Nyhed
Læsetid: 5 min.

Trump fortsætter ufortrødent med sine bestræbelser på at omstøde valgresultatet

Selv om præsidenten har lidt en stribe af nederlag ved domstolene og mødt modstand fra republikanske indenrigsministre i flere delstater og valgtilforordnede i flere svingstater giver han ikke op
Valgtilforordnede i gang med en manuel omtælling af stemmerne i Lawrenceville Georgia efter at præsident Donald Trump har krævet en omtælling i staten.

Valgtilforordnede i gang med en manuel omtælling af stemmerne i Lawrenceville Georgia efter at præsident Donald Trump har krævet en omtælling i staten.

Megan Varner/Getty Images

Udland
24. november 2020

Donald Trump er ikke typen, der giver op. Det er et karaktertræk, hans 74 millioner vælgere værdsætter mere end noget andet ved denne præsident.

Trods Joe Bidens klare valgsejr har præsidenten i de tre uger siden valgdagen den 3. november udfoldet ihærdige bestræbelser på at få så mange som muligt af rivalens stemmer erklæret ugyldige i seks svingstater. Men det er kun lykkedes med nogle få tusind.

Trump-kampagnen har indsamlet og brugt millioner af dollar på at få domstolene til at stoppe optællingen af brevstemmer, der overvejende gik til Biden, men uden held. Af 32 sagsanlæg i seks svingstater har præsidenten vundet to. Resten er blevet afvist af demokratisk såvel som republikansk udnævnte delstats- og forbundsdommere.

Men Trump fortsætter ufortrødent. I sidste uge reducerede en ugelang manuel omtælling af stemmerne i Georgia Bidens føring fra 14.000 til 12.0000 stemmer. Ikke desto mindre anmodede Trump-kampagnen valgmyndighederne i Georgia om at gennemføre en ny omtælling af stemmerne ved hjælp af skannere i denne uge.

Det er uklart, hvorfor præsidenten vil have Georgia til at bruge tid og ressourcer på dette. Sydstatens republikanske indenrigsminister, Brad Raffensperger, erklærede i sidste uge Biden som den officielle vinder. Det blev bekræftet af den republikanske guvernør Brian Kemp. Raffensperger og hans familie har modtaget dødstrusler efter at være blevet kritiseret af Trump i et tweet.

Også i Wisconsin kræver Trump-kampagnen en omtælling. Men Bidens føring på 20.000 stemmer er så stor, at midtveststaten ikke er forpligtet af loven til at gøre det. I stedet har Trump-kampagne valgt at betale 3 millioner dollar for en omtælling af stemmer i to overvejende demokratiske amter.

Proceduremæssig fejl

Parallelt hermed stiller Trump-kampagnen krav til valgmyndighederne om at diskvalificere alle brevstemmer, der er blevet udfyldt ved et valgsted inden 3. november. Det drejer sig om 70.000 stemmer i Dane County (storbyen Madison) og 108.000 i Milwaukee County. Biden vandt Wisconsin med 20.000 stemmer.

Trump-kampagnen begrunder sit krav om at erklære så mange stemmer ugyldige med en påstået proceduremæssig fejl. Den anfører, at vælgerne ifølge loven skal ansøge om at brevstemme. I stedet skal mange være gået direkte til valgsteder inden 3. november og der fået lov at brevstemme.

Hertil svarer valgtilforordnede i Wisconsin, at disse vælgere faktisk underskrev en erklæring om at have ansøgt på stedet.

Det bemærkelsesværdige ved Trump-kampagnens klage er, at den kun er rettet mod de to amter, hvor over 65 procent stemte på Biden. Alle vælgere i staten havde mulighed for at brevstemme på valgsteder, så hvis stemmerne skal kasseres i de to amter, må det gælde for hele delstaten, inklusive republikanske brevstemmer.

Alternativt kan omtællingen i Wisconsin også ses som et forsøg på at trække tiden ud. Den er færdig den 1. december, og delstaten skal have et officielt resultat liggende klar senest den 7. december. Hvis denne deadline overskrides, kan det republikanske delstatsparlament i princippet gøre krav om at udpege Wisconsins ti valgmænd. Valgmandskollegiet for alle 50 delstater samles den 14. december.

