Interview
Læsetid: 8 min.

Kendt journalist smækker med døren og kalder The Guardian »en kult af selvretfærdighed«

Prominente journalister i USA og Storbritannien forlader de etablerede medier. Senest har The Guardian-journalisten Suzanne Moore sagt op, efter 338 protesterede over en klumme, hun havde skrevet om transpersoner. En ny, ortodoks venstrefløj lukker ned for den frie debat, mener hun
338 The Guardian-ansatte skrev under på en erklæring om, at de var skuffede over mediet, efter det havde bragt en klumme af Suzanne Moore. Så sagde hun op.

338 The Guardian-ansatte skrev under på en erklæring om, at de var skuffede over mediet, efter det havde bragt en klumme af Suzanne Moore. Så sagde hun op.

Habie Schwarz

Udland
15. december 2020

Den erfarne journalist Suzanne Moore havde længe forsøgt at snige det ind i sine klummer. En linje her, en hurtig henvisning der. Men som regel blev det redigeret ud, så snart hun skrev noget om »transdebatten«. Ikke sådan, at hendes redaktører gik i rette med hende. De satte ikke spørgsmålstegn ved argumentationen eller bad hende formulere sig anderledes. De fjernede det bare. Når Suzanne Moore åbnede avisen og læste sine egne artikler, var det bare pist væk. Ikke et ord om transpersoner.

Lige indtil i sommer, hvor Suzanne Moore skrev en klumme med den umiddelbart tilforladelige titel »Kvinder må have ret til at organisere sig. Vi vil ikke gøres tavse«. Den indeholdt en del ord om transpersoner. 

Kort efter skrev 338 af hendes kolleger fra The Guardian under på en erklæring om, at de var »skuffede over The Guardians beslutning om at publicere antitrans-synspunkter«. Den type indhold »griber ind i vores arbejde«, hed det, og gjorde avisen til et mindre »sikkert og velkommende sted at arbejde for transpersoner og ikkebinære«.

For fire uger siden sagde Suzanne Moore op på avisen, hvor hun arbejdede som fast tilknyttet freelancer. Sagen havde afsløret en »politisk ortodoksi« på avisen, som stod i vejen for en fri og åben debat, forklarer hun til Information.

»Det burde ikke være et ideal for journalister at være enige med deres kolleger,« siger Suzanne Moore. »Tværtimod burde publicistiske medier stræbe efter at åbne diskussioner i stedet for at lukke dem ned. Og jo sværere, mere kompliceret og følsom en debat, der er tale om, jo mere energisk burde et medie som The Guardian kaste sig ind i den.«

I Storbritannien er 62-årige Suzanne Moore en kendt journalist og feministisk debattør, der så sent som i 2019 vandt den prestigiøse Orwell-pris. Nu føler hun ikke længere, at hun kan skrive frit på The Guardian. Der er ikke plads til en med hendes synspunkter, siger hun.

Hun er langtfra den eneste journalist, som i løbet af de seneste år har forladt et etableret medie med den begrundelse, at den redaktionelle linje havde udviklet sig til en byrde. Særligt i den angelsaksiske medieverden – i USA og Storbritannien – har flere prominente skribenter vendt toneangivende medier som New York Magazine og vox.com ryggen for at skrive for sig selv. Navne som Andrew Sullivan, Glenn Greenwald, Matt Taibbi og senest Matthew Yglesias er måske ikke voldsomt kendte i Danmark. Men i USA er de fremtrædende kommentatorer og intellektuelle, som over de seneste år er begyndt skrive på platformen Substack, hvor læserne enten kan abonnere fast på bestemte skribenter eller købe artiklerne stykvis. Det er også her, man fremover vil kunne læse Suzanne Moore.

Der er forskellige årsager til, at journalisterne har forladt de etablerede medier. Men de er skåret over samme læst. De oplevede, at politiske hensyn eller ensretning gik ud over den redaktionelle linje, og at der ikke længere var plads til samme bredde af synspunkter.

Kort sagt, at der var blevet lavere til loftet i medierne. Det tyder i hvert fald Suzanne Moores historie på.

På Guardian handler det specifikt om en »ny ortodoks venstrefløj«, der er blevet dominerende, siger Moore.

»Det vækker minder om den rene marxisme fra 1970’erne og 80’erne. Det er i en ny form, med nye begreber, koder og mål, men der er klare fællestræk,« siger hun.

Rigtige kvinder

Over telefonen spørger Suzanne Moore, om der er en »tilsvarende ophedet« debat om transpersoner og kønsidentitet i Danmark. Det er der ikke, fortæller jeg. Debatten dukker op hist og her, også i Dagbladet Information, men overordnet set fylder den stort set intet i hverken politik eller offentligheden som sådan. 

»Nå, sådan er det ikke i Storbritannien,« begynder Suzanne Moore.

