Analyse
Læsetid: 10 min.

COVID-19 forandrer julen mange steder i Europa. Vi giver dig et overblik

Onsdag indførte den danske regering nye restriktioner og nedlukninger. Men Danmark slår stadig en ring rundt om julen i modsætning til flere andre europæiske lande, der går længere i kampen mod den tredje bølge. Her giver Informations udlandsskribenter et overblik over udvalgte lande
I Tyskland opgiver man ikke sådan julemarkederne, så drive-in-julemarkeder er nu en ting. Her er det i Landshut i Bayern.

I Tyskland opgiver man ikke sådan julemarkederne, så drive-in-julemarkeder er nu en ting. Her er det i Landshut i Bayern.

Andreas Gebert/Ritzau Scanpix

Udland
18. december 2020

Det bliver åbenlyst en anderledes jul for de fleste europæere i år. Stigende smitte har fået store dele af Europa til at indføre stramme restriktioner og regler for fejring af julen, indkøb og rejser.

Tyskland: En stille jul, som Mutti kræver det

»Og julen varer lige til …«

Ja, forhåbentlig ikke til påske – i hvert fald ikke i Tyskland.

Selv befærdede gader i Berlin ligger allerede halvøde hen. U-banen er næsten tom. Og stort set alle institutioner, skoler, butikker, julemarkeder, frisører, you name it, har efter de sidste panikindkøb været lukket siden onsdag i denne uge. Det er således svært at få fingrene i meget andet end fødevarer, medicin og juletræer uden at ty til onlineshopping.

»Vi må gøre alt for ikke atter at havne i en eksponentiel vækst,« lød det i sidste uge fra en følelsesladet Angela Merkel.

»Hvis vi har for mange kontakter frem til jul, og det derfor bliver den sidste jul med bedsteforældrene, så har vi forsømt at gøre det, vi bør gøre.«

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anne-Marie Krogsbøll

Ja, de danske myndigheder har for travlt med at pleje deres image/prestige til at kunne/ville indrømme, at de har fejlhåndteret epidemien i månedsvis, og at konsekvensen er, at det eneste fornuftige vil være at lukke yderligere ned - også for julesuperspredergudstjenester. De er for forfængelige til at kunne indrømme det.

At høre Brostrøm stå på pressemødet og - stik imod fakta - hævde, at der ikke er noget, der tyder på, at den slags indebærer særlig risiko - det er patetisk, forargeligt, ansvarspådragende i mine øjne. det er som at høre Trump: Faktabenægtende. Det er livsfarligt - folk tror jo på ham. Og det kommer til at koste mange, mange menneskeliv - lig på bordet. Og af en eller anden grund er regeringen for kujonagtig til at sætte sig igennem med lidt fornuft og forsigtighedsprincip lige nu - måske fordi de føler sig medansvarlige for fiaskoen.

Strandberg Pedersen punkterede for åben skærm og med navn på Brostrøms misinformation på TV2News efterfølgende: Der er masser af eksempler på, at det er gået galt i de sammenhænge! ( og det burde Brostrøm vide! Ellers er han ikke stillingen værdig - min bem.)!

Den mand er farlig for os under en pandemi. Han er sikkert privat en flink mand, men han taler - er det mit indtryk - mod bedre vidende om livsfarlige ting. Jeg kan i hvert fald ikke forstå, at han selv skulle tro på det, han siger. Som i foråret, hvor han også stædigt hævdede, at smitten ikke ville komme til Danmark, lignede en influenza, at vi havde styr på det osv. Troede han virkeligt selv på det, eller førte han os bag lyset - som Trump?

På samrådet i går hånede Heunicke Else Smith for at have været imod nedlukningen i foråret. Har Heunicke helt glemt, at det var Brostrøm også?