Baggrund
Læsetid: 5 min.

Brexit: Boris Johnson lover, at Storbritannien vil yde EU skarp konkurrence om økonomisk succes

Efter indgåelse af aftalen mellem EU og Storbritannien fredag, sætter Kommissionsformand Ursula von der Leyen spørgsmålstegn ved premierminister Boris Johnsons opfattelse af suverænitet. Samtidig forventer Storbritanniens uafhængige finanspolitiske råd, at Brexit vil skade bruttonationalproduktet
Efter ni måneder med indviklede forhandlinger blev en Brexit-aftale endelig indgået juleaftensdag, og dermed undgik Storbritannien med blot en uge tilbage af overgangsperioden at forlade EU uden en aftale.

Efter ni måneder med indviklede forhandlinger blev en Brexit-aftale endelig indgået juleaftensdag, og dermed undgik Storbritannien med blot en uge tilbage af overgangsperioden at forlade EU uden en aftale.

Paul Grover

Udland
25. december 2020

Storbritannien er på vej ind i et nyt kapitel i landets forhold til resten af Europa – med premierminister Boris Johnson, der lover skarp konkurrence med EU om økonomisk succes.

Efter ni måneder med indviklede forhandlinger blev en Brexit-aftale endelig indgået juleaftensdag klokken 13.44 britisk tid, og dermed undgik Storbritannien med blot en uge tilbage af overgangsperioden at forlade EU uden en aftale.

EU-ambassadørerne mødtes 1. juledag til en briefing fra deres chefforhandler, Michel Barnier, og forventes at bruge to eller tre dage på at analysere aftalen og træffe beslutning om den foreløbige implementering.

I Storbritannien afventer de EU-skeptiske backbenchers dommen fra en ‘stjernegruppe’ af eksperter, som er blevet samlet af European Research Group for at gennemgå aftalen linje for linje. Gruppen ventes at offentliggøre sine konklusioner på mandag.

Aftalen blev mødt med »lettelse iblandet lidt tristhed« i Bruxelles. Men Boris Johnson hævdede, at den var løsningen på Storbritanniens svære forhold til Europa 48 år efter, at landet blev en del af det daværende Fællesmarked.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

EU er da ligeglad med om Lillebritannien vil konkurrere. Boris lever i en tid der ikke eksisterer mere. Briterne er miniputter på alle områder undtagen uddannelse og her har de allerede flere kinesiske studerende end studerende fra EU. Det bliver endnu mere udpræget efter brexit. Det er en stor mulighed for EU for at starte en anden sproglig udvikling i unionen og få fokus på tysk, fransk, italiensk osv.

Erik Karlsen, Michael Gudnæs, Gert Romme og René Arestrup anbefalede denne kommentar

Det bliver helt interessant at iagttage den blomstrende storhedstid Storbritannien, ifølge Johnson Farage, Rees-Mogg og andre charlataner, går i møde.

Uanset, at skadefryd er uklædelig, kan Storbritannien måske komme til at tjene som et lysende eksempel på nationalismens og populismens endegyldige kollaps - til almindelig anskuelse for alle dem, som mener at EU er djævlens værk.

Bent Nørgaard, Dennis Tomsen, Inge Lehmann, Carsten Munk, Niki Dan Berthelsen, Thomas Andersen, Jeppe Lindholm, Erik Karlsen, Palle Jensen og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Lad os ønske Storbritannien tillykke med den nyvundne frihed, der også er friheden til et statement på et betydeligt lavere niveau.

Disse stolte tider, som man i Torry-partiet så brændende ønsker sig, sluttede efter verdenskrigen, og de kommer aldrig tilbage.

Jeg gjorde tjeneste som ganske ung dansk ubådsofficer i Storbritannien i tiden lige op til imperiets afslutning, og allerede dengang var der kun stoltheden tilbage. Men den var til gengæld ganske stor blandt almindelige familier. Men præcis som nu dog ikke blandt skotter.

De fleste familier havde et familiemedlem ude i kolonierne, men allerede på dette tidspunkt var det ikke noget, som Storbritannien kunne leve af. Og prisen, som skulle betales, var en meget stor britisk naval-flåde.

Ole jakob Dueholm Bech og christen thomsen anbefalede denne kommentar

Det vi er vidne til er produktet af amerikanernes og russernes sadisme hvor de tillod briterne at smykke sig med sejrstitler efter den Anden Verdenskrig til trods for at briterne efter enhver standard af sejr led et gigantisk nederlag.

