Baggrund
Læsetid: 5 min.

22-årig blogger tager over i den hviderussiske protestbevægelse som digital bannerfører

Aleksandr Lukasjenko rækker i en ny udmelding hånden ud til hviderusserne: Hvis landet ændrer sin forfatning, vil han gå af som præsident. Men det er tomme ord, mener Stepan Svetlov. Han står bag kanalen Nexta, der er blevet et af de vigtigste medier for protestbevægelsen
Stepan Svetlov bor i eksil i Polen, og fra sit kontor i Warszawa driver han et af Hvideruslands vigtigste medier Nexta. Kanalen dækker den folkebevægelse, der forsøger at vælte landets autoritære leder, Aleksandr Lukasjenko, og i løbet af de seneste mange ugers protester er antallet af følgere steget fra 300.000 til næsten to millioner.

Stepan Svetlov bor i eksil i Polen, og fra sit kontor i Warszawa driver han et af Hvideruslands vigtigste medier Nexta. Kanalen dækker den folkebevægelse, der forsøger at vælte landets autoritære leder, Aleksandr Lukasjenko, og i løbet af de seneste mange ugers protester er antallet af følgere steget fra 300.000 til næsten to millioner.

Anna Liminowicz

Udland
11. december 2020

22-årige Stepan Svetlov sidder foran sin computerskærm. I hans indbakke ligger hundredvis af videoer, og hans øjne scroller ned gennem en lang billedstrøm. De viser hviderussere i kamp med politiet, i højstemt sang til demonstrationer eller i færd med at dokumentere deres forslåede kroppe efter en nat i fængsel.

Stepan Svetlov bor i eksil i Polen. Og fra sit kontor i Warszawa driver han et af Hvideruslands vigtigste medier, Nexta. Kanalen dækker den folkebevægelse, der forsøger at vælte landets autoritære leder, Aleksandr Lukasjenko. Og i løbet af de seneste mange ugers protester er antallet af følgere steget fra 300.000 til næsten to millioner.

Indtil videre har regimet stået solidt under protesterne, men for en uge siden øjnedes en første lille sprække. Lukasjenko udtalte nemlig, at han ikke vil blive siddende som præsident, hvis landet vedtager en ny forfatning. Det er nye toner i forhold til for to måneder siden, da Lukasjenko sagde, at han skulle dø, før han forlod magten.

Da Stepan Svetlov så nyheden, rystede han blot på hovedet. Han har nul tillid tilbage til Lukasjenko:

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her