Trump mener, at valget er blevet stjålet fra ham. Det samme sagde Hillary Clinton i 2016

Det har vakt debat, at Donald Trump endnu ikke har erklæret sig som taber af præsidentvalget. Men republikanere og konservative debattører mener ikke, at præsidenten underminerer demokratiet. Demokraterne og Hillary Clinton påstod nemlig også, at der var tale om valgsvindel ved valget i 2016. USA-ekspert peger dog på væsentlige forskelle
En groggy Hillary Clinton erkender sit valgnederlag i november 2016 – og selvom Clinton-kampagnen efter valget talte om »det stjålne valg«, ligesom Trump og hans kampagne gør nu, er der markante forskelle på dengang og nu, mener lektor og USA-ekspert Niels Bjerre Poulsen:  Clinton lykønskede relativt hurtigt Trump med sejren, og demokraterne anfægtede ikke valgprocessen på samme vis.

En groggy Hillary Clinton erkender sit valgnederlag i november 2016 – og selvom Clinton-kampagnen efter valget talte om »det stjålne valg«, ligesom Trump og hans kampagne gør nu, er der markante forskelle på dengang og nu, mener lektor og USA-ekspert Niels Bjerre Poulsen:  Clinton lykønskede relativt hurtigt Trump med sejren, og demokraterne anfægtede ikke valgprocessen på samme vis.

Carlos Barria/Ritzau Scanpix

Udland
11. november 2020

Efter præsidentvalget var toppen af Det Republikanske Parti larmende tavse. Men mandag udtalte Senatets republikanske leder, Mitch McConnell, at Trump er »100 procent i sin gode ret« til at efterforske påstandene om valgsvindel.

»Fri os fra at blive belært om, at præsidenten omgående og gladeligt burde acceptere de første valgresultater af de selv samme personer, som brugte fire år på at nægte at anerkende gyldigheden af seneste valg,« sagde Mitch McConnell til The New York Times.

Med den kommentar refererer senator Mitch McConnell til demokraterne og Hillary Clinton, som efter præsidentvalget i 2016 påstod, at valget blev »stjålet«, da der var mistanke om en russisk indblanding og påvirkning. En mistanke, som efter flere års kulegravning blev bekræftet.

At præsident Donald Trump igen og igen har nægtet at erklære sig som taber af det amerikanske præsidentvalg, var blevet spået på forhånd af en lang række politiske kommentatorer og eksperter. Trump havde endda selv gentagne gange sået tvivl om, hvorvidt han ville trække sig efter et nederlag.

Ikke desto mindre var det historisk, da Trump fra talerstolen i Det Hvide Hus dagen efter valget erklærede, at han havde vundet, og at valget i øvrigt var »svindel mod det amerikanske folk«, hvorfor han ville have stemmeoptællingen stoppet af højesteret.

At Trump nogle dage efter mente, at han ville vinde, hvis blot man talte de »lovlige« stemmer, men at de »ulovlige« stemmer var et forsøg på at stjæle valget, har også vakt bestyrtelse.

Justitsminister William Barr har desuden meddelt, at føderale anklagere er blevet sat til at efterforske mulig valgsvindel. Til gengæld valgte det indtil for få uger siden Trump-venlige medie Fox News mandag at stoppe en transmission fra et pressemøde, hvor Trump-kampagnen påstod, at »ulovlige« stemmer var blevet optalt.

Endnu er intet af det, som Trump har påstået, er nemlig blevet bevist. Gentagne gange er de alvorlige anklager blevet stemplet som grundløse af myndigheder, men det til trods demonstrerer Trump-støtter over hele USA med kampråb som »Trump har vundet« og »Stop optællingen«. En facebookgruppe, Stop the Steal, voksede til 320.000 følgere på 22 timer, indtil Facebook lukkede den ned, fordi den »delegitimerede et demokratisk valg«.

Også blandt andre republikanske politikere hersker ideen om, at præsidentvalget er blevet ramt af omfattende valgsvindel. Atter uden at fremføre beviser. Således har senator Lindsey Graham fra South Carolina deklareret på Fox News, at »valget i Philadelphia er svindelagtigt som en slange«.

Uærligt eller underminering?

