Nyhed
Læsetid: 4 min.

Aktivister mødte dansk ambassadør i Egypten. Senere blev de anholdt

Tre egyptiske menneskerettighedsaktivister er blevet anholdt efter et møde med 13 ambassadører og diplomater fra blandt andet Danmark, men løsladt igen efter en international kampagne, der omfatter berømtheder som Scarlett Johanson. Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har ingen kommentarer til sagen
Direktør for menneskerettighedsorganisationen Egyptian Initiative for Personal Rights, Gasser Abdel-Razek, blev sammen med to kolleger anholdt af civilklædte betjente i november. Her et foto af ham i hans hjem efter løsladelsen.

Direktør for menneskerettighedsorganisationen Egyptian Initiative for Personal Rights, Gasser Abdel-Razek, blev sammen med to kolleger anholdt af civilklædte betjente i november. Her et foto af ham i hans hjem efter løsladelsen.

Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix

Udland
8. december 2020

Siden han kuppede sig til magten i 2013, har Egyptens præsident, Abdul Fattah al-Sisi, slået ned på islamister, politiske rivaler, modstandere i hæren, pressen, domstole og universiteter. Nu er turen kommet til en af landets førende menneskerettighedsorganisationer, Egyptian Initiative for Personal Rights (EIPR).

Organisationens direktør, Gasser Abdel-Razek, samt medarbejderne Karim Ennarah og Mohamed Basheer blev med få dages mellemrum hver især anholdt af civilklædte betjente i november. De blev tirsdag i sidste uge stillet for en terrordomstol i Cairo og sigtet for at være medlem af en terrororganisation samt for at sprede fake news.

Eksperter og menneskerettighedsorganisationer betragter udviklingen som en yderligere stramning af al-Sisis kvælertag på landet.

»Angreb på menneskerettighedsforkæmpere har selvfølgelig fundet sted længe. Men det her er den seneste skive i den salamimetode, al-Sisi bruger mod sine modstandere. Og nu er det blevet landets mest formidable organisation EIPR’s tur ved henrettelsespelotonen,« siger Khaled Fahmy, professor i Moderne Arabiske Studier ved University of Cambridge, til Information.

Anholdelserne fandt sted i kølvandet på et møde med blandt andre Danmarks ambassadør. Mødet handlede netop om menneskeretssituationen i Egypten.

Løsladt igen, men ...

Til overraskelse for de anholdtes advokater blev alle tre løsladt torsdag.

»Det var jo aldrig sket, hvis der rent faktisk var tale om terrorister,« siger Khaled Fahmy.

Anklagerne er ifølge egyptiske statsmedier ikke droppet, og organisationens penge er fortsat indefrosset. Desuden sidder en fjerde EIPR-ansat, researcheren Patrick Zaki, fortsat fængslet, efter han blev anholdt ved sin ankomst i Cairo lufthavn i februar.

Egypten har ifølge Human Rights Watch taget over 60.000 politiske fanger siden militærkuppet i sommeren 2013.

Information har via den krypterede telefontjeneste Signal talt med en ven af Karim Ennarah, en af de tre anholdte. Vennerne var på tur ved kystbyen Dahab ved Rødehavet, da han blev anholdt. Vennen står af hensyn til sin egen sikkerhed ikke frem med navn.

Vennen fortæller, at Ennarah klokken et natten før tirsdag den 17. november fik et opkald om, at civilklædte betjente stod ved hans hoveddør i Cairo og spurgte efter ham.

»Vi vidste, at han med stor sandsynlighed ville blive anholdt. Han havde allerede på vej til Dahab fået et opkald om, at Mohamed Basheer var blevet anholdt. Så vi vidste, at der måske var tale om en eskalering (af Egyptens angreb på menneskerettighedsorganisationer, red.),« siger vennen.

Tirsdagen gik med at vente og tale i telefon. Karim Ennarah ringede til sin kone, sine kollegaer og sikrede sig, at nogen kunne fodre hans kat, hvis det blev nødvendigt. Omkring solnedgang var der ikke flere opkald at foretage, så de tog sig en svømmetur.

De vågnede onsdag morgen, uden at der var sket noget.

»Han begyndte at slappe lidt af. Måske ville det hele deeskalere,« siger vennen.

Karim Ennarah var netop kommet tilbage fra en svømmetur og skulle til at sætte tænderne i et fladbrød på sin foretrukne indiske restaurant langs vandet, da en tjener sagde, at der var nogen, som ville tale med ham. Han gik hen og præsenterede sig for to civilklædte mænd.

»Mig og mine to venner prøvede at finde ud af, hvad der foregik. Det viste sig, at de dagen forinden havde gået rundt med et billede af ham og spurgt efter ham,« siger vennen.

Betjentene kom over til vennegruppen og tog Karim Ennarahs telefon. Kort efter ankom yderligere to betjente. Fem minutter senere gik de fire betjente af sted med Karim Ennarah. En af dem holdt fast i hans arm.

Vennegruppen fulgte efter betjentene til den lokale politistation, hvorfra de blev eskorteret tilbage til deres feriebolig for at udlevere Karim Ennarahs kuffert, bærbare computer og pung. Betjentene ville ikke fortælle, hvad der skulle ske med Karim Ennarah, men sagde, at de skulle komme tilbage og spørge nogle timer senere.

Da de gjorde det, var han blevet overflyttet til en af de nationale sikkerhedsstyrkers bygninger.

