Nyhed
Læsetid: 2 min.

Dansk oliestop hyldes verden over

Nyheden om det danske oliestop i Nordsøen går verden rundt. De fleste kommentarer er begejstrede, og aktivister verden over har fået et godt eksempel, når de skal forsøge at overbevise andre lande om at følge det blændende eksempel, siger miljøforekæmperen Bill McKibben fra klimabevægelsen 350.org
Boreplatform i Nordsøen.

Boreplatform i Nordsøen.

Thomas Søndergaard/Polcreative/Ritzau Scanpix

Udland
5. december 2020

»Danmark stopper al jagt efter olie og gas i Nordsøen i 2050,« lyder overskriften hos nyhedsbureauet Reuters i dets første omtale af det danske oliestop bare få timer efter, at den danske regering selv breakede nyheden.

Og nyheden har skabt stor jubel – ikke mindst blandt klimaforskere og grønne organisationer.

Grundlæggeren af klimabevægelsen 350.org, Bill McKibben, var øjeblikkeligt begejstret.

»Danmark stopper salget af nye olie- og gaslicenser i Nordsøen. Det er i sandhed et godt eksempel – et land, der lader de fossile brændsler blive i jorden. Andre må følge trop,« skrev Bill McKibben kort efter offentliggørelsen på Twitter, hvor han også roser de mange, der i årevis har arbejdet for at få politikerne til at lukke oliehanerne.

»Rigtig godt arbejde fra alle, der har hjulpet med at presse på for en sådan beslutning.«

Til Information uddyber Bill McKibben videre, at han finder det »højst bemærkelsesværdigt«, at et land som Danmark viser det gode eksempel og endelig »lytter til videnskaben«.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jens Voldby Crumlin

Aftalens hovedsigte er desværre stadigt at få mest muligt olie og gas op af Nordsøen indtil slutdatoen 2050 som heller ikke er helt nagelfast. Partierne bag aftalen skriver direkte at nye tilladelser i minirunder og naboblokke kan kompensere for den manglende mulighed for at søge i helt nye felter gennem udbudsrunder. Samtidig skal fastlåsningen af de nuværende rammer og den manglende mulighed for at fremrykke oliestoppet sikre investering i fortsat udvindings aktivitet. Hvad betyder denne aftale f.eks. for muligheden for at pålægge selskaberne en co2 afgift for den alt for høje udledning fra produktionen eller stille direkte krav om elektrificering eller andre tiltag som kan reducere udledningen ? Med aftalen er vi nødt til at satse på at EU lovgivning eller forpligtigende internationale aftaler sætter hurtigere standarter for fossil udfasning som aftalen påpeger er eneste undtagelse for stramninger. Det er ikke så underligt at aftalen blev overvejende positivt modtaget af branchen. Læs selv aftalens fulde ordlyd: https://kefm.dk/Media/0/3/Nords%C3%B8aftale.pdf

Efter 2050 kan vi jo altid importere..

Det bliver der ikke brug for. Ulla.