Republikanernes udlægning bliver desuden bakket op af konservative debattører, der mener, at demokraterne er dobbeltmoralske. Den højreorienterede kommentator Ben Shapiro har i sit radioshow – The Ben Shapiro Show, som har 15 millioner trofaste følgere – kritiseret den demokratiske harme over og påstand om, at Trump underminerer demokratiet ved ikke at erklære sig som valgets taber. Samtidig med at demokraterne »ikke godtog« valget i 2016.

»Demokrater har ikke ét ben at stå på i den diskussion. Nej, de har end ikke en stump at stå på. Demokrater får ikke lov til at påstå, at de er oprørte over undermineringen og legitimiteten af dette valg efter at have brugt fire år på at påstå, at valget i 2016 var ét stort svindelnummer fra russerne,« siger Ben Shapiro i radioshowet.

»At høre om undermineringen af det amerikanske valg fra Hillary Clinton og hendes allierede i dag er rimelig uærligt.«

Da Hillary Clinton sidste år turnerede med Bill Clinton med An Evening with the Clintons, udtalte den tidligere udenrigsminister og demokratiske præsidentkandidat, at »du kan køre den bedste kampagne, du kan endda blive parties nominerede – og valget kan blive stjålet fra dig.«

Trumps talskvinde, Kellyanne Conway, var ikke sen til at kritisere den udtalelse i avisen The Hill:

»Hun tabte det valg slet og ret, og når hun siger, at valget blev stjålet fra hende, spiller hun et farligt spil.«

Men ifølge lektor ved Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet, Niels Bjerre-Poulsen, er der »slående« forskelle på demokraternes påstande om »det stjålne valg« i 2016, og Trumps tavshed i 2020.

»For det første indrømmede Clinton sit nederlag på valgnatten, hvor hun traditionen tro ringede Trump op med en lykønskning. Og for fire år siden var det til debat, at der gik nogle ekstra timer end normalt, før hun erkendte det offentligt,« siger lektoren.

»Men demokraterne anfægtede ikke valgprocessen på samme vis. Måske var der fortsat nogle demokrater, der nærede mistillid til præsidenten, men valgresultatet blev dog anerkendt.«

Ofte baserer påstandene sig på mindre hændelser, som bliver blæst op på de sociale medier. En episode, hvor en republikansk vælger fra Nevada, en ældre dame med store solbriller og et sjal, fortæller til pressen, at »nogen« stjal hendes stemmeseddel, da hun ville brevstemme, er blevet delt igen og igen på Twitter af blandt andre Trump-kampagnen og Ben Shapiro.

Ifølge lektor Niels Bjerre-Poulsen er det også undergravende for demokratiet, når Trump taler om valgsvindel uden dokumentation. Da demokraterne og Hillary Clinton såede tvivl om 2016-valget, byggede det ifølge lektoren på konkrete beviser om Ruslands mulige indblanding.

»Til trods for det forhindrede det ikke demokraterne i at anerkende valget.«

Republikanske røster

At Trump ikke erklærer sig som slået, skaber ifølge lektor Niels Bjerre-Poulsen også uro blandt amerikanerne.

»Det er ret slemt, at der i et demokrati med 328 millioner mennesker pludselig er nogen, som tror, at der var tale om valgsvindel, blot fordi Trump tweeter det. Nu dukker der de mest utrolige argumenter op, såsom at valget ikke er afgjort, førend alle stemmer er talt op, og at pressen ikke bør udråbe vinderen,« siger Niels Bjerre-Poulsen.

Den konservative debattør Ben Shapiro har også tweetet, at pressens udnævnelse af en vinder ikke bør være af betydning.

»Trump-kampagnen må komme med beviser på udbredt svindel. Hvis det gøres, vil det ændre tingene; hvis ikke, vil det ikke. At medierne har udråbt en vinder har ingen retlig betydning,« skrev Ben Shapiro.

