' med anklagemyndigheden til gengæld for nedsat straf, plus dem, han senere kan regne med vennetjenester fra, samt naturligvis alle familiemedlemmer.

Quid pro quo, sådan som det mere er reglen end undtagelsen i amerikansk kontekst, vil blive ført ud i uhørte ekstremer, og ende med selvbenådning af præsidenten himself, noget ingen andre præsidenter hidtil har forsøgt.

Hvis altså ikke Trump laver 'en Nixon', og udnævner vicepræsident Pence til præsident, så han kan benåde ham?

Det er dog tvivlsomt, om hans enorme ego vil tillade at gøre en anden til commander in chief..
Og selv føjelige Pence ville muligvis slå bremseklodserne i, for det ville stække hans egne muligheder for valg til præsident, idet det ville tælle som en valgperiode i sig selv.

Trump har på forudseende vis også fyret ledende medarbejdere i Pentagon og i efterretningstjenesterne, og indsat sine egne folk.
På den måde kan han muligvis få adgang til de hemmeligstemplede papirer i forbindelse med den famøse ruslandsundersøgelse.
Skidt være med de agenter, det kunne kompromittere.

Men selv Trump kan dog ikke stoppe anklagemyndigheden i New York, der i øjeblikket undersøger ham for blandt meget andet skatteunddragelse og ubetalt gæld.
Han kan nemlig kun benådes føderalt, og ikke på delstatsniveau.

Pyramiden er stille og roligt begyndt at kollapse ned i sandet.

Kristian Jensen

Mon ikke køen til benådelser er lang. Det er forudsigeligt. Trump får travlt hvis han skal nå at indløse alle de vennetjenester, han skylder for "diotisk tjeneste i mod samfundets interesse", inden han bliver høvlet ud på røv og albuer 20.01.2021. Dette eneste spændende er om han kan lykkes med at benåde sig selv eller om vi kommer til at høre "Lock him up" sunget i gaderne.