Baggrund
Læsetid: 5 min.

Brexit: Krigen er afblæst, dramaet fortsætter

Med en »uforskammet tidsknap« handelsaftale undgår EU og Storbritannien i sidste øjeblik en kaotisk Brexit uden aftale. Men skilsmisseballaden er langt fra slut. Hvor knirker det, hvor virker det – og hvem har vundet?
Premierminister Boris Johnson i sejrspositur den 24. december, da Brexit-aftalen med EU endelig faldt på plads. Nu er spinkampagnen i fuld gang for at definere, hvem der vandt, og hvem der tabte (spoiler: os alle sammen).

Premierminister Boris Johnson i sejrspositur den 24. december, da Brexit-aftalen med EU endelig faldt på plads. Nu er spinkampagnen i fuld gang for at definere, hvem der vandt, og hvem der tabte (spoiler: os alle sammen).

Pippa Fowles/AFP/Ritzau Scanpix

Udland
28. december 2020

Merry Brexmas!

Selvfølgelig lod den britiske premierminister Boris Johnson sig fotografere triumferende bag skrivebordet i Downing Street nr. 10, da det juleaftensdag lå fast, at der endelig foreligger en Brexit-aftale fra nytår. Og selvfølgelig blev der kort efter lækket billeder, hvor Johnson og hans crew lignede en flok slagne provinsadvokater, der var på nippet til at aflyse julefrokosten.

At de var udmattede, er ikke så mærkeligt efter fire års Brexit-forhandlinger, der kulminerede midt i den ukontrollerede britiske coronasmitte og demonstrative franske grænselukning op til jul.

Det politiske spin om fortolkningen af aftalens tabere og vindere kører. Er skilsmissen overstået?

Nej, desværre. Der er stadig masser af løse ender og overgangsfrister med åben udgang helt ind i problemets kerne mellem EU27 og Storbritannien: den britiske drøm om at opretholde fri adgang til EU’s indre marked og toldunion og samtidig være fri for europæisk regulering.

Både i EU og især i Storbritannien er forbruger-, handels- og industriforbund godt nok yderst lettede over, at det ikke ender med en no deal, som havde gjort handel mellem Storbritannien og EU til et kaotisk anliggende.

Med den nuværende 1.246 sider lange aftale lægges der hverken told eller begrænsende kvoter på de varer, som titusindvis af lastbiler hver dag krydser Den Engelske Kanal med. Alligevel venter der masser af bureaukrati og test af varerne, fordi britiske firmaer i vid udstrækning skal holde sig til standarderne i EU inden for for eksempel produkt- og levnedsmiddelsikkerhed.

Hvilke varer handler det om?

Rigtig mange varer fra sektorer inden for data, energi, landbrugs- og industriprodukter. Et godt eksempel er bilindustrien, hvor der lød et lettelsens suk juleaften. Uden en aftale var den blevet pålagt en told på ti procent. Nu kan der eksporteres både biler og bildele toldfrit begge veje – og dog sætter Brexit en dæmper på samarbejdet og dermed fut i kapløbet om batteriudvikling.

I aftalen er varehandlen udførligt beskrevet, men tjenesteydelser kun sparsomt. Det er ikke et godt tegn for Storbritannien, hvor omkring 80 pct. af økonomien afhænger af tjenesteydelser – herunder blandt andet handel, turisme og især finanssektoren, der vil miste en del af sin markedsadgang i EU.

Et andet stridspunkt er definitionerne af de såkaldte gensidige anerkendelser af professionelle kvalifikationer, der giver for eksempel læger eller arkitekter mulighed for at arbejde på tværs af EU-landene. Som Financial Times har formuleret det, udgør aftalen derfor »det absolutte minimum«, hvilket selvsagt også skyldes, at handelsaftaler normalt skal nedbryde handelsbarrierer, mens de i dette tilfælde skal defineres ned i mindste detalje.

Hvem skal bestemme, når EU og Storbritannien er uenige?