Spørgsmålet om transrettigheder og kønsidentitet har over de seneste år udviklet sig til en afgørende skillelinje på den britiske venstrefløj. Det er en debat, som har gjort Harry Potter-forfatteren J.K. Rowling til en politisk kontroversiel skikkelse, og tidligere i år endte Labour i en omfattende fejde om partiets såkaldte »charter for transrettigheder«.

Og så fik Suzanne Moore altså 338 Guardian-ansatte til at føle sig utrygge.

Konkret handlede klummen om organisationen Women’s Place UK, som dele af venstrefløjen betegner som »transfobisk«, og som i henhold til Labours »charter for transrettigheder« er at regne for en »hadgruppe«. De insisterer nemlig på retten til lukkede rum kun for såkaldt biologiske kvinder. Women’s Place UK mener, at det skal være muligt at udelukke transkvinder – kvinder født som biologiske mænd – fra forskellige kvindefællesskaber. Fra kulturelle forsamlinger, som vi kender fra Femølejren herhjemme, til dameomklædningsrum, kvindefængsler og krisecentre.

Køn er ikke en »følelse«, men en »biologisk klassifikation«, skriver Moore i klummen. En kendsgerning. Og selv om hun håber, at »den lille bitte andel af befolkningen, som er trans, har det så godt som muligt«, accepterer hun ikke tesen om, at køn er en ren konstruktion. Køn er et skæbnefællesskab for kvinder, og deres biologiske fællestræk er blandt rødderne til den historiske og nuværende undertrykkelse.

»Hvis vi ikke kan definere, hvad en kvinde er, hvordan skal vi så organisere os politisk,« har Suzanne Moore senere spurgt.

Over for denne position, der er fremherskende blandt ældre feminister som Suzanne Moore og J.K. Rowling, står en ny generation, der mener, at køn – i hvert fald det sociale køn, gender – er et spektrum af identiteter, der ikke er betinget af fysiologiske markører som vagina, testikler, menstruation eller Y-kromosomer.

Lukket debat

Kønsdebatten er imidlertid ikke det principielle i sagen, mener Suzanne Moore. Det er en legitim uenighed med argumenter for og imod. Hensynet til, at transpersoner, en særdeles udsat minoritet, føler sig anerkendt i deres identitet, over for hensynet til kvinders mulighed for at organisere sig.

»Et sammenstød af rettighedshensyn,« siger Moore. Netop fordi det er svært, følsomt og kompliceret, bør man diskutere det åbent og fordomsfrit. Særligt i et venstrefløjsmedie som The Guardian.

»Ellers kommer højrefløjen bare til at sætte rammerne om diskussionen, og det er givetvis ikke til nogens bedste. Slet ikke transpersoners.«

Desværre er avisen blevet »en kult af selvretfærdighed«, skriver hun i et langt essay om sin opsigelse.

»Bør The Guardian være et trygt sted at arbejde for transpersoner? Naturligvis. Bør det også være et sted, hvor vi diskuterer komplicerede spørgsmål? Ja.«

Debatsektionen er sat i verden for at få folk til at tænke, siger Moore. For at afsøge argumenter, lade synspunkter mødes og nå nye erkendelser i kritisk dialog.

»Jeg ved ikke, i hvilken verden det er bedre slet ikke at diskutere ømtålelige emner, og det er bekymrende, at den position har sneget sig ind på et publicistisk medie,« siger Suzanne Moore.

Hun er rystet over, at hendes kolleger – journalister – kunne finde på at gøre noget så »underlødigt« som at forsøge at få en person fyret på baggrund af en klumme. Og hun er rystet over, at hendes redaktører ikke forsvarede hende.

»Det er kujonagtigt,« skriver hun i sit essay. »Jeg mistænker, at det til dels skyldes overfølsomheder i den amerikanske gren af The Guardian.«

Amerikansk censur

I USA har der de senere år været en række sager, som minder om Suzanne Moores. Konkrete tilfælde, hvor store medier er blevet anklaget for at vende ryggen til publicistiske principper i jagten på moralsk og politisk renhed.

Ofte kommer presset indefra. Den mest iøjnefaldende udspillede sig på The New York Times, som denne sommer bragte et debatindlæg, hvor den republikanske senator Tom Cotton foreslår militæret indsat for at bekæmpe Black Lives Matter-demonstrationer. Sagen førte til opstandelse på avisens redaktion. 

»Det her udsætter sorte The New York Times-ansatte for fare,« hed det i en erklæring, som journalister delte på Twitter.

Først forsvarede debatredaktør James Bennet beslutningen, siden trak avisen indlægget tilbage med den begrundelse, at det ikke levede op til avisens »standarder«, og det hele endte med, at Bennet sagde op.

