Baggrund
Læsetid: 5 min.

Brexit: Krigen er afblæst, dramaet fortsætter

Med en »uforskammet tidsknap« handelsaftale undgår EU og Storbritannien i sidste øjeblik en kaotisk Brexit uden aftale. Men skilsmisseballaden er langt fra slut. Hvor knirker det, hvor virker det – og hvem har vundet?
Premierminister Boris Johnson i sejrspositur den 24. december, da Brexit-aftalen med EU endelig faldt på plads. Nu er spinkampagnen i fuld gang for at definere, hvem der vandt, og hvem der tabte (spoiler: os alle sammen).

Premierminister Boris Johnson i sejrspositur den 24. december, da Brexit-aftalen med EU endelig faldt på plads. Nu er spinkampagnen i fuld gang for at definere, hvem der vandt, og hvem der tabte (spoiler: os alle sammen).

Pippa Fowles/AFP/Ritzau Scanpix

Udland
28. december 2020

Merry Brexmas!

Selvfølgelig lod den britiske premierminister Boris Johnson sig fotografere triumferende bag skrivebordet i Downing Street nr. 10, da det juleaftensdag lå fast, at der endelig foreligger en Brexit-aftale fra nytår. Og selvfølgelig blev der kort efter lækket billeder, hvor Johnson og hans crew lignede en flok slagne provinsadvokater, der var på nippet til at aflyse julefrokosten.

At de var udmattede, er ikke så mærkeligt efter fire års Brexit-forhandlinger, der kulminerede midt i den ukontrollerede britiske coronasmitte og demonstrative franske grænselukning op til jul.

Det politiske spin om fortolkningen af aftalens tabere og vindere kører. Er skilsmissen overstået?

Nej, desværre. Der er stadig masser af løse ender og overgangsfrister med åben udgang helt ind i problemets kerne mellem EU27 og Storbritannien: den britiske drøm om at opretholde fri adgang til EU’s indre marked og toldunion og samtidig være fri for europæisk regulering.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Mathias Sonne

Det er godt nok trist, at UK ikke længere er med i Erasmus+ programmet.

Måske var det den bedste aftale, der kunne opnås. Og måske er det det bedste resultat for både imperie-drømmerne og for kontinentet.

Den hårde gruppe i Torry-partiet, der i øvrigt har sit på det tørre, men forlanger en hård brexit helt uden indblanding fra EU, og lever i drømmen om at genskabe det imperium, der egentlig allerede gik tabt lige efter II. verdenskrig, må dog føle sig ganske røvrendte.

- Og hvilken reaktion kan man forvente fra skotterne?

Men ellers syntes jeg, at EU har givet for meget til Storbritannien i sammenligning med, hvad EU har fået igen.

Og hvad egentlig med de USA-baserede fødevarelove, som Storbritannien nødtvunget har været nødt til at acceptere?
- Vil klorvasket kød og genmodificerede vegetabilske fødemidler nu kunne snige sig ind i EU af bagvejen?

Inge Lehmann, David Zennaro, Peter Beck-Lauritzen og Ulla Nygaard anbefalede denne kommentar

Det er endnu for tidligt at sige, om Brexit bliver en succes eller en tragedie for Storbritannien. De mest dystre prognoser har foreløbig taget fejl, den britiske økonomi var – inden coronavirussen lammede landet – i bedre form end antaget. Det er først de kommende år, når briterne har forladt det indre marked, at effekten af Brexit vil kunne måles.

Det står dog fast, at den britiske økonomi vil blive mindre, mere end ti til femten pct. vil ørigets BNP skrumpe over de næste 15 år som følge af den begrænsede aftale, man har indgået, ifølge Boris Johnsons regerings egne beregninger.

For nok blev man enige om en aftale, nok afværgede man katastrofen, men faktum er alligevel, at både EU og Storbritannien er ringere stillet efter 1. januar, end de var før.

Det står også klart, at forløbet har været tragisk for briterne: Der var aldrig en dybere plan end en afstemning og et diffust ønske om at »take back control«. Afstemningen har kostet to premierministre livet, den har kløvet befolkningen midt over, den har resulteret i utallige ministerafgange, i politisk uro, i en forfatningskrise, og den efterlod britiske virksomheder i uvished om deres fremtid til det allersidste.

De utallige - og ofte unødvendige skarpe - deadlines, som alligevel aldrig blev overholdt, de brudte løfter, de tumultariske tilstande i britisk politik og en aftale klokken to minutter i lukketid tegner sammenfattet billedet af en grim og farceagtig proces, som vil martre britisk politik mange år ud i fremtiden.

Det er også en slags pris at betale.

David Zennaro, Peter Beck-Lauritzen og Jane Jensen anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Det bliver foreløbig overset i disse spalter, at UKs enhed er truet. Toldgrænsen i det irske hav er egnet til at forene de to dele af den irske ø, og hos skotterne har uafhængighedspartiet en solid opbakning. Det er en vedvarende hovedpine for Johnson.
UKs forhold til EU bliver som Schweiz', og det vil bl.a sige, at der hele tiden skal justeres i kontrakten.

Lars F. Jensen, Bent Nørgaard, Inge Lehmann, David Zennaro, Peter Beck-Lauritzen og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Man kan jo påpege at Irland er mere magtfuldt en Lillebritannien da good friday aftalen vandt over Londons ligegyldighed overforen grænsen. DUP taler ingen om mere. SNP står til at få en stor sejr ved valget i 2021 og derefter er det svært at se at de ikke bliver begunstiget et valg om selvstændighed.

https://en.wikipedia.org/wiki/2021_Scottish_Parliament_election

Det ville ikke være en ringe udvikling, hvis Brexit medfører at Irland bliver samlet og at skotterne opnår uafhængighed. Måske kan udviklingen blive at imperierne afvikles; det britiske og det europæiske.

Europa står med muligheder for at decentralisere magten, med andre ord. Det er næppe særligt populært på Information.dk, men nævnes bør også Cataloniens, Baskerlandets og Galiciens bestræbelser på at opnå øget selvstændighed i Spanien; Flandern/Vallonien i Belgien; Korsika, Alsace og Bretagne i Frankrig. EU burde gå helhjertet ind i disse muligheder for at tale om demokrati, nærhedsprincipper og internationalt samarbejde - hvilket ville demonstrere de værdier, man til stadighed holder taler om i EU-koncernerne.

Arne Albatros Olsen, Mogens Holme og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

UK's globale marked: Kina, efter Hong Kong? Rusland, efter spion- & oligark-mordene? Indien, den gamle koloni-juvel? USA, den egocentriske storebror?
Meen, der er stadig masser af tid for UK, til at "sluge" kameler! Ellers er der kun tilbage, at forlade sig på egne Toryers, med fede formuer!
Forude ligger fortrydelsen, yror jeg.

Jørgen Mathiasen

Hvis man aldrig har hørt SNP-polltikere, så kan man være helt sikker på at få lejlighed til onsdag at høre, at det Skotske NationalParti vil have et uafhængigt Skotland meldt ind i EU. Det er ikke noget helt almindeligt nationalparti.

Lars F. Jensen, Inge Lehmann, David Zennaro og Ulla Nygaard anbefalede denne kommentar