Det var yderst omstridt. I aftalen forsikrer EU og Storbritannien, at man ikke underbyder hinandens standarder inden for for eksempel miljø og arbejdsrettigheder, og at der ikke indføres konkurrenceforvridende statsstøtte. EU har længe stået stejlt på, at EU-lovgivning skal forhandles ved EU-Domstolen. Johnsons regering ville derimod finde en mæglingsinstans, der er »passende for et forhold med to lige og suveræne partnere« – altså for Guds skyld ikke EU-Domstolen.

Her har briterne trukket det længste strå, for der indføres et helt nyt mæglingsorgan, der vil have en lang række mæglere fra både EU og Storbritannien, og som med stramme tidsfrister skal afgøre uenigheder om handelsforhold i begge retninger.

Til sidste øjeblik handlede det om fisk. Hvor er den landet?

Man kunne også spørge, hvorfor netop fiskeriet, der udgør en så lille del af den britiske økonomi, blev så afgørende. Det skyldes, at fiskeriet og adgangen til britisk farvand har været et afgørende symbol i Leave-kampagnens løfte om at »take back control«.

I aftalen hedder det, at EU-flåden fortsat må fiske i britisk farvand over de kommende fem et halvt år. I den overraskende korte udfasningsperiode reduceres de europæiske fangstkvoter kun med 25 procent, selv om briterne oprindeligt krævede 80 procent. Derefter skal reglerne genforhandles, men de britiske fiskere er allerede rasende over kompromiset, som den britiske fiskeriorganisation har omtalt som »forræderi«.

Hvad så med at tage til Storbritannien på ferie eller på studieophold?

Rolig nu. EU-borgere kan selvsagt rejse visumfrit til Storbritannien på ferie, men det bliver sværere at flytte dertil for at arbejde og ikke mindst for at studere.

Johnson proklamerede juleaften, at Storbritannien vil være en »samarbejdende videnskabelig supermagt«, som fortsat er del af det europæiske Horizon-forskningsprogram. Til gengæld vendte han tommelfingeren nedad til EU’s »ekstremt dyre« Erasmus-udvekslingsprogram, hvor Storbritannien da også har modtaget næsten dobbelt så mange europæiske studerende, som landet har sendt den anden vej. Alligevel kaldte den skotske førsteminister, Nicola Sturgeon, det på Twitter for »kulturel vandalisme« at droppe deltagelsen i Erasmus, der har »udvidet mulighederne og horisonten for så mange unge mennesker«.

Hov, ja, Skotland! Hvad betyder aftalen i forhold til Skotland og Nordirland?

Meningsmålinger viser, at skotterne – modsat afstemningen i 2014 – i dag ville stemme for uafhængighed. Hvad Nordirland angår, vil landet fortsat følge det indre markeds regler (og EU-Domstolen!) for at holde den historisk betændte grænse til Irland åben. Der indføres derfor toldtjek mellem Storbritannien og Nordirland – og selvsagt på den store varetrafik mellem Storbritannien og Irland.

Der er kun et par dage til nytår. Hvad sker der videre?

Egentlig burde EU’s Ministerråd træde sammen, men da det jo er umuligt, skal de europæiske regeringer give deres samtykke skriftligt. EU-Parlamentet kan derimod først ratificere aftalen i det nye år. I London skal både Underhuset og Overhuset give samtykke. Flere Brexit-rebeller buldrer på Twitter, men da aftalen har klar opbakning selv i Labour, forventes den at gå glat igennem. Ikke desto mindre er europæiske medier som Die Zeit vrede over, at Boris Johnson for egen vindings skyld bevidst har fremprovokeret en »uforskammet tidsknap proces«.

Har EU eller Storbritannien så vundet?

Ah, come on. Alle har tabt. Selv et »Global Britain« med globale handelsaftaler kan næppe opveje det halve brud med EU’s indre marked, der omvendt ikke muliggør et Storbritannien som et ureguleret skatteparadis – en slags europæisk Singapore ved Themsen. Set fra EU skrumper det indre marked med 16 procent, og det er skidt for EU’s økonomi og globale forhandlingsposition. Stemningen mellem EU og Storbritannien er tilmed præget af mistillid, og der er mange åbne ender i aftalen. Så der vil komme masser af anledninger til at ringe til mæglerne: Brexit er langt fra slut.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Mathias Sonne

Det er godt nok trist, at UK ikke længere er med i Erasmus+ programmet.

