Analyse
Læsetid: 6 min.

Trump kan ikke kuppe sig til præsidentposten – men kan ’kuppe’ Det Republikanske Parti

Den amerikanske forfatning og lovgivning har nogle smuthuller, som giver Donald Trump og republikanerne et spinkelt håb om at forblive ved magten, til trods for at demokraternes Joe Biden er blevet erklæret sejrherre i præsidentvalget
Donald Trump har flere gange insisteret på, at han har vundet valget og derfor kan forblive præsident. Det har skabt udbredt bekymring blandt demokrater og i medierne for, at han på et eller andet tidspunkt vil gøre noget overilet.

Donald Trump har flere gange insisteret på, at han har vundet valget og derfor kan forblive præsident. Det har skabt udbredt bekymring blandt demokrater og i medierne for, at han på et eller andet tidspunkt vil gøre noget overilet.

Alex Brandon

Udland
13. november 2020

Donald Trump fortsætter standhaftigt med at påstå i sine tweets, at det er ham – ikke Joe Biden – der vandt præsidentvalget 3. november. I den anledning er det relevant at afsøge, om Donald Trump reelt har mulighed for at blive ved magten inden for rammerne af USA’s forfatning.

Det korte svar er: nej.

Dog er der en kringlet og farbar vej, som advokater for Trump-kampagnen og lovgivere fra parlamentet i Pennsylvania anonymt blev citeret for at overveje i en artikel i The Atlantic Magazine, offentliggjort en måned før præsidentvalget.

Og kryptiske udtalelser fra ledende republikanske politikere som Senatets flertalsleder, Mitch McConnell, og udenrigsminister Mike Pompeo om tidsfrister, der skal overholdes, har givet næring til en mistanke om, at Trump og hans parti vil forsøge at blive i Det Hvide Hus.

Det kan de i teorien gøre ved at få republikanske lovgivere i svingstater, Biden har vundet, til at udpege valgmænd, der støtter Trump.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Henrik Forsberg

Tak for en god og realistisk gennengang af aktuelle muligheder for at Trump og hans kabinet fortsætter på trods af de oplagte valgresultater. I disse dag udskifter kabinettet væsentlige ledere med loyalister, retsager rejses i vidt omfang og de har til formål at trænere stemmegodkendelsen. Det føderale justitsministerium vil også tage sager op, så der hele tiden kan skabes juridisk tvivl. Der forsøges vitterligt alt for at bevare magten. Artiklen omhandler mulighederne 8. december for at påvirke valgmandskollegiets beslutninger og dets grundlag, men der er yderligere muligheder for trænering og omvæltninger. Valgmændenes stemmer skal endeligt godkendes 6. januar i Kongressen før valget er endegyldigt. Den dag er der også rige muligheder for at bringe tvivl og sætte valg ud af funktion, særligt hvis der er verserende retssager (det kunne jo være ministeriets) og mange andre typer af tvivl. Kast et blik på beskrivelsen af kongressens behandling af resultatet og dets godkendelse, og læg mærke til de mange muligheder for at væsentlige stemmer kan erstattes med (i sidste ende) vicepræsidentens stemme for dem, der er gode til at snitte sådan en løsning - Det er et underligt demokrati de har derovre:
Counting Electoral Votes: An Overview of Procedures at the Joint Session, Including Objections by Members of Congress (https://fas.org/sgp/crs/misc/RL32717.pdf)

Carsten Wienholtz, Lisbeth Glud, Steffen Gliese, Stella Nielsen, Torben Bruhn Andersen, Ole Frank, Søren Fosberg, Eva Schwanenflügel, Elisabeth From, Alvin Jensen, søren ploug og Ole Svendsen anbefalede denne kommentar

En hidtil hemmeligholdt video af Donald Trump. Det er ham i rustningen.
God fornøjelse.
https://www.youtube.com/watch?v=ZmInkxbvlCs

Poul Reynolds, Jesper Eskelund, Ole Frank, Søren Fosberg, jens rasmussen, Alvin Jensen og søren ploug anbefalede denne kommentar

Jeg har tjekket linket. Med lidt tålmodighed går det.

De er simpelthen fuldstændig skruppelløse og uantagelige de republikanere.
At gøre alt hvad de overhovedet kan for at beholde magten, på bekostning selve det amerikanske demokrati er så usmageligt - jeg mangler ord!

Som tidligere USA ambassadør for FN, Samanta Power, sagde om Trump, da det blev kendt at han havde tabt valget: "He's going full Robert Mugabe"

https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-election-2020/trump...

Lillian Larsen, Mogens Holme, Carsten Wienholtz, Lisbeth Glud, Jan Fritsbøger, Steffen Gliese, Ole Frank, Eva Schwanenflügel, Steen Bahnsen, Alvin Jensen, Helle Walther, Anders Reinholdt, Gert Romme og Niki Dan Berthelsen anbefalede denne kommentar

Er det republikanske parti en samling marionetter, er der ingen mandfolk og seje kvinder i det parti der kan sige nok er nok til den tosse.. Det er virkelig uhyggeligt.

Liselotte Paulsen, Lillian Larsen, Mogens Holme, Carsten Wienholtz, Lisbeth Glud, Poul Reynolds, Steffen Gliese, Ole Frank, Eva Schwanenflügel, Steen Bahnsen, Ole Svendsen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er langt ude at forestille sig, at republikanerne kupper valgmændene ved at påvise valgsvindel :

"Der er ingen beviser på stemmesnyd ved valget i USA, konkluderer de ansvarlige for sikkerhed og gennemførelse.
Valget i USA den 3. november var det "mest sikre valg i amerikansk historie".
Det konkluderer en sammenslutning af føderale og statslige valgmyndigheder i USA i en fælles udtalelse natten til fredag dansk tid.
- Valget den 3. november var det mest sikre i amerikansk historie. Lige nu, på tværs af landet, er valgmyndigheder ved at gennemgå og dobbelttjekke hele valgprocessen, inden de færdiggør resultatet, oplyser valgmyndighederne."

https://nyheder.tv2.dk/udland/2020-11-13-valgansvarlige-i-usa-kalder-202...

Det er vel at mærke bl.a. Homeland Security, der er med i denne udtalelse.

Desuden er Trump begyndt at svine de republikanske politikere til i delstaterne Nevada, Arizona og Georgia, og kræver deres afgang fordi de ikke bakker ham op i sine uhyrlige påstande.

Hvis han fortsætter på denne facon, kunne han meget vel uforvarende få valgt to demokrater til senatorer i Georgia, hvor der er omvalg til januar.

Henrik Forsberg, Lillian Larsen, Carsten Wienholtz, Carsten Hansen, Lisbeth Glud, Steffen Gliese, Stella Nielsen, Helle Walther, Torben Bruhn Andersen og Ole Frank anbefalede denne kommentar

Robert Mugabe, opvokset under meget fattige kår og som tidlig voksen erklæret socialist, blev socialliberal - ja, nærmest en dekadent, vestlig darling (han drak vistnok endda te med den britiske dronning) - mens han kom til magten ... hvorpå han blev komplet reaktionær og despotisk. Klassisk eksempel på at magt korrumperer.

Kina har lykønsket Biden med sejren. og Harris. Snart følger Ruslnd efter.

Ship of fools fianally run on ground

Han opfører sig som en kriminel.
Det ville ikke undre mig om han endte bag tremmer.