Et ret vildt forløb med tanke på, at avisen få måneder forinden havde bragt et debatindlæg fra Taleban, og få måneder efter bragte et indlæg fra en kinesisk embedsmand, som forsvarede det kinesiske regimes fremfærd i Hongkong – alt sammen uden større furore.

Der er bare nogle ting, man ikke kan skrive. Nogle emner, man helst bør styre uden om. Det mener i hvert fald en anden tidligere The New York Times-journalist, Bari Weis, der også sagde op tidligere i år. I sit afskedsbrev beskrev hun redaktionen som et »illiberalt miljø« og kritiserede avisen for i praksis at have ophøjet stemningen på Twitter til »den ultimative redaktør«.

Andrew Sullivan, som tidligere i år forlod New York Magazine, skrev i den forbindelse, at der er »et voksende fællesskab af uafhængige tænkere og skribenter, som ikke passer ind i den tiltagende snævre ramme for acceptable holdninger, som præger mainstreammedier«.

Eller som det hedder i et fælles brev, som 153 intellektuelle – blandt andre Francis Fukuyama, Noam Chomsky og Salman Rushdie – udgav i magasinet Harpers tidligere i år:

»Mens vi er blevet vant til det fra den radikale højrefløj, spreder censuren sig også i vores egen kultur: En intolerance over for andre synspunkter, offentlig udskamning og udstødelse er kommet på mode, og der er en tendens til at opløse komplekse politiske spørgsmål i blind moralsk skråsikkerhed.«

Gode og dårlige holdninger

Moralsk skråsikkerhed. Det er netop problemet, mener Suzanne Moore. En ny bølge af venstreorienterede, som er blevet den dominerende i britisk og amerikansk åndsliv over de seneste år, har en stærkt moraliserende tilgang til politiske spørgsmål. Debatmodstandere fremstilles som umoralske, og modargumenter beskrives som overgreb. 

For eksempel bliver Moore anklaget for at »fornægte eksistensen af transpersoner« alene ved at diskutere, hvad der definerer en kvinde. Hendes position bliver udlagt som en form for vold, siger hun. 

Den ny moralisme findes ikke kun i transdebatten, understreger Suzanne Moore, selv om den i særlig grad er en arena for, at » de ortodokse« kan signalere, at »de er moralsk overlegne og meget moderne«, siger hun. Den tilgang til debat indsnævrer den fælles samtale, og i det omfang den vinder indpas på store medier som The Guardian, har det store konsekvenser for offentligheden.

»Det fører til selvcensur,« siger Suzanne Moore. »Medierne kommer til at tale til en mindre og mindre gruppe mennesker.« Det bliver en lille, lukket cirkel, som bekræfter hinanden i, at de er gode, og de andre er onde.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Altså, der er jo politiske positioner indbygget, som man også glemmer at tage hensyn til.
Det er klart, at transkvinder ofte vil fremstå mere reaktionære og kontrære, fordi deres søgen efter en realisation af kønnet som fremtræden ofte går stik imod progressive kvinders ønske om at udviske visuelle kønsforskelle.
Der er jo også tale om en socialisation, der tilsyneladende, når man hører disse udfald mod kvinder, stadig har meget af en maskulin arv at henvise til. Hvis køn er konstruktion, må det også kunne konstrueres mere hensigtsmæssigt og mindre indbyrdes aggressivt. Transkvinder har tydeligvis meget at lære, især at være sig selv og ikke styrte efter en konformisme, der bare er den anden side af, hvad patriarkatet definerer.

Birgitte Johansen, Ole Frank, erik pedersen, Lillian Larsen, Ejvind Larsen, Jens Thaarup Nyberg, Torben Kjeldsen, Alvin Jensen, Mogens Holme, Torben K L Jensen, Kurt Nielsen og Arne Lund anbefalede denne kommentar

Som efterhånden mosgroet venstrefløjser foruroliges jeg over hvad de yngre - angiveligt - venstreorienterede har gang i: En gang identitetspolitisk navlepilleri, uden forståelse for ret meget andet end jeg'et. Historieløst ad helvede til. Her er et par expl. på hvor slemt det står til, og hvordan den identitetspolitiske hjernevask truer den frie debat og kan betyde kunstens død.

Skuespillerinden Scarlett Johanson fik kritik fordi hun spillede en transperson, det måtte hun som heteroseksuel kvinde ikke. Mere relevant havde det dog været, at kritisere hende for at hun optrådte i et reklamespot for læskedrikke, produceret af en israelsk-ejet fabrik på Vestbredden. (Guardian 16-03-2014)
Her til lands vil teaterchef Jon Stephensen omskrive Mozart, Holberg og Shakespeare fordi de afspejler datidens syn på kvinder, der skulle være ærbare og vente på den rette. "Teatret skal følge med tiden. Når "Skatteøen" spilles fuldstændig uredigeret i 2019, så giver det teatret et kæmpe-problem." At Stephensen ikke tiltror publikum evnen til selv at tænke, er et endnu større problem.

