Usikkerhed om flertallet i Senatet

Kritikken af Trumps håndtering af coronaviruspandemien fik republikanere til at frygte for blodbad i senatsvalget – det havde de tilsyneladende ikke grund til, viser foreløbige valgresultater
I Maine led demokraterne et fatalt nederlag, da senator Susan Collins besejrede sin demokratiske modkandidat Sara Gideon efter et valgopgør, som begge sider havde investeret store ressourcer i, givet at statens senatsmandat så ud til at blive kritisk for magtfordelingen i Washington.

I Maine led demokraterne et fatalt nederlag, da senator Susan Collins besejrede sin demokratiske modkandidat Sara Gideon efter et valgopgør, som begge sider havde investeret store ressourcer i, givet at statens senatsmandat så ud til at blive kritisk for magtfordelingen i Washington.

Elizabeth Frantz

Udland
6. november 2020

WASHINGTON – Demokraterne havde håbet, at valgdagen ikke blot ville bringe sejr for Joe Biden, men også sikre dem flertal i begge kongreskamre. Men hvor Biden i skrivende stund ligger til at vinde Det Hvide Hus, tydede meget først på, at republikanerne ville bevare flertallet i Senatet – og endda notere fremgang ved valget til Repræsentanternes Hus, skønt ikke nok til at generobre flertallet.

Men resultatet af Georgias senatsvalg kan også meget vel betyde, at flertallet i Senatet først afgøres i januar. Fire senatsvalg er uafklarede, og de to sider i Senatet står til hver 48 pladser. To af de uafklarede senatsvalg er i Georgia.

En ny ’blå bølge’ i stil med den, der sikrede demokraterne en storsejr ved midtvejsvalgene til Repræsentanternes Hus i 2018, er det i hvert fald ikke blevet til. Desuden har flere af de nyindvalgte demokrater fra dengang mistet deres pladser i Repræsentanternes Hus igen efter overraskende tætte opgør.

I Maine led demokraterne et fatalt nederlag, da senator Susan Collins besejrede sin demokratiske modkandidat Sara Gideon efter et valgopgør, som begge sider havde investeret store ressourcer i, givet at statens senatsmandat så ud til at blive kritisk for magtfordelingen i Washington.

Overdreven frygt

Republikanerne havde frygtet, at en formodet folkelig modvilje mod Trump på grund af hans håndtering af coronavirusepidemien, som har kostet over 230.000 amerikanere livet, ville udsætte dem for et blodbad i senatsvalget.

»Jeg ser valgresultatet som en tillidserklæring til mig og til mit arbejde i Washington,« udtalte Collins ved meddelelsen om, at hendes modstandere havde erkendt sit nederlag.

Også Joni Ernst fra Iowa og Lindsey Graham fra South Carolina, begge stålsatte Trump-støtter, modstod seriøse og velfinansierede demokratiske udfordrere. Og i North Carolina ser senator Thom Tillis ud til at fastholde en snæver føring i et opgør, der ses som nært sammenhængende med præsident Trumps chancer for at opnå vælgersucces i den omstridte stat.

I Montana vandt Steve Daines over Steve Bullock, den populære tidligere demokratiske guvernør, mens republikaneren Roger Marshall vandt over Barbara Boiler, en tidligere republikaner, som skiftede parti efter midtvejsvalget i 2018 og dermed vakte håb om, at en demokrat for en gangs skyld kunne vinde en senatorplads i den konservative stat.

Efter sin overrumplende choksejr ved et udskudt omvalg i 2017 tabte Doug Jones sin senatsplads i Alabama til sin republikanske modstander, Tommy Tuberville – en tidligere college-fodboldtræner.

»Alt i alt fik vi på landsplan et bedre valg, end de fleste havde troet,« sagde Senatets flertalsleder, Mitch McConnell til journalister fra sin hjemstat, Kentucky, da det stod klart, han trods kamp til stregen var gået sejrrigt ud af opgøret med sin demokratiske udfordrer, Amy McGrath, og dermed sikret sig en syvende periode.

Men den endelige magtbalance i Senatet afgøres altså af de sidste uafklarede opgør, der omfatter senatsvalg i North Carolina, Alaska og ikke mindst omvalget i Georgia, hvor afgørelsen så først falder til januar.