Man er i fornægtelse om at japanerne og tyskerne tvang det britiske imperie i opløsning. Nej man afviklede det jo af sit gode hjerte fordi du ved... woke britannia! Selv efter at amerikanerne behandlede briterne som mindre end en trejderangsstat i kampen om Suez forblev fornægtelsen stærk. Nu i dag er det så fornægtelsen af historien omkring EU man dyrker some var det den Anden Verdenskrig igen. Briterne søgte selv om optagelse og ville selv med in i EEC. Ingen tvang dem men det passer jo ikke til deres ulidelige nationale fortælling om altid at vinde og altid at gøre det rigtige. Singapore er glemt, fejet ind under skammens tæppe for de magter ikke at se realiteterne i øjnene. Endnu et søm i briternes kiste. Skotter vågn op og vælg jeres egen vej frem. I kan gøre det meget bedre alene end med 55 mio. imperie-opblæste englændere på slæb.

René Arestrup, Liselotte Paulsen, Erik Karlsen og Jørgen Greve anbefalede denne kommentar

"Boris Johnson, der lover skarp konkurrence med EU om økonomisk succes"

Hvis Boris bare antyder skattely skal EU omgående brand beskatte al import fra Storbritannien og sprænge Eurotunnelen under kanalen.

Måske der venter den britiske underklasse en djævelsk overraskelse oven på deres tilslutning af brexit, når en fornyet hård neo Thatcher liberalisme, der lover skarp konkurrence med EU om økonomisk succes liberalisme rammer landet i en nær fremtid. For i Storbritannien med Madam's og Sir's vinder overklassen altid.

Men når det så er sagt, så skal man bestemt ikke undervurdere briterne. De har haft en enorm politisk og kulturel indflydelse på den "moderne" verden, som vi alle sammen lever i i århundrede.

Jan Fritsbøger

er der noget verden absolut ikke har brug for er det økonomiske succeser, dette gælder både på det nationale plan og på det personlige,

tværtimod er der brug for meget mindre økonomisk aktivitet, mindre forbrug og mindre produktion, til gengæld er der stærkt brug for en langt mere rimelig fordeling ,
hvis der stadig skal være vækst skal den gå 100% til de allerfattigste, alle andre skal stoppe med alt overflødigt overforbrug,
og derfor skal produktionen koncentreres til basale og entydigt nødvendige produkter,
med andre ord skal enhver produktion af prestige-produkter stoppe, verden bør / kan ikke tillade sig at bruge resurser, og udlede klimagasser for at tilfredsstille nogle menneskers behov for at flashe deres privilegerede position og deres ekstreme grådighed,
eller deres behov for at opfatte sig selv som halvguder højt hævet over dem som forsørger dem, os almindelige mennesker, som de privilegerede mener har pligt til at arbejde hele livet for at "holde økonomien i gang",
en god ide ville være at sætte arbejdstiden drastisk ned, så man i fremtiden arbejder 20 timer / uge, og hvis det var 2 dage a 10 timer ville der jo blive mere kvalitetstid til familien, og til at leve livet,
vi ville alle få et bedre liv selv om vi skal undvære lidt af den overflod vi har vænnet os til, man bliver jo ikke det mindste lykkeligere af at eje masser af ting.

jens rasmussen, Eva Schwanenflügel, Annelise Ebbesen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar

@Jeppe Lindholm
Ja, ja, man kan ikke tage briternes historie - og indflydelse - fra dem. Men det er jo også deres store problem. Deres anakronistiske selvforståelse skygger helt og aldeles for en realistisk verdensopfattelse., herunder ikke mindst hvilken rolle Storbritannien indtager i den moderne verden.

Og så tror at du har helt ret i, at det bliver bunden af det britiske klassesamfund, der kommer til at betale prisen for deres egen uoplyste tåbelighed.

Ulla Nygaard, Palle Jensen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
christen thomsen

Englændere - altså dem som bor i England - har aldrig rigtig kunnet lide europæere og deres dårlige engelsk. De foretrækker USA, som taler samme sprog. - Som Gert Romme ovenfor anfører så koster deres 'uafhængighed' et kæmpedyrt militærvæsen. The Guardian skrev fornylig om alarmerende fattigdom i UK. Men englændere foretrækker Boris Johnson og USA, og det får de så.