Bidens nye regering tager form

  • Joe Biden lagde i en erklæring mandag op til, at USA under hans ledelse i de næste fire år vil vende tilbage til sin tidligere rolle som fortaler for et øget internationalt samarbejde om at reducere udledningen af drivhusgasser i atmosfæren.
  • Det gjorde han i forbindelse med udnævnelsen af den tidligere senator, præsidentkandidat og udenrigsminister John Kerry til USA’s særlige klimaudsending. Det er første gang, at en sådan post oprettes indenfor Det Hvide Hus.
  • Kerry bliver også fast medlem af Det Nationale Sikkerhedsråd, hvilket betyder, at Bidens klimadagsorden vil være en integreret del af USA’s fremtidige forsvars- og sikkerhedspolitik.
  • Under et pressemøde mandag planlægger Biden endvidere at udpege en af Det Demokratiske Partis kommende stjerner, Jake Sullivan, til national sikkerhedsrådgiver. Antony Blinken, der var Bidens sikkerhedrådsgiver, bliver udenrigsminister.
  • Som lovet i valgkampen vil minoriteter være stærkt repræsenteret i Bidens regering. FN-ambassadør Linda Thomas-Greenfield er afroamerikaner, sikkerhedsminister Alejandro Mayorkas er født på Cuba, og lederen af USA’s efterretningstjenester bliver en kvinde, Avril Haines.

Eksperter gætter på, at Trump-kampagnen vil gå til domstolene i Wisconsin med sit krav om at erklære brevstemmer ugyldige, efter at omtællingen er færdig den 1. december. En længere juridisk tvist kan overskride tidsfristen for det officielle resultat den 7. december. 

I den største af svingstaterne, Pennsylvania, har Trump-kampagnen derimod udtømt alle juridiske muligheder for at få ændret valgresultatet. Biden vandt med 81.000 stemmer. Mandag offentliggjorde delstatens demokratiske indenrigsminister Kathy Boockvar resultatet.

Så ud over Wisconsin kan Trump-kampagnen kun gøre sig forhåbninger om at stjæle sejren fra Biden i en anden delstat, Michigan. I Arizona, Georgia og Nevada er løbet allerede kørt.

Pres på valgtilforordnede

I Michigan har det fra starten stået klart, at Trump ikke har en jordisk chance for indhente Bidens føring på 150.000 stemmer. Planen er derfor at overbevise det republikanske parlament om at udpege et sæt valgmænd, der vil støtte Trump.

Men det afviste de to republikanske parlamentsledere blankt at gøre i en udtalelse efter at have mødt Trump i Det Hvide Hus lørdag. Trods det prøver Trump-kampagnen at få udsat offentliggørelsen af det officielle valgresultat, der skal godkendes proforma af en bestyrelse bestående af to demokrater og to republikanere.

Bestyrelsen – kaldt »state canvassing board« – skulle mødes mandag aften dansk tid for at stemme, og en af de to republikanske medlemmer har i et interview sagt, han er i tvivl om, hvad han vil gøre.

»Jeg har modtaget mange henvendelser fra begge sider. De fleste er konservative, som taler dårligt om mig,« sagde Norman Shinkle til The New York Times.

Til The Washington Post sagde Shinkle, at han endnu ikke har taget stilling til, hvorvidt en påstand fremsat af én af Trumps advokater, Sidney Powell, er rigtig eller ej.

»Måske der er brug for flere oplysninger, inden vi gør resultatet officielt,« lød det fra Shinkle.

På et pressemøde i sidste uge med Trumps personlige advokat Rudy Giuliani hævdede Powell, at Dominion Voting Systems, der leverer udstyr til at skanne stemmesedler, blev manipuleret af »kommunister på Cuba, i Venezuela og Kina« til at skifte stemmer fra Trump til Biden. Søndag lagde Giuliani afstand til Powells teori. 

Hvis Shinkle stemmer nej til at godkende valgresultatet, kan sagen ende ved en domstol i Michigan. Uagtet hvad der sker, vil en ændring af valgresultaterne i Michigan og Wisconsin dog ikke gøre nogen forskel. De to delstater råder over 26 valgmænd. Biden fører med 36 i valgmandskollegiet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Utroligt - og det skal være et demkrati?!

Der går vedholdende rygter om "vote purging" af demokratiske stemmer i Georgia. Er der overhovedet hold i det?

Trump er en tragikomisk figur i en absurd farce - der heldigvis snart er forbi.
Republikanerne, der de sidste 4 år har ageret ukritisk heppekor for Trump, er særdeles medskyldige i galskaben.

J.K. Rowlings "nailed it" da hun skrev:
"He's just such a tiny, tiny, tiny little man"