Takket være sin kontrol over Senatet med 53 mod 47 senatorer kunne McConnell og Trump udnævne tre konservative dommere til højesteret og over 200 dommere til forbundsstatslige domstole – noget som vil få en betydning, der rækker langt ud over Trumps præsidenttid.

Skulle Trump blive genvalgt, kan McConnell fortsætte i rollen som manden, der får Trumps kandidatudnævnelser til regeringsposter og domstole igennem senatsgodkendelser. Og vinder Joe Biden Det Hvide Hus, vil han givetvis løbe ind i forhærdet modstand fra Senatet mod sin regeringsdagsorden, hvilket vil kunne gøre det svært for ham at gennemføre de vidtgående lovtiltag, han har lovet sine vælgere.

USA’s politiske landskab er skiftet dramatisk under Trump. I fire år har unge og farvede mobiliseret i deres lokalsamfund, mens republikanerne har mistet overtaget i mange af forstæderne, især på grund af en bølge af afhopninger fra kvindelige vælgere.

Forsvarskamp

Senatsrepublikanerne havde forberedt sig på forsvarskamp i forventning om, at Trumps forkludrede coronaindsats havde gjort dem mere sårbare. Onsdag morgen stod det klart, at republikanerne var mindre truede, end de havde frygtet.

»Her er det budskab, jeg fik: Vælgerne kunne lide min indsats, så den vil jeg fortsætte,« erklærede en oplivet Graham.

35 af Senatets 100 sæder var på valg, heraf kunne en tredjedel gå begge veje – mange af dem i stater, som Trump vandt for fire år siden.

Efter at have mistet deres senatsplads i Alabama skal demokraterne vinde mindst fire pladser for at kontrollere Senatet, hvis Biden vinder – Kamala Harris vil da som vicepræsident blive den tunge på vægtskålen, der sikrer demokratiske flertalsvedtagelser.

Senator Cory Gardner fra Colorado, der som nyopstillet formåede at vinde for seks år siden i den stadig mere blå stat, måtte se sig slået af John Hickenlooper, en tidligere guvernør.

Og senator Martha McSally fra Arizona, en veteran fra det amerikanske flyvevåben, der overtog senator John McCains plads ved dennes død, kunne ikke besejre Mark Kelly, en tidligere astronaut, der er gift med den tidligere Arizona-kongreskvinde Gabby Giffords.

Ud over præsidentvalget er der i Georgia lige nu fokus på den siddende republikanske senator, David Perdue, der indtil videre har fået 50 procent af stemmerne, viser en opgørelse fra nyhedsbureauet AP. Med 98 procent optalte stemmer er der dog stadig risiko for, at han mister opbakning og lander under 50. Sker det, skal der være omvalg i staten i januar mellem Perdue og hans modstander, demokraten Jon Ossoff.

I Texas fik republikaneren John Cornyn genvalg til Senatet, men var presset i en stat, der er præget af skiftende demografi, og hvor demokraterne præsterede god fremgang, til trods for at Trump vandt staten.

Onsdag aften kunne demokraterne ånde lettet op, da deres Michigan-senator Gary Peters ifølge Associated Press genvandt sin plads i et opgør med den republikanske forretningsmand John James.

Selv om de sidste opgør om Senatet ikke var afklaret ved redaktionens slutning, og selv om Biden ser ud til at have genopbygget demokraternes ’blå mur’ i Wisconsin og Michigan, var resultaterne af senatsvalget skuffende for et parti, som havde sat næsen op efter mere.

© The Guardian og Information
Oversat af Niels Ivar Larsen

Præsidentvalg 2020 – kampen om USA

Én ting er republikanerne og demokraterne enige om. Præsidentvalget 2020 handler om to radikalt forskellige opfattelser af Amerika.

Og valget vindes af dem, der kan gøre deres vælgere så bange for enten trumpismen eller den radikale venstrefløj, at de stemmer den 3. november. Biden fører i målingerne, men Trump er blevet undervurderet før. Spørgsmålet er, om han kan overraske igen.

Men præsidentvalget er ikke kun meningsmålinger og kapløb om magten. Følg vores valgdækning her.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her