Baggrund
Læsetid: 6 min.

Trump er færdig med Fox – her er hans nye yndlingskanal

Det mangeårige symbiotiske forhold mellem det konservative Fox News, USA’s mest populære kabelkanal, og Donald Trump er slut – og nu tilskynder Trump sine fans til at følge med ham over på den ultrahøjreorienterede konspirationskanal One America News Network
Den eneste forskel på valget i 2016 og 2020 er Fox News, hævder Donald Trump, der på Twitter har raset mod kanalens forræderi. Nu forsøger den afgående præsident i stedet at få sine følgere til at se OANN, der bl.a. har udbredt en række konspirationsteorier om COVID-19.

Den eneste forskel på valget i 2016 og 2020 er Fox News, hævder Donald Trump, der på Twitter har raset mod kanalens forræderi. Nu forsøger den afgående præsident i stedet at få sine følgere til at se OANN, der bl.a. har udbredt en række konspirationsteorier om COVID-19.

Mandel Ngan

Udland
26. november 2020

Engang forekom de ubrydeligt symbiotiske, men i år ser den lange romance mellem Donald Trump og Fox News ud til at lakke mod enden, og Trumps valgnederlag har kun fremskyndet processen. I opslag efter opslag har den afgående præsident på Twitter raset over Fox News, og hvad hans ser som den konservative kabelkanals utilgivelige og forræderiske handlinger.

Senest har førende højrefløjskommentatorer som Laura Ingraham og Tucker Carlson, begge fra Fox TV, samt radioværten Rush Limbaugh lagt afstand til Trumps uvilje til at erkende sit valgnederlag og forsøg på at anfægte Joe Bidens sejr.

I stedet forsøger Trump i stigende grad at trække sine tilhængere over på en anden tv-kanal, One America News Network (OANN), som er yderliggående og højreorienteret.

Søndag gav Trump igen luft for sin forbitrede harme over Fox News – anledningen var denne gang et længere indslag med den demokratiske tidligere præsidentkandidat Pete Buttigieg: På Twitter skrev Trump:

»Her ser vi, hvorfor @FoxNews’ sendeflade i dagtimer og weekenden har faldende seertal … Mange fantastiske alternativer er på vej og findes allerede. Prøv @OANN & @newsmax, blandt flere andre!«

Dagen forinden havde Trump beskyldt Fox News for at underdrive antallet af deltagere i hans tilhængeres Million Maga-støttemarcher, og forrige tirsdag retweetede han en strøm af opslag med opfordringer til konservative amerikanere om at stille ind på de mere utvetydigt protrumpistiske nyhedskanaler.

I betragtning af Trumps betydelige salgstalent kan der næppe være tvivl om, at hans gentagne anbefalinger nu vil sikre OANN en langt stærkere eksponering.

Men hvad ved vi om dette medie? Og hvad er grunden til, at Trump akkurat har valgt at kaste sin kærlighed på OANN?

OANN blev etableret i 2013 i San Diego i Californien og er ejet af Herring Broadcasting – en familievirksomhed, der blev grundlagt i 2003 af den højreorienterede forretningsmand Robert Herring, men som i dag ledes af hans søn, Charles Herring.

Underskov

Kabel-tv-kanalen har i hovedparten af sin historie stået helt i skyggen af Fox og været henvist til at konkurrere om det konservative Amerikas opmærksomhed med en underskov af højreradikale kommentatorer på diverse sociale medieplatforme.

I begyndelsen var det op ad bakke for OANN at slå igennem hos en større seerskare og profilere sig med en selvstændig identitet. Størst opmærksomhed i de første par år vakte de til tider virale udfald mod ’det liberale Amerika’ fra det nye kvindelige kommentatortalent Tomi Lahren, der kom til OANN i august 2014, men allerede året efter besluttede at rykke videre til Glenn Becks højrerabiate internet-tv-kanal The Blaze for siden at lande hos Fox’s abonnentstreamingtjeneste, Fox Nation.

Lahrens tilstedeværelse personificerede OANN’s stil og tone i de tidlige år: Mediet var dengang som en mere barsk og firkantet udgave af Fox, blot uden det samme store publikum.

Først med Donald Trumps opstigning til magten fandt OANN sin egen stemme og blev efterhånden det mest loyale medie i det MAGA-parallelunivers, som bebos af den afgående præsident og den bevægelse, han har inspireret. I processen ofrede det ikke blot alle prætentioner om journalistisk troværdighed, men også selve forpligtelsen på at holde sig til kendsgerninger.