Men lektor Niels Bjerre-Poulsen forklarer, at der siden 1800-tallet har været tradition for, at pressen udråber vinderen, hvorefter valgets taber og det politiske bagland kan kontakte vinderen med en lykønskning. Foruden undermineringen af demokratiet skaber den manglende erklæring også praktiske problemer:

»Den præsidentielle transition kan ikke gå i gang, førend Trump-administrationen officielt anerkender valgresultatet. Normalt skal maskineriet køre videre, uagtet om præsidenten har sårede følelser.«

Præsidentvalg 2020 – kampen om USA

Én ting er republikanerne og demokraterne enige om. Præsidentvalget 2020 handler om to radikalt forskellige opfattelser af Amerika.

Og valget vindes af dem, der kan gøre deres vælgere så bange for enten trumpismen eller den radikale venstrefløj, at de stemmer den 3. november. Biden fører i målingerne, men Trump er blevet undervurderet før. Spørgsmålet er, om han kan overraske igen.

Men præsidentvalget er ikke kun meningsmålinger og kapløb om magten. Følg vores valgdækning her.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Rettelse: Fox News (og CNN) bragte hele Trumps tale.

Rettelse til min egen rettelse: Jeg tænkte på pressemødet afholdt i sidste uge. Pressemødet holdt mandag af Trumps pressesekretær blev helt korrekt afbrudt af Fox.

Eva Schwanenflügel

Herunder en række interessante eksempler på flere vilde konspirationsteorier om valgsvindel - der alle bliver dementerede af fakta :

"Mens Trump taler om svindel, søger internettet efter beviser"
https://nyheder.tv2.dk/udland/2020-11-10-mens-trump-taler-om-svindel-soe...

Problemet er bare, at mange kun får nyheder fra deres egen boble, og derfor tror fuldt og fast på de 'beviser', de ser på fx sociale medier.

Jo længere republikanerne bakker op om Trump, jo mere øges mistilliden til valghandlingen og til den kommende præsident.

Desuden forhales de helt nødvendige overdragelser af sikkerhedsrapporter og økonomisk støtte til den nye administration, der dermed blokeres fra at kunne ansætte folk og forberede magtskiftet.

Det er selvfølgelig helt bevidst.
Og vil koste dyrt for landet, på bekostning af den Trumpske forfængelighed.

Indtil videre er mere end tolv retssager mod delstaternes valghåndtering blevet afvist som grundløse af domstolene.

Ole Frank, Jens Christensen, Kim Folke Knudsen, Alvin Jensen, Lisbeth Glud, Rolf Andersen og Ib Gram-Jensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Udover det må man bare sige, at det er en meget ineffektiv 'valgsvindel', når det ikke også er lykkedes Demokraterne at få flere sæder i Kongressen, samtidig med at Biden blev president elect ;-)

Pia Larsen, Ole Frank, Erik Karlsen, Kim Folke Knudsen, Alvin Jensen, Lisbeth Glud, Dan Jensen, Claus Nielsen, Rolf Andersen, Ib Gram-Jensen, Carsten Hansen og Jens Skov anbefalede denne kommentar
Kristian Jensen

Jeg tror heller ikke at der er blevet svindlet til Trumps ulempe, selv om fristelsen må have været høj. At tænke sig 4 år mere med den klovn ustandselig i æteren. Det ville have været ubærligt.

Ole Frank, Alvin Jensen, Lisbeth Glud og Martin Mortensen anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

De brokker sig ikke over valgsvindel til senatet, hvor de vandt flertallet. Selv om det var på samme stemmeseddel...

Pia Larsen, Ole Frank, Erik Karlsen, Alvin Jensen, Lisbeth Glud og Benjamin Bjerre anbefalede denne kommentar

Omvendt kan man sige at skulle man snyde er det jo en god idé ikke at gøre det som Putin med hans 70% og total sejr så det er da absolut plausibelt at man lader senatet blive delt og fokuserer på at få Trump ud sådan som CNN og andre har besluttet at det skal være.

Det er nogle solide mentale krumspring, man skal gøre sig for at kunne tro på fusk. Men det er sjovt at læse dem :-)

Ole Frank, Alvin Jensen, Lisbeth Glud og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Peter Fløe Jensen

Trump viste jo allerede ved sin indsættelse at han havde problemer med at tælle.........

