Nyhed
Læsetid: 4 min.

Aktivister mødte dansk ambassadør i Egypten. Senere blev de anholdt

Tre egyptiske menneskerettighedsaktivister er blevet anholdt efter et møde med 13 ambassadører og diplomater fra blandt andet Danmark, men løsladt igen efter en international kampagne, der omfatter berømtheder som Scarlett Johanson. Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har ingen kommentarer til sagen
Direktør for menneskerettighedsorganisationen Egyptian Initiative for Personal Rights, Gasser Abdel-Razek, blev sammen med to kolleger anholdt af civilklædte betjente i november. Her et foto af ham i hans hjem efter løsladelsen.

Direktør for menneskerettighedsorganisationen Egyptian Initiative for Personal Rights, Gasser Abdel-Razek, blev sammen med to kolleger anholdt af civilklædte betjente i november. Her et foto af ham i hans hjem efter løsladelsen.

Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix

Udland
8. december 2020

Siden han kuppede sig til magten i 2013, har Egyptens præsident, Abdul Fattah al-Sisi, slået ned på islamister, politiske rivaler, modstandere i hæren, pressen, domstole og universiteter. Nu er turen kommet til en af landets førende menneskerettighedsorganisationer, Egyptian Initiative for Personal Rights (EIPR).

Organisationens direktør, Gasser Abdel-Razek, samt medarbejderne Karim Ennarah og Mohamed Basheer blev med få dages mellemrum hver især anholdt af civilklædte betjente i november. De blev tirsdag i sidste uge stillet for en terrordomstol i Cairo og sigtet for at være medlem af en terrororganisation samt for at sprede fake news.

Eksperter og menneskerettighedsorganisationer betragter udviklingen som en yderligere stramning af al-Sisis kvælertag på landet.

»Angreb på menneskerettighedsforkæmpere har selvfølgelig fundet sted længe. Men det her er den seneste skive i den salamimetode, al-Sisi bruger mod sine modstandere. Og nu er det blevet landets mest formidable organisation EIPR’s tur ved henrettelsespelotonen,« siger Khaled Fahmy, professor i Moderne Arabiske Studier ved University of Cambridge, til Information.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

"Information har både før og efter løsladelsen af de tre aktivister bedt Jeppe Kofod om et interview om sagen, men: »Ministeren har ikke nogen kommentarer til sagen,« skriver Udenrigsministeriet i en e-mail."

Samme Jeppe Kofoed, som nægtede at mødes med Hongkongs Demokrati forkæmper nr. 1, da han var i Danmark for få dage siden.
https://www.information.dk/udland/leder/2020/12/hongkongbesoeg-udstiller...

Næste gang Jeppe Kofod puster sig op, ved man, at man ikke kan regne med, hvad han siger.
Han er bare en mus, der forsøger at brøle som en tiger.

Men dyb respekt for Scarlett Johansson. Den tale var så vigtig og stærk. Og endnu dybere respekt for de 4 Egyptere, der bliver udsat for overgreb af Egyptens diktator, fordi de kæmper for menneskerettigheder på trods af store personlige risici.

Peter Beck-Lauritzen, Pietro Cini, Viggo Okholm, Gert Romme, Bjørn Pedersen, Steen Obel og søren ploug anbefalede denne kommentar

Ha er en knækket mand. Hvad skal han på den post?

Peter Beck-Lauritzen, Gert Romme og Hanne Ammitzbøll anbefalede denne kommentar

Har Danmark egentlig en formuleret udenrigspolitik?

Det er et vigtigt spørgsmål, da den såkaldte "ansvarlige" for udenrigsministerens arbejdsområde - igen og igen og igen - virker som en automatisk postboks uden holdninger.

@ Gert Romme: Jo, det har Danmark ”vi står altid skulder mod skulder med USA”. Nogen skal sidde på stolen. Vi har demokrati, det er vores valg, den kan vi ikke løbe fra. Det måske lidt triste er, at vi kun kan vælge mellem persontyper der loyalt kæmper sig op gennem de politiske ungdomsforbund. Danmarks største parti har 36.000 medlemmer – et meget lille mindretal, tror jeg, skulle gide være udenrigsminister. Du kan ikke ha store forventninger. Selv administrationen driver med ham og lokker ham til med kæmpe humanistiske deklarationer sende udstyr de ved er uanvendeligt til katastrofeområder ["sig ikke noget til ham"]– grin eller græd?

Vagn Buch-Pedersen

Det er ved at være længe siden Danmark kunne kalde sig en af verdens stærke fortalere for menneskerettigheder, lader det til. En lang deroute, der begyndte med Fogh-regeringens samarbejde med DF ser desværre ud til at fortsætte med Socialdemokraterne ved roret - og så skide være med de flotte ord om international solidaritet, frihed, kamp for demokrati og så videre. De er gode i festtaler, men åbenbart ikke brugbare i den politiske hverdags barske virkelighed.