Palle Jensen og Ole jakob Dueholm Bech anbefalede denne kommentar
Jan Henrik Wegener

EU er for meget og for stort. Dette synspunkt er udbredt.
Men til løsning af nogle opgaver er måske endnu større og mere omfattende samarbejdsområder hvad der er brug for?
Der er jo et stort.naboområde, med lande tæt på mod syd, sydøst og øst. Foruden Norge, Schweiz og UK.
Her vil en organisation der bygger på tysk-fransk ledelse næppe slå til.

Jan Weber Fritsbøger 2 x 10 timer er en dårlig idé, når man har fundet ud af at folk på 6 timer kan klare det samme som på 8.
Der er simpelthen en grænse for hvor lang tid mennesker kan koncentrere sig ordentlig.
Så et kompromis kunne måske være 3 x 6 timer.
Men jeg tror det har lange udsigter. Der er simpelthen en stærk gammel kultur på området hvor præcens og det at gå på arbejde mens man er syg hyldes, ikke kun i Danmark.

Kulturændring er er et langt sejt træk og tager længere tid end vi har tilbage med at mildne klimaændringerne.
Og kulturen med at pynte sig med prestigeprojekter er ældre end selve Danmark.
Men der kunne man måske finde nogle andre ting, som giver prestige. Det skete med hudfarve fra bleg til solbrun.
Men skal det gå hurtigt, kræver det effektiv propaganda. Men det kræver viljen til omstilling hos dem der har netværket og pengene. Indtil videre har de været kontraproduktive.

Tænk bare på elbiler og solceller i Danmark. Hele tiden blev afgifterne og lovgivningen lavet om. Påstand det er kun de rige der køber Teslaer, det har vi ikke råd til for så at hæve afgiften og sænke den på de dyre BMW og Mercedes, samt sænke afgiften på diesel.

Lovgivning der gør det dyrt og besværligt for kommuner at bruge og opsætte solceller på deres tage. Tage der ikke bruger landbrugsareal og energien bruges på det tidspunkt det produceres.

Foringelse af den offentlige transport gennem årtier. Når folk først har købt bil går de ikke tilbage, både fordi bilen er hurtigere, ikke specielt dyrere i brug, mere alsidig og til slut, bliver meget dyrt hvis man skifter tilbage før slid eller kombinere med offentlig transport.

Sådan er der mange bække små, der lægger forhindringer i vejen for den omstilling der er nødvendigt.

For at komme tilbage til briterne. Så bliver det helt klart "underklassen", som kommer til at betale.
De har været nødt til at få ulandsbistand fra FN i år, for at brødføde børn. Noget regeringen ikke var villig til.
Hvor mange her i DK er klar over, at syge er døde af sult i England i det her årti.

Jeg kan heller ikke se, at Boris skulle have fået en sejr.
Han pralede hele tiden med en bagefærdig deal, den krævede godt nok meget arbejde og den er heller ikke godkendt.
Theresa May havde også en deal, den samt alle mulige kompromier blev nedstemt.

Den deal, som han har fået, begrænser også bevægeligheden. Så det bliver spændende, at se hvordan det påvirker deres salg af statsborgerskaber til tvivlsomme personager. Statsborgerskaber var eftertragtet også den frie bevægelighed i EU.

Egentlig var det jo ikke en stor overraskelse at "mange" valgte brexit, når det gennem årtier altid ifølge politikerne og aviserne var EU s skyld når der var problemer. Ikke ulige vores politikere, hvem husker ikke krumme agurker og PSO-afgifter.

Når det går galt, er blyanterne sikkert allerede spidset til at give EU skylden

Så vidt jeg ved, skal Briterne overholde de standards, der er på produkterne og madvarer i den nye aftale.
Men hvad med deres vandmiljø, grundvand og habitat beskyttelser?
Der er flere områder, hvor visse pengemænd har klaget over såkaldt red tape især fra EU.
Er der noget inden for EU, som forhindrer man konkurrerer på meget lav løn, dårligt arbejdsmiljø og nul sikkerhedsnet?
Planlægger de simpelthen at konkurrere på disse områder med EU, ved at give los på al beskyttelse?

@Inge Lehmann
Jeg tror du kan være ret sikker på, at briterne fremover vil forsøge at konkurrere på alle de forkerte parametre. Og det kommer til at gøre ondt. Ikke mindst på den britiske underklasse.

Bent Nørgaard, Jens Jensen, Inge Lehmann og Ulla Nygaard anbefalede denne kommentar