Nyhed
Læsetid: 2 min.

Dansk oliestop hyldes verden over

Nyheden om det danske oliestop i Nordsøen går verden rundt. De fleste kommentarer er begejstrede, og aktivister verden over har fået et godt eksempel, når de skal forsøge at overbevise andre lande om at følge det blændende eksempel, siger miljøforekæmperen Bill McKibben fra klimabevægelsen 350.org
Boreplatform i Nordsøen.

Boreplatform i Nordsøen.

Thomas Søndergaard/Polcreative/Ritzau Scanpix

Udland
5. december 2020

»Danmark stopper al jagt efter olie og gas i Nordsøen i 2050,« lyder overskriften hos nyhedsbureauet Reuters i dets første omtale af det danske oliestop bare få timer efter, at den danske regering selv breakede nyheden.

Og nyheden har skabt stor jubel – ikke mindst blandt klimaforskere og grønne organisationer.

Grundlæggeren af klimabevægelsen 350.org, Bill McKibben, var øjeblikkeligt begejstret.

»Danmark stopper salget af nye olie- og gaslicenser i Nordsøen. Det er i sandhed et godt eksempel – et land, der lader de fossile brændsler blive i jorden. Andre må følge trop,« skrev Bill McKibben kort efter offentliggørelsen på Twitter, hvor han også roser de mange, der i årevis har arbejdet for at få politikerne til at lukke oliehanerne.

»Rigtig godt arbejde fra alle, der har hjulpet med at presse på for en sådan beslutning.«

Til Information uddyber Bill McKibben videre, at han finder det »højst bemærkelsesværdigt«, at et land som Danmark viser det gode eksempel og endelig »lytter til videnskaben«.

»Samtidig giver det aktivister verden over et godt eksempel, de kan henvise til, når de skal forsøge at overbevise andre lande om at følge dette blændende eksempel,« skriver Bill McKibben i en mail.

Greenpeace i Storbritannien skriver, at »sådan ser klimalederskab ud – nu er alles øjne rettet imod Storbritannien, der næste år afholder FN-klimatopmøde«.

Interesseorganisationen Oil Change International, der siden 2005 har arbejdet for at udbrede viden om de fossile brændslers skadevirkninger, skriver ligeledes i en pressemeddelelse, at Danmark udviser stort grønt lederskab med beslutningen om at aflyse den ottende udbudsrunde og dermed stoppe nye boringer i Nordsøen.

»Danmarks beslutning markerer en vigtig milepæl i vejen til at udfase olieproduktionen i Nordsøen. Det her er et klart signal om, at klimalederskab betyder, at man stopper alle nye udvidelser og sikrer en velplanlagt udfasning af al produktion.«

Gør som Danmark

Omkring 80 procent af alle kendte forekomster af olie, gas og olie bør blive i undergrunden, vurderer FN, og derfor mener Oil Change International, at det netop er rige lande som Danmark, der bør vise vejen ved at gå forrest og lade de fossile brændsler blive i jorden.

»Det her er en beslutning, der skal hyldes, inspirere og accelereres. Rige, stærke økonomier som den danske må gå foran og hurtigere end andre lukke ned for olie- og gasproduktionen og støtte de arbejdere, samfund og lande, hvor omstillingen vil være endnu sværere at gennemføre.«

Samme toner lyder fra Michael Lazarus, seniorforsker ved klimainstituttet US Center og Stockholm Environment Institute: »Gode nyheder!« skriver han på Twitter.

»Danmark har netop besluttet at aflyse fremtidige licenser til at bore efter olie og gas i Nordsøen. Præcis den slags lederskab, som rigere olieproducerende lande bør udvise for at lukke hullet (i forhold til den al for store globale olieproduktion, red.). Sådan,« skriver han med henvisning til FN’s miljøprogram, UNEP, der torsdag advarede om, at verdens lande lige nu har planer om at producere dobbelt så mange fossile brændsler, end hvad der er i overensstemmelse med Parisaftalens 1,5-gradersmål.

Mark Campanale, grundlægger af og bestyrelsesformand i tænketanken Carbon Tracker, henviser på Twitter til samme alarmerende UNEP-rapport:

»BREAKING: Danmark har tydeligvis grundigt studeret Production Gap-rapporten, der udkom i går: De har lige annonceret afgørende handling i forhold til at udfase produktionen af fossile brændsler. Danmark siger nej til fremtidige offshorelicenser og forbyder al produktion efter 2050.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jens Voldby Crumlin

Aftalens hovedsigte er desværre stadigt at få mest muligt olie og gas op af Nordsøen indtil slutdatoen 2050 som heller ikke er helt nagelfast. Partierne bag aftalen skriver direkte at nye tilladelser i minirunder og naboblokke kan kompensere for den manglende mulighed for at søge i helt nye felter gennem udbudsrunder. Samtidig skal fastlåsningen af de nuværende rammer og den manglende mulighed for at fremrykke oliestoppet sikre investering i fortsat udvindings aktivitet. Hvad betyder denne aftale f.eks. for muligheden for at pålægge selskaberne en co2 afgift for den alt for høje udledning fra produktionen eller stille direkte krav om elektrificering eller andre tiltag som kan reducere udledningen ? Med aftalen er vi nødt til at satse på at EU lovgivning eller forpligtigende internationale aftaler sætter hurtigere standarter for fossil udfasning som aftalen påpeger er eneste undtagelse for stramninger. Det er ikke så underligt at aftalen blev overvejende positivt modtaget af branchen. Læs selv aftalens fulde ordlyd: https://kefm.dk/Media/0/3/Nords%C3%B8aftale.pdf

Efter 2050 kan vi jo altid importere..

Det bliver der ikke brug for. Ulla.