Inden han blev løsladt, nåede Karim Ennarah at tilbringe sin 37. fødselsdag isoleret i det notoriske Torafængsel i det sydlige Cairo.

Pres fra uofficielt hold

Når Egypten har valgt at løslade aktivisterne, skyldes det først og fremmest, at anholdelserne har fået langt mere international opmærksomhed, end regimet havde forventet, mener professor Khaled Fahmy.

»Det her var mere, end de kunne gabe over,« siger han.

Foruden FN har Frankrig og en lang række række amerikanske senatorer, heriblandt de tidligere præsidentkandidater Elizabeth Warren og Bernie Sanders kritiseret anholdelserne.

Det samme har Antony Blinken, som USA’s kommende præsident, Joe Biden, har udpeget som udenrigsminister. Joe Biden varslede under valgkampen en anden kurs over for Egypten end Donald Trump, som har kaldt al-Sisi for sin »favoritdiktator«.

Men mindst lige så vigtigt er det pres, der er kommet fra uofficielt hold, vurderer Khaled Fahmy  

»Det er ikke kongresmedlemmer eller statsoverhoveder, der får bolden til at rulle. Det er den opmærksomhed, det får i den bredere befolkning,« siger han  med henvisning til, at også berømtheder som skuespillerne Scarlett Johansson og Stephen Fry har offentliggjort videoer, hvor de opfordrer Egypten til at løslade aktivisterne.

Egypten er afhængig af at kunne sælge gas til Europa mod at kunne købe eksempelvis våben. Derfor er landet følsomt over for international kritik, mener professoren.

Kofod tavs

Jeppe Kofod besøgte i slutningen af september Egypten, hvor han blandt andet drøftede migration og menneskesmugling med den egyptiske udenrigsminister, Sameh Shoukry. Ifølge landets udenrigsministerium løber danske investeringer i Egypten alene inden for de seneste år op i omkring en milliard dollar.

Samme Kofod har for nylig annonceret en relancering af dansk udenrigspolitik, der skal være baseret på værdier, herunder menneskerettighederne. Information har både før og efter løsladelsen af de tre aktivister bedt Jeppe Kofod om et interview om sagen, men:

»Ministeren har ikke nogen kommentarer til sagen,« skriver Udenrigsministeriet i en e-mail.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) mødtes den 27. september med sin egyptiske modpart, Sameh Shoukry, i Cairo. Shoukry har været udenrigsminister siden juni 2014, hvor Abdel Fattah al-Sisi indtog præsidentposten - knap et år efter at have kuppet sig til magten.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) mødtes den 27. september med sin egyptiske modpart, Sameh Shoukry, i Cairo. Shoukry har været udenrigsminister siden juni 2014, hvor Abdel Fattah al-Sisi indtog præsidentposten - knap et år efter at have kuppet sig til magten.

Egyptens udenrigsministerium

Rettelse: Danmark har ifølge Egyptens udenrigsministerium investeret omkring en milliard i landet inden for de seneste år, ikke en million, som det først fremgik. Information beklager fejlen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Information har både før og efter løsladelsen af de tre aktivister bedt Jeppe Kofod om et interview om sagen, men: »Ministeren har ikke nogen kommentarer til sagen,« skriver Udenrigsministeriet i en e-mail."

Samme Jeppe Kofoed, som nægtede at mødes med Hongkongs Demokrati forkæmper nr. 1, da han var i Danmark for få dage siden.
https://www.information.dk/udland/leder/2020/12/hongkongbesoeg-udstiller...

Næste gang Jeppe Kofod puster sig op, ved man, at man ikke kan regne med, hvad han siger.
Han er bare en mus, der forsøger at brøle som en tiger.

Men dyb respekt for Scarlett Johansson. Den tale var så vigtig og stærk. Og endnu dybere respekt for de 4 Egyptere, der bliver udsat for overgreb af Egyptens diktator, fordi de kæmper for menneskerettigheder på trods af store personlige risici.

Peter Beck-Lauritzen, Pietro Cini, Viggo Okholm, Bjørn Pedersen, Steen Obel og søren ploug anbefalede denne kommentar

Ha er en knækket mand. Hvad skal han på den post?

Peter Beck-Lauritzen og Hanne Ammitzbøll anbefalede denne kommentar

@ Gert Romme: Jo, det har Danmark ”vi står altid skulder mod skulder med USA”. Nogen skal sidde på stolen. Vi har demokrati, det er vores valg, den kan vi ikke løbe fra. Det måske lidt triste er, at vi kun kan vælge mellem persontyper der loyalt kæmper sig op gennem de politiske ungdomsforbund. Danmarks største parti har 36.000 medlemmer – et meget lille mindretal, tror jeg, skulle gide være udenrigsminister. Du kan ikke ha store forventninger. Selv administrationen driver med ham og lokker ham til med kæmpe humanistiske deklarationer sende udstyr de ved er uanvendeligt til katastrofeområder ["sig ikke noget til ham"]– grin eller græd?

Vagn Buch-Pedersen

Det er ved at være længe siden Danmark kunne kalde sig en af verdens stærke fortalere for menneskerettigheder, lader det til. En lang deroute, der begyndte med Fogh-regeringens samarbejde med DF ser desværre ud til at fortsætte med Socialdemokraterne ved roret - og så skide være med de flotte ord om international solidaritet, frihed, kamp for demokrati og så videre. De er gode i festtaler, men åbenbart ikke brugbare i den politiske hverdags barske virkelighed.