Analyse
Læsetid: 5 min.

Selv uden kontrol med Senatet kan Bidens klimapolitik give mærkbare resultater

Det bliver en udfordring for USA’s kommende præsident at få hele sin ambitiøse klimaplan gennem Kongressen. Men han vil hurtigt kunne sætte sine aftryk i kraft af sin myndighed til at udstede dekreter og integrere hensynet til klimaet i ministeriernes arbejde
Favoritten til at lede EPA under Biden er Mary Nichols, der i de seneste 13 år har været direktør for et delstatsorgan i Californien, som er ansvarlig for regulering af luftforurening. Det er også Nichols, der har ligget i konstant kamp med Trump-regeringen om Californiens i restriktive regler for benzinøkonomi.

Favoritten til at lede EPA under Biden er Mary Nichols, der i de seneste 13 år har været direktør for et delstatsorgan i Californien, som er ansvarlig for regulering af luftforurening. Det er også Nichols, der har ligget i konstant kamp med Trump-regeringen om Californiens i restriktive regler for benzinøkonomi.

Gary Kazanjian

Udland
21. november 2020

Når den nyvalgte præsident Joe Bidens personlige rådgivere skal interviewe kandidater til en stilling i hans regering, bliver de blandt andet spurgt om følgende: Hvad er din holdning til klimakrisen? Hvad kan dit ministerium eller agentur gøre for at fremme energibesparende initiativer og omstilling til vedvarende energikilder?

Disse spørgsmål antyder, hvor stor vægt vinderen af præsidentvalget lægger på at komme hurtigt og rigtigt fra start efter fire år med voldsomme tilbageskridt på klimafronten.

Forskellen mellem Bidens og præsident Donald Trumps klimapolitik bliver som dag og nat. Ikke alene det: Den tidligere vicepræsident har også sat sig langt mere ambitiøse mål end hans tidligere chef i Det Hvide Hus, Barack Obama.

Mens klimapolitik rangerede ret lavt på Obamas politiske dagsorden i de første regeringsår, er den for Bidens vedkommende blevet skubbet helt i top og sidestillet med tre andre topprioriteter – pandemien, recessionen og raceulighed.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her