Det er endnu for tidligt at sige, om Brexit bliver en succes eller en tragedie for Storbritannien. De mest dystre prognoser har foreløbig taget fejl, den britiske økonomi var – inden coronavirussen lammede landet – i bedre form end antaget. Det er først de kommende år, når briterne har forladt det indre marked, at effekten af Brexit vil kunne måles.

Det står dog fast, at den britiske økonomi vil blive mindre, mere end ti til femten pct. vil ørigets BNP skrumpe over de næste 15 år som følge af den begrænsede aftale, man har indgået, ifølge Boris Johnsons regerings egne beregninger.

For nok blev man enige om en aftale, nok afværgede man katastrofen, men faktum er alligevel, at både EU og Storbritannien er ringere stillet efter 1. januar, end de var før.

Det står også klart, at forløbet har været tragisk for briterne: Der var aldrig en dybere plan end en afstemning og et diffust ønske om at »take back control«. Afstemningen har kostet to premierministre livet, den har kløvet befolkningen midt over, den har resulteret i utallige ministerafgange, i politisk uro, i en forfatningskrise, og den efterlod britiske virksomheder i uvished om deres fremtid til det allersidste.

De utallige - og ofte unødvendige skarpe - deadlines, som alligevel aldrig blev overholdt, de brudte løfter, de tumultariske tilstande i britisk politik og en aftale klokken to minutter i lukketid tegner sammenfattet billedet af en grim og farceagtig proces, som vil martre britisk politik mange år ud i fremtiden.

Det er også en slags pris at betale.

David Zennaro, Peter Beck-Lauritzen og Jane Jensen anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Det bliver foreløbig overset i disse spalter, at UKs enhed er truet. Toldgrænsen i det irske hav er egnet til at forene de to dele af den irske ø, og hos skotterne har uafhængighedspartiet en solid opbakning. Det er en vedvarende hovedpine for Johnson.
UKs forhold til EU bliver som Schweiz', og det vil bl.a sige, at der hele tiden skal justeres i kontrakten.

Lars F. Jensen, Bent Nørgaard, Inge Lehmann, David Zennaro og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

Man kan jo påpege at Irland er mere magtfuldt en Lillebritannien da good friday aftalen vandt over Londons ligegyldighed overforen grænsen. DUP taler ingen om mere. SNP står til at få en stor sejr ved valget i 2021 og derefter er det svært at se at de ikke bliver begunstiget et valg om selvstændighed.

https://en.wikipedia.org/wiki/2021_Scottish_Parliament_election

Det ville ikke være en ringe udvikling, hvis Brexit medfører at Irland bliver samlet og at skotterne opnår uafhængighed. Måske kan udviklingen blive at imperierne afvikles; det britiske og det europæiske.

Europa står med muligheder for at decentralisere magten, med andre ord. Det er næppe særligt populært på Information.dk, men nævnes bør også Cataloniens, Baskerlandets og Galiciens bestræbelser på at opnå øget selvstændighed i Spanien; Flandern/Vallonien i Belgien; Korsika, Alsace og Bretagne i Frankrig. EU burde gå helhjertet ind i disse muligheder for at tale om demokrati, nærhedsprincipper og internationalt samarbejde - hvilket ville demonstrere de værdier, man til stadighed holder taler om i EU-koncernerne.

Arne Albatros Olsen, Mogens Holme og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

UK's globale marked: Kina, efter Hong Kong? Rusland, efter spion- & oligark-mordene? Indien, den gamle koloni-juvel? USA, den egocentriske storebror?
Meen, der er stadig masser af tid for UK, til at "sluge" kameler! Ellers er der kun tilbage, at forlade sig på egne Toryers, med fede formuer!
Forude ligger fortrydelsen, yror jeg.

Jørgen Mathiasen

Hvis man aldrig har hørt SNP-polltikere, så kan man være helt sikker på at få lejlighed til onsdag at høre, at det Skotske NationalParti vil have et uafhængigt Skotland meldt ind i EU. Det er ikke noget helt almindeligt nationalparti.

Lars F. Jensen, Inge Lehmann, David Zennaro og Ulla Nygaard anbefalede denne kommentar