Trump og højrefløjens medier

  • Trump har længe raset imod en dækning hos Fox News, som han ser som mere kritisk end tidligere. I et nyligt twitteropslag skrev han: »De har glemt, hvem der skabte deres succes. (...) De har glemt gåsen, der lægger guldæg. Den eneste forskel mellem valget i 2016 og 2020 er Fox News.«
  • Donald Trump hævder, at Fox News’ seertal daler på grund af manglende loyalitet over for ham. Men Fox News afviser og henviser til, at kanalens seertal satte ny rekord så sent som 27. oktober.
  • Trumps nye yndlings-tv-kanaler er One America News og Newsmax, der ifølge The Guardian begge beskyldes for at formidle fake news og konspirationsteorier.
  • Newsmax, der ifølge Daily Beast især bruger kommentatorer, der er ’skandaliserede’ andre steder, har allerede stigende seertal, og ifølge Wall Street Journal skal velhavende Trump-støtter have overvejet at købe kanalen.
  • OANN’s seertal menes stadig at være beskedne, men ifølge Daily Beast har en af kanalens værter, Christian Bobb, bistået Trump med søgsmål om påstået valgsvindel. Ifølge AP har Newsmax tidoblet sit seertal, siden Fox udråbte Biden som vinder. Men det er ifølge New York Times kun 15 procent af hvad Fox News har i primetime.
  • I går blev OANN udelukket fra videotjenesten YouTube i en uge for at have bragt falske historier om falske mirakelkure mod COVID-19.

OANN har i hele Trumps præsidenttid ihærdigt promoveret alle slags fortællinger, der kunne fremme hans interesser, herunder utallige grundløse konspirationsteorier. Der var ikke den Trump-skrøne, kanalen ikke ville puste op og viderekolportere.

Hos OANN kunne man således erfare, at det var den jødiske spekulant og mangemilliardær George Soros, der finansierede den store ’flygtningekaravane’ fra Honduras i 2018, og at samme Soros havde samarbejdet med nazister som teenager.

OANN påstod endvidere, at der aldrig var noget kemisk våbenangreb i Douma, Syrien, i 2018, og at David Hogg, en overlever fra massenedskydningsepisoden i Parkland, var blevet »coachet« til sin medieoptræden af sin far, en tidligere FBI-agent.

Desinformation

Senest har OANN udbredt uendelige strømme af desinformation om COVID-19-pandemien. I marts var OANN’s korrespondent i Det Hvide Hus, Chanel Rion, vært for en særudsendelse, i hvilken hun hævdede, at virussen oprindeligt skulle være udviklet som et biovåben i et laboratorium i North Carolina.

Som belæg henviste hun til en kilde, hun placerede blandt »visse kredse i Washington DC’s efterretningsmiljøer«, men hvis primære offentlige rolle har vist sig at gå ud på at sprede vilde konspirationsteorier på de sociale medier.

Den følgende måned blev Rion og andre OANN-ansatte smidt ud White House Correspondents Association, de politiske journalisters klub i Washington, og hun mistede samtidig sin faste plads ved pressemøderne, fordi hun nægtede at følge retningslinjerne om social afstand.

Og i maj var Kristian Rouz – som dengang både arbejdede for OANN, og for den Kreml-finansierede nyhedstjeneste Sputnik – vært for en udsendelsesrække, der fremførte en konkurrerende konspirationsteori: Virussen er et våben, der er taget i brug af en »globalistisk sammensværgelse«, der involverer George Soros, Hillary Clinton og det kinesiske kommunistparti, og for de sammensvorne er målet at indføre global befolkningskontrol.

I det omfang disse skumle løgnehistorier blev taget alvorligt af OANN’s publikum, kunne de fungere som bortledning af opmærksomheden fra Trumps ansvar for den mangelfulde respons på pandemien.

Siden 2018 har OANN haft Jack Posobiec ansat som politisk korrespondent og studievært. Posobiec havde oprindeligt skabt sig et navn som en af de førende propagandister for den såkaldte Pizzagate-konspirationsteori (der blandt andet hævdede, at Hillary Clinton var leder af en børnepornoring med base i kælderen af et pizzeria i Washington D.C., red.), og i år kunne den antiracistiske dokumentationsgruppe Southern Poverty Law Center i en række artikler bragt på onlinebloggen Hatewatch dokumentere forbindelser mellem Posobiec og højreekstreme grupper i USA og udlandet, deriblandt tilhængere af hvidt overherredømme.

Hvor stort et publikum OANN havde, før Trumps begyndte at reklamere for kanalen, er vanskeligt at afgøre. Analysegruppen comScore, der registrerer seertal i USA, kan angiveligt ikke måle OANN’s seertal, fordi kanalen ikke opfylder de »minimumsrapporteringsstandarder«, der kræves for at blive inkluderet i firmaets dataregistreringer, og OANN selv abonnerer ikke på ratings fra Nielsen Media Research (NMR), USA’s førende seertalsmålingssystem.

I 2019 forsøgte NMR på eget initiativ at måle OANN’s publikum og nåede frem til, at kanalen i gennemsnit dengang kun havde 14.000 seere. I samme periode havde Fox News cirka 45 gange så mange: 635.000 seere.

Tidligere på året verserede der et rygte om, at Donald Trump Jr ville købe OANN. Rygtet blev hurtigt manet i jorden af Robert Herring, men Trumps valgnederlag har sat gang i nye spekulationer om, at han vil starte sit eget medieprojekt, og her kan OANN muligvis komme i spil.

© The Guardian og Information.
Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her