Skal man tage konsekvensen af så rigide krav til kunsten, så må en forfatter kun skrive en krimi, hvis han/hun ikke selv har været kriminel. Må en mandlig forfatter skrive indfølende om kvnder (fx Rifbjerg), og må en kvindelig forfatter skrive klogt og forstandigt om mænd (Doris Lessing)?

Fortsætter de identitetspolitiske deres hærgen, da ender det med, at de slår kunsten ihjel. Så kan de leve i fred i deres rene verdener, uden at være iblandet fremmede påvirkninger.
Alle kulturer tilhører alle. Alle har vi brug for at lære - også transpersoner - og blive beriget med det vi ikke kender, eller ikke vidste vi havde brug for. For nogle skaber den slags utryghed.

Kampen mod racisme, antisemitisme, mod kvindehad og homofobi kommer ikke i anden række.
Men det bekæmpes ikke ved en sekterisk opdeling om hvem der må tale på hvis vegne, sådan som en Black Lives Matter-demonstration udviklede sig til, og hvor hvide fik besked på, at forføje ned bagerst i demonstrationen, for politibrutaliteten mod sorte i USA, er ikke hvide danskeres sag.

Krænkelsestyranniet og de identitetspolitiskes tanke- og sprogpoliti tager ilten fra den politiske kamp, underminerer og splitter. De bidrager ikke med noget, de oplyser ikke.

Overfor identitetspolitikken står den universalisme, der kæmper for lighed, for at stoppe klimaændringerne, mod undertrykkelse og de autoritære styreformer, der breder sig overalt.

Læs Caroline Fourests nyttige bog Generation krænket. Her kan man se hvor slemt det står til.

Svend Elming, Pietro Cini, Birgitte Johansen, Sebastian Dorset, Christian Estrup, Estermarie Mandelquist, Lillian Larsen, Finn Thøgersen, Niels Elgaard Larsen, Troels Brøgger, søren ploug, Flemming Berger, Stella Nielsen, Ejvind Larsen, Gert Friis Christiansen, Gert Hansen, Klaus Schwab, Halfdan Illum, Torben Kjeldsen, Dennis Tomsen, Helene Thorup Hayes, René Arestrup, Nanna Kinch, Carsten Munk, Henrik Günther, Henrik Leffers, Gitte Loeyche, Therese Hagen, Bjørn Pedersen, Jørgen Larsen, Niels Johannesen, Steen Obel, Peter Mikkelsen, Søren Fosberg, Bjarne Bisgaard Jensen, Thomas T. Jensen, Anders Reinholdt, Ole Henriksen, Claus Nielsen, International Press Centre Skindergade 7, Jens Flø, Jens Jensen, Miklôs Tōtfalusi, Rune Mariboe, Erik Winberg, Torben K L Jensen, lars søgaard-jensen, Kim Øverup, Ninna Maria Slott Andersen, Torsten Jacobsen, Kurt Nielsen, Egon Stich, Tommy Gundestrup Schou, Thomas Petersen, Maria Francisca Torrezão, Christian de Thurah og Mette Eskelund anbefalede denne kommentar

Rettelse: "Skal man tage konsekvensen af så rigide krav til kunsten, så må en forfatter kun skrive en krimi, hvis han/hun ikke selv har været kriminel" Ikke skal - naturligvis - væk!

erik pedersen, søren ploug, Flemming Berger, Ejvind Larsen, Peter Mikkelsen og International Press Centre Skindergade 7 anbefalede denne kommentar

Hvordan har de antidemokratiske tendenser med udskamning, cancelculture, emner der ikke må omtales og manglende åbne debatter, fået så uhyre meget magt igennem de seneste par år?
Savner modige grundige journalistiske udredninger af dette spørgsmål.

Sebastian Dorset, Christian Estrup, erik pedersen, Lillian Larsen, Ejvind Larsen, Arne Lund, Nanna Kinch, Peter Koch Larsen, Jens Flø, Kim Øverup, Kurt Nielsen, Christian de Thurah og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar
Christian de Thurah

Hvis vi troede, vi med overgangen fra det 20. til det 21. århundrede havde lagt tilbøjeligheden til totalitarisme bag os, tog vi åbenbart fejl.

Kurt Nielsen, Christian Estrup, Mette Eskelund, Lillian Larsen, Ejvind Larsen, Torben Kjeldsen, Nanna Kinch, Søren Fosberg, Jens Flø og Ninna Maria Slott Andersen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Følg pengene, i denne forbindelse, ejerskabet og aktionær-kredsen: de bestemmer "musikken"/profilen.

Ole Arne Sejersen, Søren Dahl, Jens Flø og Egon Stich anbefalede denne kommentar
lars søgaard-jensen

Arne Lund. Du her ret; og Pippi Langstrømpe skulle have været skrevet af en præpubertetspige med adhd.

