Baggrund
Læsetid: 4 min.

Det er ikke en hr. hvem som helst, som fredag blev arresteret til homoseksuelt gangbang i Bruxelles med ecstasy i sin taske

Fredag blev József Szájer, Viktor Orbans ven og tætte politiske allierede gennem 35 år, arresteret til homoseksuelt gangbang i Bruxelles med ecstasy i sin taske. I Ungarn har Orbans parti ellers intensiveret kampen imod LGBT-bevægelsen og forsvaret for ’kristne familieværdier’
József Szájer fik i 2010 til opgave at omskrive den ungarske forfatning, og det var ham, der tilføjede den nu så berygtede ’Artikel L’, der siger, at »Ungarn skal forsvare ægteskabsinstitutionen som en union mellem mand og kvinde«, og dermed umuliggør homoseksuelle ægteskaber.

József Szájer fik i 2010 til opgave at omskrive den ungarske forfatning, og det var ham, der tilføjede den nu så berygtede ’Artikel L’, der siger, at »Ungarn skal forsvare ægteskabsinstitutionen som en union mellem mand og kvinde«, og dermed umuliggør homoseksuelle ægteskaber.

PETER KOHALMI

Udland
3. december 2020

Klokken var halv ni fredag aften, da politiet i det centrale Bruxelles modtog et opkald fra nogle naboer, som klagede over larm og mulige brud på coronareglerne fra en stor hjørnelejlighed over en bar. Da betjentene bankede på lejlighedens dør, fandt de omkring 20 mænd fordybet i en aktivitet, som man alt efter temperament kan kalde gangbang, orgie eller – som de fransksprogede medier diskret har skrevet – »une partie de jambes en l’air«, med begge ben i vejret.

Den slags er i grov strid med de belgiske coronarestriktioner, hvor man kun må mødes med én person i sit private hjem og da slet ikke arrangere sexfester, så alle tilstedeværende blev registreret og sigtet. To påberåbte sig diplomatisk immunitet, og en tredje – og det er ham, der er vigtig i denne sammenhæng – forsøgte ligefrem at flygte ud ad vinduet. Da politiet halede manden tilbage i lejligheden, var hans hænder blodige efter flugtforsøget, og da de gennemsøgte hans taske, fandt de en ecstasypille.

Tirsdag nåede nyheden pressen. Den oversvømmede straks anklagemyndigheden med så mange spørgsmål, at der hurtigt blev udsendt en pressemeddelelse, der beskrev forløbet. Og få timer senere blev rygterne, som allerede florerede på de sociale medier, bekræftet: Manden med de blodige hænder og ecstasypillen var 59-årige József Szájer, det ungarske medlem af Europa-Parlamentet for Orbans regeringsparti, Fidesz.

Snehvide som lesbisk, det er da for meget

Szájer er ikke en hr. hvem som helst. Ikke nok med at han er Fidesz’ gruppeleder i Parlamentet, han er også Viktor Orbans personlige ven og nære politiske allierede gennem 35 år.

Han er mangeårig næstformand, parlamentsmedlem og gruppeleder i Fidesz i Ungarn, og siden Ungarn kom med i EU i 2004, har han siddet i Europa-Parlamentet. Men nok så væsentligt: Han er også manden, som i 2010 fik til opgave at omskrive den ungarske forfatning, og det var ham, der tilføjede den nu så berygtede ’Artikel L’, der siger, at »Ungarn skal forsvare ægteskabsinstitutionen som en union mellem mand og kvinde«. Den artikel umuliggør homoseksuelle ægteskaber.

Han er altså en central skikkelse i Fidesz’ forsvar for det, Viktor Orban selv kaldet »de kristne familieværdier« imod »LGBT-ideologien«.

»Det seneste år har regeringen intensiveret sin kulturkamp imod LGBT, og det bygger i høj grad videre på Szájers arbejde med forfatningen,« fortæller Szabolcs Panyi, der er undersøgende journalist på det ungarske medie Diret36.

I maj vedtog Fidesz-regeringen en lov, der gør det umuligt for transkønnede at ændre deres navn og køn på officielle skrivelser. Og i sidste måned fremlagde Fidesz’ justitsminister, Judit Varga – som i øvrigt er mangeårig assistent for Szájers – en tilføjelse til forfatningen, der skal gøre det umuligt for homoseksuelle par at adoptere børn.

