Nyhed
Læsetid: 4 min.

Usikkerhed om flertallet i Senatet

Kritikken af Trumps håndtering af coronaviruspandemien fik republikanere til at frygte for blodbad i senatsvalget – det havde de tilsyneladende ikke grund til, viser foreløbige valgresultater
I Maine led demokraterne et fatalt nederlag, da senator Susan Collins besejrede sin demokratiske modkandidat Sara Gideon efter et valgopgør, som begge sider havde investeret store ressourcer i, givet at statens senatsmandat så ud til at blive kritisk for magtfordelingen i Washington.

I Maine led demokraterne et fatalt nederlag, da senator Susan Collins besejrede sin demokratiske modkandidat Sara Gideon efter et valgopgør, som begge sider havde investeret store ressourcer i, givet at statens senatsmandat så ud til at blive kritisk for magtfordelingen i Washington.

Elizabeth Frantz

Udland
6. november 2020

WASHINGTON – Demokraterne havde håbet, at valgdagen ikke blot ville bringe sejr for Joe Biden, men også sikre dem flertal i begge kongreskamre. Men hvor Biden i skrivende stund ligger til at vinde Det Hvide Hus, tydede meget først på, at republikanerne ville bevare flertallet i Senatet – og endda notere fremgang ved valget til Repræsentanternes Hus, skønt ikke nok til at generobre flertallet.

Men resultatet af Georgias senatsvalg kan også meget vel betyde, at flertallet i Senatet først afgøres i januar. Fire senatsvalg er uafklarede, og de to sider i Senatet står til hver 48 pladser. To af de uafklarede senatsvalg er i Georgia.

En ny ’blå bølge’ i stil med den, der sikrede demokraterne en storsejr ved midtvejsvalgene til Repræsentanternes Hus i 2018, er det i hvert fald ikke blevet til. Desuden har flere af de nyindvalgte demokrater fra dengang mistet deres pladser i Repræsentanternes Hus igen efter overraskende tætte opgør.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her