Kurt Nielsen, søren ploug, Ejvind Larsen og Nanna Kinch anbefalede denne kommentar

The Guardian har et problem. Uden online betalingsmur har man søgt mod læsere i USA, hvor store pengebeløb er tilgængelige fra læsernes donationer og annonceindtægter. De konkurrerer nu med New York Times om velhavende, unge liberale læsere på begge amerikanske kyster. The Guardian har ladet sig suge ind i amerikanernes giftige kulturkrige.

Kurt Nielsen, Ole Arne Sejersen, Mette Eskelund, Ejvind Larsen, Nanna Kinch, Erik Winberg og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
Kasper Lorentzen

Hun fik lov at udgive sit had, hun blev ikke fyret, men valgte selv at gå når hun mødte en lille smule modstand mod sine ekstreme holdninger. Tror overskriften skulle havde været: "Krænkelses parat trans hader siger op fordi alle ikke er enige med hende'"

Christine Michelsen, Marie Hansen, Sune Keller, Henning Kjær og David Zennaro anbefalede denne kommentar

Problemet er nok at den frie presse slet ikke er så fri mere, men mere en slags politisk meningsdanner. Sandheder blandes med spin, og uheldige sager gemmes - som fx. sagen mod Hunter Biden.

Birgitte Johansen, Ole Arne Sejersen og jan sørensen anbefalede denne kommentar
Wolfgang Mostert

En lille-bitte minoritet forventer at fremme tolerance hos den store majoritet ved selv at optræde fanatisk intolerant overfor meninger, der marginalt afviger fra deres forudfattede vision af verden. Tja, som Goethe udtrykte de for et par hundrede år siden: "Mod dumhed kæmper selv guderne forgæves".

Birgitte Johansen, Sebastian Dorset, Finn Thøgersen, Troels Brøgger, Gert Friis Christiansen, Arne Lund, René Arestrup, Nanna Kinch, Niels Johannesen, Erik Winberg og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar

Når man læser kommentarerne, så er der jo den anden vej også rigtig meget, der bare ikke er i orden - hvor en ufølsom og uvidende majoritet tromler henover andre, der er i deres fuldkomne ligeså gode ret til at vælge at leve anderledes, føle anderledes og definere sig anderledes.
Formodentlig er de firstmovers i forhold til en bred tendens, hvor folk i højere og højere grad antager den fundamentale lighed mellem individer i et frit samfund.

De Sydvendte Spande, Kurt Nielsen, Ole Frank, Bjørn Pedersen og Birgit Kraft anbefalede denne kommentar

Nej, Kasper Lorentzen, så firkantet kan man ikke stille det op. Og lad os nu ikke falde i den angelsaksiske verdens fortrængende og fortrængte psykologisme, men på sund og pragmatisk vis, som vi plejer, skabe plads til forskellighed.

Birgitte Johansen, Kurt Nielsen, Sebastian Dorset, Ole Frank, Vibeke Døssing, Stella Nielsen, Ejvind Larsen, Halfdan Illum, Eva Schwanenflügel og Bjørn Pedersen anbefalede denne kommentar

Kære Kasper Lorentzen.
Sædvanligvis er debatten i avisens spalter båret af en vis eftertænksomhed og ofte gode pointer. Her understreger du trist nok bare artiklens og Susanne Moores pointe.

Birgitte Johansen, Sebastian Dorset, Troels Brøgger, Ejvind Larsen, Kenneth Graakjær, Anne Margrete Berg og Peter Mikkelsen anbefalede denne kommentar
Nike Forsander Lorentsen

En ny, ortodoks venstrefløj lukker ned for den frie debat, mener hun. Ja hun har så innerligen ret.

Mette Eskelund, Finn Thøgersen, Ejvind Larsen, Anne Margrete Berg, Nanna Kinch og Søren Fosberg anbefalede denne kommentar

I England har hele pressen en lang tradition for at behandle transkønnede virkelig dårligt. Man har kørt kampagner med at oute transkvinder, og man har været virkelig ækle i sine måder at beskrive transpersoner på.

Så derfor kan det ikke undre, at engelske transaktivister er ret meget mere følsomme end vi fx. er her i Danmark. Det er på den baggrund man skal se konflikten.

Birgitte Johansen, Kurt Nielsen, Ole Frank, Steffen Gliese, Troels Ken Pedersen, Søren Løvborg og Ulla Nygaard anbefalede denne kommentar
Daniel Rasmussen

Neeej, der sker et eller andet i den engelsk talende verden, jeg ved ikke så meget om det godt nok. Det er fordi jeg ikke bor der, men det kan da godt være at jeg tager fejl med den intensive dækning af sager som har nærmest ingen relevans for det samfund som jeg jeg bor i.