Sidste år skabte en Coca-Cola-reklame med et billede af to mænd og teksten »zero sugar, zero prejudice« store diskussioner og blev beskyldt for at være »homoseksuel propaganda«. Og for godt en måned siden skabte en børnebog med eventyr, hvor Snehvide er lesbisk og Askepot roma, så stor debat, at Viktor Orban selv måtte kommentere på sagen:

»Ungarn er et tålmodigt, tolerant land med hensyn til homoseksualitet,« sagde Orban i et radiointerview. »Men der er en rød linje, der ikke skal krydses. Sådan vil jeg opsummere min holdning: Lad vores børn være i fred.«

Tirsdag, mens skandalen rullede i Bruxelles, lagde Orban et billede ud på sin officielle Instagram-konto, hvor han sidder fordybet i bøn i en katolsk kirke i Warszawa.

Hykleriet er enormt

József Szájer, som er gift med en af Ungarns kvindelige forfatningsretsdommere, trak sig mandag fra al politik. Tirsdag udsendte han en kort udtalelse, hvor han erkender at have deltaget i »festen« fredag aften, men nægter at have taget stoffer.

Fidesz har før prøvet noget lignende. Kort inden lokalvalget i oktober sidste år, blev borgmesteren i byen Gyor, som netop solgte sig selv som en sund familiefar, der kæmper for de kristne værdier, filmet på en yacht med en flok prostituerede.

»Den gang distancerede ledelsen i Fidesz sig fra borgmesteren, men det kan de ikke gøre med Szájer,« fortæller Szabolcs Panyi.

»For i tre årtier har han været en del af den allerinderste kreds af ledere i partiet og Orbans ven og betroede.«

József Szájer var sammen med Orban en del af den lille kreds af jurastuderende, som i 1988 stiftede Fidesz. Den gruppe udgør stadig partiers ledelse.

Faktisk er de tre vigtigste poster i Ungarn i dag – premierministeren, Viktor Orbán, præsidenten, János Áder, og formanden for parlamentet, László Kövér – alle gamle venner fra jurastudiet. De spillede endda på det samme femmandsfodboldhold. József Szájer er en del af den samme sluttede kreds.

»Da jeg sad i metroen i Budapest i går, læste alle om det her, og alle grinede,« siger Szabolcs Panyi.

»Hykleriet er enormt. Problemet er naturligvis ikke Szájers seksualitet, han må have sex med lige dem, han vil. Problemet er, at han gør det, mens hans regering slår ned på LGBT-rettigheder i Ungarn.«

Ja, problemet er – som den tyske EU-kommentator på mediet Politico, Florian Eder, formulerede det onsdag – »at man kan leve behageligt som politiker i homovenlige Bruxelles, mens man samtidig gør livet uudholdeligt for LGBTI-folk derhjemme«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Ja, ja, såmænd! Herligt, men det ændre sikkert ikke noget, for dem der protesterer, arresteres. Havde det bare været Orban!

søren ploug, Mogens Holme, Estermarie Mandelquist og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Jamen, det er da storslået, at man får sig et godt grin i metroen i Budapest. Og vi ved jo alle, at den katolske kirke - uanset hvor på kloden - før, nu og fremover - har gjort og gør alt for at beskytte børn mod overgreb. Sådan Orban - i bøn i Polen.

søren ploug, Mogens Holme, Marianne Stockmarr og Arne Lund anbefalede denne kommentar

"Højt at flyve dybt at falde"

Når det kommer til bagstræbere som dette individ så er; "Skadefryd er immervæk den største fryd", på sin plads.
Et helt lands grinagtige figur.

søren ploug, Marianne Stockmarr, Hans Larsen, Peter Mikkelsen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

Nåja, I skal gøre, som jeg siger og ikke, som jeg gør...

