Baggrund
Læsetid: 8 min.

Udsigt til normalitet i Vesten efter vaccinegennembrud – men næppe i de fattigste lande

Gennembrud i udviklingen af en COVID-19-vaccine åbner for tilbagevenden til normalitet i samfundet i løbet af 2021, lyder ekspertvurderinger. De nye vacciner vil dog blive voldsomt ulige fordelt. Vesten står allerede forrest i vaccinekøen, mens udviklingslandene pænt må vente
Med udsigten til effektive COVID-19-vacciner, kan normaliteten vende tilbage i 2021 – men ikke i hele verden: »Det er bare vigtigt at understrege, at det jo netop er hos os i den privilegerede del af verden, at det bliver sådan. Det er langt fra givet, at det samme vil ske i fattigere dele af verden,« siger Flemming Konradsen, professor ved Københavns Universitet.

Med udsigten til effektive COVID-19-vacciner, kan normaliteten vende tilbage i 2021 – men ikke i hele verden: »Det er bare vigtigt at understrege, at det jo netop er hos os i den privilegerede del af verden, at det bliver sådan. Det er langt fra givet, at det samme vil ske i fattigere dele af verden,« siger Flemming Konradsen, professor ved Københavns Universitet.

Mads Nissen

Udland
13. november 2020

Vores trængte verden har denne uge været vidne til et vaskeægte Heureka-øjeblik. Mandagens offentliggørelse af, at det lille tyske biotechfirma BioNTech i samarbejde med den mægtige amerikanske medicinalgigant Pfizer har skabt en tilsyneladende uhyre virksom vaccine mod COVID-19, blev mødt med begejstring overalt i verden. På BBC’s World at One svømmede Sir John Bell, Regius professor ved Oxford University, nærmest over i lovprisning:

»Vi har det med at overforbruge udtryk som ’en stor dag for menneskeheden’, men i dette tilfælde mener jeg faktisk, at det er på sin plads. På ganske kort tid er det lykkedes at bevise, at vi kan bekæmpe en global epidemi med en vaccine. Bare for at sætte det i perspektiv, så har vi årtier forgæves forsøgt noget lignende med HIV og malaria. Det er virkelig bemærkelsesværdigt«.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det hjælper nok ikke på prissætningen, at BioNTech bliver rigere, og at Phizer formodentlig kommer til at tjene flere gange mere end det.