Kurt Nielsen, Søren Dahl og Ulla Nygaard anbefalede denne kommentar

Hvad i alverden bringer Information Suzanne Moore for? Nu spiller hun offerkort men hun har i en god del af hendes karriere ikke gjort andet end at kaste op over mænd i elendigt formulerede indlæg. Nu er hun så trist over at transpersoner også skal have plads og det harmonerer ikke lige med hendes form for mande-ekskluderende fasci-feminisme.

Lad mig lige minde om hvad hun står for. En kult af selvretfærdighed beskriver bedst hende selv:

https://www.newstatesman.com/politics/feminism/2016/09/suzanne-moore-why...

Hvis det er den måde hun ser mænd på er det intet under at hun nærmest koger over af had overfor mænd der føler sig som kvinder eller kvinder der føler sig som mænd, og alle der falder udenfor hendes “kvinder/godt vs. mænd/dårligt” verdensbillede. Hun er intet andet end en fascist.

Kurt Nielsen, jan sørensen, søren ploug, David Zennaro, ulrik mortensen, Henrik Leffers, Jens Jensen, Stine Olsen og Søren Løvborg anbefalede denne kommentar

Hvorfor bringer I ikke hendes artikel i oversættelse, så vi kan få en åben debat?

Birgitte Johansen, Kurt Nielsen og Anne Margrete Berg anbefalede denne kommentar

Til alle Jer der tror at det er transpersoner og deres støtter der er i tolerante her. Har I nogensinde læst hvad damen skriver om transpersoner og om mænd? Ved i overhovedet hvad det er for en misandrisk person vi har at gøre med? Hendes støtter afslører deres underliggende mande- og transpersonshad ved bare at spekulerer i at hendes klynk skal tages seriøst.

De Sydvendte Spande, Kurt Nielsen, Stine Olsen og David Zennaro anbefalede denne kommentar

Ulla Nygaard: Hvorfor forholder du dig ikke konkret til hvad Suzanne Moore skriver i stedet for at koncentrere dig om nedgørelse af hendes person. Det bringer os jo ikke videre men låser debatten.

Mette Eskelund, Anne Margrete Berg og Torben Kjeldsen anbefalede denne kommentar

Det er jo sygt at hun skriver at hun hader mænd og stadig bliver lyttet til som om hendes mening har værdi. Jeg er forarget.

Ulla Nygaard, jan sørensen, søren ploug, David Zennaro og Søren Dahl anbefalede denne kommentar

Derfor jeg for længst er holdt op med at læse Guardian. Har altid haft meget stor respekt for avisen, da den afslørede det med WikiLeaks i 2010 og NSA overvågning, men efter at have læst den indtil for nylig må jeg sige at jeg er meget overrasket over hvor voldsomt den har taget identitetspolitikken til sig. Det er blevet på en så selvsmagende facon at det ikke overrasker mig at avisen taber læsere.

Troels Brøgger, Nanna Kinch og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar

Interview med Suzanne Moore fra d. 25. november 2020 om hendes opsigelse
https://www.youtube.com/watch?v=wSVd36xEplY

Estermarie Mandelquist og Mette Eskelund anbefalede denne kommentar
Estermarie Mandelquist, Mette Eskelund og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Torben Kjeldsen

Her er fint interview med Susanne Moore. https://www.youtube.com/watch?v=wSVd36xEplY

Jan Jensen - Her tager du fejl. Guardian ekspanderer til andre engelsksprogede lande for at de få en ordentlig og velresearchet avis. Med de medløberaviser, der findes i USA, så er behovet stort. Både NYT og Post støttede krigen i Irak, så...
Guardian udkommer også i Australien, og jeg ved ikke hvor mange indtægter de kan hente der.
Når avisen ikke har en betalingsmur, så må pengene jo komme et andet sted fra. Det gør de også. Dels er avisen Englands største medie for brugte biler, og dels fra de beløb som læserne donerer. Jeg giver 10 € pr. måned (man kan også støtte med det halve), og synes jeg får meget igen, dels i form af læsestof - herunder meget, der aldrig når danske avisspalter - og dels når jeg leder efter materiale til mine skriverier.

Kurt Nielsen, erik pedersen, Ejvind Larsen, David Zennaro og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

Jeg genser netop Mænd der hader Kvinder, og sandt nok findes der svinagtige pragteksemplarer, også i det virkelige liv.
Men vi forholder os så også til hverandre, ven ad gangen og ikke som klasseindivider, som Moore generaliserer Manden.

Kurt Nielsen, søren ploug og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Noget er galt. Når Moore taler om, at "en ny ortodoks venstrefløj lukker ned for den frie debat", så må hun se det forkerte sted hen eller være farveblind. Man kan ikke være en del af venstrefløjen, hvis man er ortodoks og vil lukke for den frie debat.