Marianne Stockmarr, David Zennaro, Steffen Gliese, Niels Jacobs og Niki Dan Berthelsen anbefalede denne kommentar

Håber du har haft en fornøjelig fredag József. De sande værdier som et samfund skal bygge på er demokratiske værdier. Ikke religiøse. De hører til henne i kirken og derhjemme.

søren ploug, Marianne Stockmarr, David Zennaro, Karsten Nielsen, Jens Christensen, Janus Agerbo og Carsten Hansen anbefalede denne kommentar

Det er vel ikke noget problem. Den slags kan politikere altid redde sig ud af:

Det er sket en alvorlig fejl; det burde aldrig være sket.
Det var aldrig ment på den måde
Vi har svigtet, og det beklager vi meget. Vi er inderligt kede af det.
Der vil straks blive rettet op på det. Vi nedsætter en undersøgelseskommission
Vi må finde ud af, hvad der er op og ned i denne sag.

/O

jens christian jacobsen, Flemming Berger, John Scheibelein, Marianne Stockmarr, John Andersen, Egon Stich, Klaus Lundahl Engelholt, Lillian Larsen, Peter Beck-Lauritzen og Jan Nielsen anbefalede denne kommentar
Niki Dan Berthelsen

Verden drives frem af ironi.
Man skal som menneske passe på den ikke bliver sarkastisk.

"Ungarn er et tålmodigt, tolerant land med hensyn til homoseksualitet,« sagde Orban

Jamen de 20 mænd havde jo heller ikke giftet sig med hinanden, Det var bare en fest. Så det falder i tråd med Ungarns familiepolitik

søren ploug, John Scheibelein, Marianne Stockmarr og David Zennaro anbefalede denne kommentar

Katolikker kan heldigvis skrifte og komme i himlen alligevel, dog uden sex, drugs nRock&Roll. Så kan han lære det, ka’ han c",)

søren ploug, Peter Beck-Lauritzen og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Ja, det er grineren, og topmålet af hykleri.

Men den ungarske befolkning får et andet twist på skandalen, nemlig at det handler om det dekadente Bruxelles, ikke om den (ned)faldne politiker.
De hjemmehørende medier har dækket sagen meget sporadisk.

I øjeblikket ligger Ungarn i en historisk stor krise med resten af EU (på nær Polen), fordi de nægter at godkende budgettet/coronahjælpepakken, idet det for første gang kræves i direkte forbindelse til modtagelsen af støtte, at man overholder retsstatsprincipperne.

Derfor er det Bruxelles og EU, der udlægges som skyldige.

Orban har ej udtalt sig, og kommer nok heller aldrig til at gøre det..
Spørgsmålet er, om det er nok at holde kæften lukket, der er trods alt andre medier ;-)

Thorkil Søe, Gert Friis Christiansen, søren ploug, Kenneth Krabat, John Scheibelein, Peter Beck-Lauritzen, René Arestrup, Marianne Stockmarr, David Zennaro, Arne Lund, Jørgen Mathiasen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Det er jo altid en vis skadefryd tilstede når missionæren fanges i at have været på bordel. Men som Eva skriver, så vil hændelsen i Ungarn blive udlagt som "der jan I se hvordan det går når renfærdige ungarer ender i lastens hule i Sodoma og Gomorra.
Hykleren skal nok blive taget til nåde igen. Han skal dog først lige angre i fuld offentlighed, gå i kloster i en period - og her den katolske kirke i rutine med at tilgive de værste hyklere - og så kan han vende tilbage til sin tidl. tilværelse., og så er det kun vi, der skriver i denne spalte, der om føje år kan huske hvad der hændte.

søren ploug, Eva Schwanenflügel, John Scheibelein, Poul Reynolds, Peter Beck-Lauritzen og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Nike Forsander Lorentsen

Ja, man skal passe på med hende Nemesis.

Jeg tror nu ikke at det kun er en håndfuld ungarer der hygger sig i Bruxelles. Homoseksualitet og extasy er vel lige udbredt blandt politikere som befolkningen. Så den eneste grund til at historien lander i Information, er vel en form for skadefryd fordi det er en fra Orbans parti. Var der ikke noget med at man blandt danske journalister ikke ville skrive om danske politikeres seksuele udfoldelser? Så er det da godt man kan pege fingre af andre.

For mig er det bagsiden af professionalisering af politikere, vi ser også mange venstreorienterede politikere, der ikke er økonomisk solidariske i privatlivet.

Steffen Gliese og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

Hvem ringer klokkeværket for? Det ringer for Òrban.

Lillian Larsen, Thorkil Søe, Eva Schwanenflügel og John Scheibelein anbefalede denne kommentar