Analyse
Læsetid: 4 min.

Europa mødes til endnu et skæbnetopmøde. Men optakten tegner lysere end frygtet

Efter en ekstrem rutsjetur i 2020 står EU atter foran et skæbnesvangert topmøde. Der var lagt op til det store drama om klima, budget, Brexit og retsstat. Men meget tyder på, at konflikten med Ungarn og Polen er blødt op i 11. time
Der er topmøde i EU torsdag og fredag med en række store dagsordner om blandt andet klima og budget. Arkivfoto.

Der er topmøde i EU torsdag og fredag med en række store dagsordner om blandt andet klima og budget. Arkivfoto.

Thierry Monasse

Udland
10. december 2020

Pludselig. Enighed? Måske.

Tidligst onsdag aften forlød det i Bruxelles, at der var forbrødring i sigte i konflikten mellem Polen og Ungarn på den ene siden og de øvrige 25 EU-lande på den anden. På et møde mellem EU’s 27 ambassadører havde regeringerne i Warszawa og Budapest, ifølge Informations oplysninger og netmediet Politico, efter sigende accepteret et kompromisforslag fra det tyske EU-formandsskab: Lovteksten om retsstatsmekanismen forbliver uændret, men de to lande får mulighed for, via en lidt snørklet juridisk proces, at udskyde implementeringen af den nye lov.

Hvis det holder stik under ugens topmøde mellem de 27 EU-ledere, som begynder torsdag middag, vil det være en stor lettelse for Europa.

Polen og Ungarn havde ellers nedlagt veto mod kompromiset mellem det tyske EU-formandskab og Europa-Parlamentet om en retsstatsmekanisme for udbetalingen af EU-midler – et veto, hvor Polens og Ungarns regeringer direkte havde taget budgetterne og genopretningsfonden som gidsel for at få lov til at fortsætte med at undergrave retsstaten på hjemmebane.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Europa i to tempi? Forskellige retsstatsprincipper, ved hjælp af juridiske finurligheder? Et selvoptaget EU? Kommer der også EU-eftergivenhed i Brexit?
Utilbørligheder af værste skuffe!

Jørgen Mathiasen

Information kan pakke dommedagsbasunen sammen igen. Ganske som forventet af de fleste har det tyske formandsskab og kommissionen fundet en vej gennem interessevirvaret: Det var tydeligt, at Polen og Ungarns trusler ikke var noget stort, og i europæiske medier kan man høre og se polakkker berette, at 80% af den polske befolkning er for EU-medlemsskabet.

Det var også som forventet, da den tyske kansler onsdag erklærede unionens interesser for vigtigere end UKs.
Efter den britiske indrømmelse forbliver Nordirland i praksis i det indre marked, men der udestår det interessante spørgsmål, om Johnson prioritering af suverænitet i det 19. århundredes forstand står over det tab af velstand Brexit indebærer for Storbritannien (det øvrige UK). Det skulle vi angiveligt få et svar på seneste på søndag, og derefter står Johnson langt om længe til at skulle tage ansvaret for sine egne handlinger, uanset hvad udfalder bliver.

Niels Møller Jensen, Jørgen Larsen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

Storbritannien er snart ude af EU. Og nu - hvor der ser ud til, at Poland er ved at give sig, og Ungarn ikke har råd til at fastholde sin politik, står Danmark åbenbart ret ensom tilbage sammen med sin EU-politik med Østrig.

Jesper Lykke Jacobsen og Nina Wernberg anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

For Johnson, Gove, Farage og de øvrige, som har vundet en folkeafstemning ved at føre vælgere bag lyset, er der ikke noget nyt i, at de bedragne vælgere selv kommer til at betale i form af mindre velstand. Selv kommer de ikke til at betale, og det er en af pointerne med Brexit.

Manøvren går bl.a ud på, at de efter bruddet selv kan bestemme, hvad reglerne i UK skal være. Det forudsætter, at man ikke går ind på EUs krav om fælles regler, og hvis EU alligevel insisterer på det, for eksempel fordi politikere som Macron og Merkel for længst har kigget Johnson ud, så skal man forlade EU uden en aftale. Derefter ligger vejen til konkurrencefordele gennem lavere standarder og nye rigdomme åben.

I disse dage kan Johnson ubesværet give en forvrænget fremstilling af forhandlingerne i parlamentet og i den britiske presse. I mellemtiden har EU offentliggjort sin beredskabsplan, som bl.a forudser en lukning af tunnelen under kanalen og en reduktion af britisk flyvning og lastbilstrafik til kontinentet.
Noget tyder på, at den britiske offentlighed har brug for en papudskæring, og også at den vil få den.