Eva Schwanenflügel, Ole Frank, Rolf Andersen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Waooooo. Niels Bjerre-Poulsen fortæller os, at Hillary Clintons spen tvivl om valget i 2016 byggede på konkrete beviser...og nu kommer det...om Ruslands MULIGE indblanding. WTF!!!!!

Hvordan det sådan en fisk ud????

Hvis de kære amerikanere kiggede lidt på deres valgssytem, f.eks. så den der blev præsident også var den de fleste havde stemt på, så var der ikke så meget at debatere.

I det hele taget har de brug for reformer, og så her jeg ikke sagt for lidt!

Eva Schwanenflügel, Rolf Andersen, Kim Folke Knudsen, Alvin Jensen og Lisbeth Glud anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

@Præsident Donald Trump

Hvad er motivet til at klamre sig til magten ved ikke at anerkende en valgproces ?

Er der ting og sager i Det Hvide Hus, som ikke tåler dagens lys, og er denne vidtløftige historie om Demokraternes valgtyveri en afledningsmanøvre for andet som foregår nu indenfor dørene hos Donald Trump og hans lille skare i Det Hvide Hus ?

Det kan ikke være en nyhed for Republikanerne, at der var brevstemmer med i valget, det har der været før. Det kan heller ikke være en nyhed, at mange amerikanske vælgere valgte at stemme pr. brev fremfor at møde op på grund af COVID19 smittefaren.

Demokraterne USA 44. Præsident Barrack Obama overdrog magten til USA 45. Præsident Donald Trump i år 2016.

Det vil klæde det republikanske parti at gøre det samme fremfor at ture frem med myter uden bevis, som skal tjene til at miskreditere den kommende Præsident USA 46. Præsident Joe Biden.

I 1918 blev der udbredt en dolkestøds legende af den tyske hærs ledelse. Det var kommunister, socialdemokrater, anarkister og jøder i Sovjetunionen som var faldet den tyske hær i ryggen og derfor måtte den tyske hær indgå våbenhvile med de allierede for 102 år siden 11. November 1918.

Den dolkestødslegende tjente til at svine Weimar Republikken og dens demokratiske fædre til og den blev en legende, som fik katastrofale følger, da NSDAP og Adolf Hitler optog løgnen i deres ideologiske program.

Derfor må USA´s nuværende Præsident Donald Trump bevise omfanget af den omfattende valgsvindel, som han og hans parti påstår har foregået. Beviser tak og ikke vilde legender.

Hilary Clinton fik jo flest stemmer, så det har været en bitter pille at sluge at tabe desuagtet.
Trump har også tabt på antallet af stemmer.

Hvis de 'Forende' Stater vil have en fælles præsident, burde de nok overveje et 'forenet' valgsystem.

Alternativt kunne de jo overveje at splitte sig op i selvstændige nationer .. måske med lidt union à la EU .. ?

Kenneth Jacobsen

Efter valget og ikke mindst i lyset af fyringen af forsvarsminister Esper, som i sommer nægtede at indsætte føderale styrker til gadekampe i amerikanske byer, er der rent faktisk frygt i dele af befolkningen for et kup. Det skal blive interessant, om trumpisterne, som der sågar er ikke så få af selv i Danmark (typisk unge mænd), også vil bakke blindt op om noget sådant. Efter de sidste dage begynder man at tro det utænkelige.

Om Trump er blevet fuppet eller ej vil tiden vise - jeg vil personligt ikke blive overrasket hvis det viser sig at der er noget om snakken, men lad os nu se hvad/om der kommer nogle beviser, og måske i højere grad om beviserne får lov til at komme igennem nåleøjet hos CNN,MSNBC og så videre, som helt uhørt flere gange har censureret præsidentens taler til befolkningen.
For selv om der måske ikke er blevet snydt ved stemmeurnerne, så er der ingen tvivl om at Trump ikke blot var oppe imod Biden denne gang, han var samtidig oppe imod Wall Street, mainstream medier og Big tech (twitter, facebook etc) som har gjort alt for at stoppe ham.
I min optik er det faktisk utroligt, at Trump har fået så mange stemmer, når man tager i betragtning hvordan han er blevet dæmoniseret og censureret over hele linjen. Der er derfor ingen tvivl om, at om han vinder valget eller ej, er det en stor sejr til Trumpismen