Læsetid: 5 min.

For få europæere vil lade sig vaccinere: »De hårde skeptikere kan vi ikke nå. Men vi kan overbevise mange tvivlere«

Mens villigheden er usædvanligt højt i Danmark, vil flertallet i flere europæiske lande ikke lade sig vaccinere mod COVID-19. Transparens og solidaritetspres kan hjælpe, mener leder af dansk forskningsprojekt
Hele 79 procent af danskerne er helt eller delvist villige til at lade sig vaccinere. I det mest folkerige europæiske land, Tyskland, er det derimod kun 54 procent. Og i Frankrig og Ungarn er kun henholdsvis 41 og 38 procent positive over for at lade sig stikke med en af de vacciner, som nu for alvor er på trapperne. Arkivfoto.

Hele 79 procent af danskerne er helt eller delvist villige til at lade sig vaccinere. I det mest folkerige europæiske land, Tyskland, er det derimod kun 54 procent. Og i Frankrig og Ungarn er kun henholdsvis 41 og 38 procent positive over for at lade sig stikke med en af de vacciner, som nu for alvor er på trapperne. Arkivfoto.

Francois Lo Presti

4. december 2020

»You first!«

Det amerikanske magasin Newsweek lagde ikke fingre imellem på sin forside i slutningen af november: Dig først!

»Vaccinen kan ikke stoppe pandemien, medmindre 50 millioner vaccineskeptiske amerikanere skifter mening,« lød forklaringen under den befalende overskrift.

Det svarer til, at over 40 procent af amerikanerne siger nej til at blive vaccineret mod COVID-19.

Men også her i Europa er der en omfattende skepsis mod vaccinerne, viser flere europæiske studier. Fælles for deres konklusioner er, at Danmark er med helt i top, når det kommer til vaccinevillighed.

Ifølge det danske HOPE-projekt, der forsker i coronaadfærd på tværs af en række europæiske lande, angiver hele 79 procent af danskerne, at de er helt eller delvist villige til at lade sig vaccinere. I det mest folkerige europæiske land, Tyskland, er det derimod kun 54 procent. Og i Frankrig og Ungarn er kun henholdsvis 41 og 38 procent positive over for at lade sig stikke med en af de vacciner, som nu for alvor er på trapperne.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeg henter popcorn. Anti-vaxx troldehæren er formentlig allerede ved at mobilisere :-)

jens christian jacobsen, Bent Nørgaard, Mogens Holme og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

Man kan vel håbe, at den hurtigt udviklede vaccine mod covid-19 gør, at det fremover bliver langt hurtigere at udvikle vacciner, og at en testperiode på mindst 5 år bliver droppet.

I hvert fald kan man jo ikke være tilhænger af både at udskamme de covid-19-vaccineskeptiske og fortsat se en forsøgsperiode på mindst 5 år som nødvendig.

Det vil jo nok, Anders Sørensen, være afhængigt af den konkrete vaccines karakter - og hvor meget der investeres i at udvikle den hurtigt; men vi er forhåbentlig blevet klogere på kort tid - og det er jo ikke helt nyt, for man var jo også langt med SARS på ganske kort tid, men fordi den døde ud, blev det arbejde aldrig færdiggort. Det er vist til dels den forskning, man har kunnet udnytte.