Kurt Nielsen, Arne Lund, Jens Thaarup Nyberg, Jan Jensen, søren ploug og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar

Helt enig, Søren Dahl - og begrebsforbistringen/ideologisk historieløshed er en del af miserén i den identitetspolitiske bestræbelse på at privatisere og personliggøre strukturelle forhold mellem mennesker.

Der savnes også en proportional forståelse af hvad der foregår iht. den frie presse - for når man kan karaktermyrde Julian Assange og føre en kafka'sk proces mod ham i bestræbelserne på at ombringe seriøs, magtkritisk journalistik, for åben skærm, er der vel næppe ret megen tjuhej i at fyre folk, fordi deres identitet i tilstrækkeligt manges øjne lægger navn til et problem.

Mikael Velschow-Rasmussen, Kurt Nielsen, Jens Thaarup Nyberg, Jan Jensen og søren ploug anbefalede denne kommentar

Søren Dahl, skal dit udsagn forståes sådan, at du ikke mener kommunismen er en del af venstrefløjen?

erik pedersen, Mette Eskelund, Steffen Gliese og Finn Thøgersen anbefalede denne kommentar

Nanna Kinch, lægger dit spørgsmål kommunismen, som Marx og Engells beskrev den, til grund - eller refererer du til f.eks. bolsjevisme og/eller stalinisme?

Kurt Nielsen, Arne Lund og Mette Eskelund anbefalede denne kommentar

Sjovt som feminister er imod den nye woke bølge
De er jo ikke et hak bedre selv
Feministers had til mænd, totalitære Og diktatoriske tilgang til de =andre= er jo præcist som at høre identitets krigerne.
Ens for de 2 grupper er krav om forfordeling. Særhensyn. Særlivgivning og Kvoter
Så meget tilfælles
Nu har feministerne bare ikke mere eneret til offerrollen, eneretten til pr. definition at have ret, eneret til at udtale sig uden modspil.
Men i burde stadig være glade.
I er nemlig endnu ikke udsat for tilnærmelsesvis det samme had og diskrimination som i selv har udsat mænd M/K i de seneste par årtier
Ser frem til en kvindelig borgmester kandidat bliver fravalgt til fordel for en person med et udefinerbart køn
KUN fordi hun er kvinde

Det er åbenbart kun sjovt at være woke når man selv høster al opmærksomheden og rettighederne. Når andre vil have braser privilegie-feministernes verden sammen. Længe har de klynket og klaget over en absolut minimal minoritets ønske om blot at kunne gå på toilettet fordi der er jo “voldtægtsfare” hvis man lukker en tidligere mand ind på et dametoilet, ikke sandt. Fordi mænd er jo kendt for i flok at skifte køn kun for at voldtage på dametoiletter. Den moderne feminisme er moralsk fallit og Suzanne Moore er én af de værste. Stolt råber hun fra bakketoppene at hun hader mænd og er utilfreds med transpersoner. Mon ikke de også gør sig deres tanker om hende?

Kurt Nielsen, Stine Olsen og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar
Kenneth Graakjær
Judithu Kaastrup

Ligger denne debat/trend også bag Kvindemuseets
For mig uforståelige og selvdestruktive navneskift til køn ?

Judithu Kaastrup

Ligger denne debat/trend også bag Kvindemuseets
For mig uforståelige og selvdestruktive navneskift til køn ?

Ulla Nygaard: Nej, Susanne Moore hader ikke transpersoner. Hun tillader sig på demokratisk vis at debattere nogle transaktivisters påstande og dogmer. Det skal man kunne gøre i et demokrati. Du gør lige præcis det, som Susanne Moore opponerer mod og som sker gang på gang. Den der drister sig til at diskutere, bliver omgående kaldt "hadefuld transfob" og debatten forsøges lukket, med udsagn om, at man overhovedet ikke skal tale med en sådan person. Man kan sige at du "fjendegør" denne person, her Susanne Moore. Dette er dårlig debat, totalitær Cancel-culture, med opildning af had til og eksklusion af dem, der ikke har "det rette sindelag". Er det sådan et samfund, du ønsker?

Torben Kjeldsen, Lillian Larsen og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar

Mette Eskelund. Har du et relevant forsvar til hendes sure debatindlæg i New Statesman hvor hun siger igen og igen at hun hader mænd?

Du kan slet ikke se at det hun har råbt om i mange år i hendes ulidelige kønskamp, sletningen af mænd, nu rammer hende selv? Ironien fanger du ikke?

Det rette “sindelag” er jo præcist det hun normalt hævder at have. Når ændre så gør det skaber hun sig over at det er uretfærdigt. Er det sådan et samfund du ønsker dig? Hvor ekskluderende feminister ikke må blive modsagt og alt deres ævl er en ophøjet sandhed?

