Nyhed
Læsetid: 5 min.

Kofod vil føre værdibaseret udenrigspolitik. Egypten giver ham en anledning, mener partier

Danmark bør udnytte sit nuværende medlemskab af FN’s Menneskerettighedsråd og samle allierede til en fælles erklæring mod det egyptiske regime. Det mener flere partier og organisationer, efter tre aktivister blev anholdt i kølvandet på et møde med Danmarks ambassadør
Et flertal blandt partier i Folketinget vil have udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og Danmark til at bruge sin plads i FN’s Menneskerettighedsråd til protestere mod det stigende antal menneskerettighedskrænkelser i Egypten. 

Et flertal blandt partier i Folketinget vil have udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og Danmark til at bruge sin plads i FN’s Menneskerettighedsråd til protestere mod det stigende antal menneskerettighedskrænkelser i Egypten. 

Emil Helms/Ritzau Scanpix

Udland
22. december 2020

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) bør trække en streg i sandet over for det egyptiske regime. Det mener et flertal af Folketingets partier, der kræver en skarpere og mere offentlig indsats fra ministeren, efter at tre aktivister i november blev anholdt efter et møde med Danmarks ambassadør samt 12 andre ambassadører og diplomater.

»Set i lyset af, at det her skete efter et møde med den danske ambassadør, så bør Danmark helt klart gøre mere‚« siger Michael Aastrup, udenrigsordfører for Venstre.

Danmark er frem til slutningen af 2021 medlem af FN’s Menneskerettighedsråd i Geneve, og den position bør Jeppe Kofod udnytte til at komme med en fælles erklæring i protest mod både anholdelserne og det stigende antal menneskerettighedskrænkelser i Egypten, mener Venstre og flere andre partier.

»Militæret ser ud til at slå hårdere og hårdere ned på de prodemokratiske ngo’er. Så det handler om at stå vagt om idealer,« siger Michael Aastrup Jensen.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Ja Danmark kan spille en stor rolle. Først indføre let asyl til Kinas Uyghurs, så de kan assimileres til danske og ikke kinesiske værdier

Hvis de danske elitepolitikere virkelig går ind for demokrati og ytringsfrihed, hvordan i al verden kan det så være at man ikke arbejder for en FN-erklæring rettet mod USA's angreb på den frie presse, i form af den kafka'ske proces mod Wikileak's grundlægger, Julian Assange? Information burde bore i dette eklatante misforhold.

"“Mr. Assange is not a criminal convict and poses no threat to anyone, so his prolonged solitary confinement in a high security prison is neither necessary nor proportionate and clearly lacks any legal basis”, said Nils Melzer, UN Special Rapporteur on torture."
https://news.un.org/en/story/2020/12/1079542

Hvilke værdier, dansk udenrigspolitik egentligt er baseret på, blæser vist i vinden.

Pietro Cini, Jeppe Bundgaard, Hans Larsen, Torben K L Jensen, Mogens Holme, Lars Bo Jensen, Karsten Nielsen og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Helt enig, Hanne. Mens udenrigsministeren arbejder, kan han og de andre partier overveje sanktioner mod lande i nærheden, der overtræder menneskerettighederne lige så meget og mere voldsomt: Saudi-Arabien og Tyrkiet. Men må udenrigsministeren det for USA? Næppe..

Søren Fosberg, Torben K L Jensen, Mogens Holme, kjeld hougaard og Karsten Nielsen anbefalede denne kommentar

...Desuden vil det være relativt omkostningsfrit for Jeppe Kofod at kritisere Egypten, så Jeppe puster sig muligvis op, hvorefter han vil fortsætte med at krybe, når dagsordenen er en anden og der er større økonomiske og politiske interesser på spil.

Søren Fosberg, kjeld hougaard, Mogens Holme og Karsten Nielsen anbefalede denne kommentar

Det er svært ikke at være sympatisk overfor krav om at råbe op om hvad der sker i Ægypten. Men det handler nu mere om hvad der er virker for ofrene end at pudse glorien for Danmark. Jeg kan ikke vurdere om det JK gør er det det giver størst effekt men jeg har nu ikke meget fidus til at venstre ved bedre.

Når det kommer til stykket er det ministerens pligt overfor sin egen befolkning at sikre at Danmark ikke kommer i klemme på grund af regeringens selvprofilering overfor alverdens tyrannier, det være sig Ægypten som Saudi, Kina, Rusland oma. Og vi har forlængst valgt at alliere os med USA og følge det i tykt og tyndt. Vi går i krig for USA, støtter dem næsten 100% i internationale organisationer og køber vores våben i USA. Siger USA hop, så hopper vi. Sådan er det jo og jeg formoder derfor at vores ageren overfor f.eks. Ægypten er nøje afstemt med USA.

Man kan være imod dette forhold, det er iøvrigt ganske almindeligt for læsere af Information, den gamle NATO støtte, men der kan ikke være tvivl om at det store flertal af den danske befolkning - måske kun overgået af støtten til kongehuset - bakker op om vores forhold til USA. Det har medlemskabet af EU ikke ændret på. Der har været lidt knirken i forholdet mens Trump har været præsident, men når Biden kommer til vil det nok blive fint og harmonisk igen.

Og skulle det forunderlige ske at USA under Biden reelt forsøger at udvikle sig i bæredygtig retning vil det være et kæmpe slag mod alle de lande som baserer deres økonomi på fossilindustrienog kapitalismen generelt, en kapitalisme som lever højt på retten til gratis at forurene og plyndre naturen.