Hun har fået et privilegie-check og godt for det. The Guardian er i forvejen et irrelevant medie men det bliver dog et gran bedre med hendes ekstreme holdninger til mænd og transpersoner borte. Som andre herpå antager jeg at du aldrig har læst hendes indlæg og derfor reelt ikke ved hvad det er for en person du forsvare.

Ulla Nygård: Jeg forsvarer enhver persons ret til at debattere og udtrykke deres meninger, det er også kernen i det hun siger her. Jeg vil til enhver tid også forvare din ret til at udtrykke din holdning og forsvare pladsen til den åbne debat. Også selvom jeg måske ville mene at din holdning var rædsom, skør, sårende, ulidelig, noget vrøvl eller andet. Det er nu en gang kernen i demokrati.

Du kender hende tilsyneladende ikke Eskelund. En holdning som hun udtrykker her er totalt selektiv for den gælder kun hendes ligesindede og ikke hendes modstandere. Nubrendte hun rundt og troede at hele guardians virke var overtaget af de priviligerede feminister og så viser det sig at der er folk som rent faktisk er undertrykte som hun træder på. Det reagere hun så på ved at skælde dem endnu mere ud. Hun opfører sig som en fornærmet 4-årig pige og sådan burde hun fra nu af blive behandlet.

Ulla Nygård. Du forstår det ikke. Du vil straffe en person pga dennes holdninger. Du vil "behandle hende som en 4 årig pige"( Hvad mon det er for en behandling?) Hvis du seriøst vil demokratiet, må du gå i dialog med personens holdninger. Ikke begynde at true dem, du er uenig med, med at "behandle" dem på nogen som helst måder.

Daniel Rasmussen

Hvor går grænsen så? Der har jo altid været en grænse, det må man jo erkende. Der er vel ikke mange der mener at information har pligt til at have en fast skribent fra den danske forening eller lignede.

Mette Eskelund. @ Du vil straffe en person pga dennes holdninger@ Hvordan vil jeg straffe hende? Ved at opfordre folk til ikke at lytte til hendes evige ævl? Lad venligst være med at tillægge mig alle mulige motiver der lige passer ind i dit narrativ. Det er hende, som privilegie-feminist, der vil straffe transpersoner og mænd. Du må som tidligere opfordret læse op på hvad hun står for.

Hvis nogen stille sig op og sagde i ramme alvor at vi skulle tage al magt fra kvinder ville du nok heller ikke lytte til dem igen, vel? Så hvorfor så ivrig efter at lytte til kvinder der selv siger at de hader mænd?

Det er da klart at en grænse er overtrådt med det indlæg i new statesman. Det er det værste usammenhængende had-pladder jeg i mit liv har læst. At rose nogen for deres feministisk inspiredede had er da amoralsk.

Ulla Nygaard: Det med at tillægge andre motiver og holdninger de ikke har, lyder som lige det, du har gang i. Du vil straffe ved at udelukke dialog med dem, du mener du er uenig i. Det mener jeg er rigtig skidt for demokratriet. Verden er så splittet lige nu, at jeg tror på at den eneste vej er frem er at forsøge at holde samtalen/dialogen i gang, uanset hvor håbløse og uacceptable meninger, man tror/synes de andre har.

Ulla Nygaard: Jeg er bange for den dehumanisering der sker af andre mennesker, hvis man stopper dialogen fordi de andre har meninger, man finder rædselsfulde. Ved godt at det er svært at fortsætte dialogen, især for man bliver så vred, men jeg tror det er nødvendigt. Følgende er et link til en god samtale om dette. Hvis ellers linker virker...
https://www.youtube.com/watch?v=jzQIAsd011A&feature=youtu.be&fbclid=IwAR...

@ Det med at tillægge andre motiver og holdninger de ikke har, lyder som lige det, du har gang i@

Øh nej for hun siger meget åben hvad hun mener om transpersoner og mænd i hendes hadindlæg. Jeg antager at du stadig ikke har læst dem og stadig er uvidende overfor hvad hun står for.

Men jeg har fået med at du mener at hendes holdning stadig er meget relevant selvom hun siger at hun hader mænd. Men det er vel så derfor at du finder hendes holdninger relevante? Fordi du deler dem.

@ Du vil straffe ved at udelukke dialog med dem, du mener du er uenig i@

Du mener at det er skidt for demokratiet at udelukke en total facist der siger at mænd skal udelukkes fra magtpositioner og deres indflydelse skal være 0? Det står du nok lidt alene med tror jeg.

Mette Eskelund

Ulla Nygaard: Jeg har læst den artikel, di har linket til og nej, jeg deler ikke hendes holdninger om mænd i den. Men jeg deler hendes holdninger i ovennævnte artikel om at det er dumt og udemokratisk af venstrefløjen at lukke ned for at debattere rettighedsdebatten omkring transkønnede og overlade den til højrefløjen. Jeg er enig med hende i at censur og andre forsøg på at gøre folk tavse i debatten er meget skadelig.