Nyhed
Læsetid: 5 min.

Kofod vil føre værdibaseret udenrigspolitik. Egypten giver ham en anledning, mener partier

Danmark bør udnytte sit nuværende medlemskab af FN’s Menneskerettighedsråd og samle allierede til en fælles erklæring mod det egyptiske regime. Det mener flere partier og organisationer, efter tre aktivister blev anholdt i kølvandet på et møde med Danmarks ambassadør
Et flertal blandt partier i Folketinget vil have udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og Danmark til at bruge sin plads i FN’s Menneskerettighedsråd til protestere mod det stigende antal menneskerettighedskrænkelser i Egypten. 

Et flertal blandt partier i Folketinget vil have udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og Danmark til at bruge sin plads i FN’s Menneskerettighedsråd til protestere mod det stigende antal menneskerettighedskrænkelser i Egypten. 

Emil Helms/Ritzau Scanpix

Udland
22. december 2020

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) bør trække en streg i sandet over for det egyptiske regime. Det mener et flertal af Folketingets partier, der kræver en skarpere og mere offentlig indsats fra ministeren, efter at tre aktivister i november blev anholdt efter et møde med Danmarks ambassadør samt 12 andre ambassadører og diplomater.

»Set i lyset af, at det her skete efter et møde med den danske ambassadør, så bør Danmark helt klart gøre mere‚« siger Michael Aastrup, udenrigsordfører for Venstre.

Danmark er frem til slutningen af 2021 medlem af FN’s Menneskerettighedsråd i Geneve, og den position bør Jeppe Kofod udnytte til at komme med en fælles erklæring i protest mod både anholdelserne og det stigende antal menneskerettighedskrænkelser i Egypten, mener Venstre og flere andre partier.

»Militæret ser ud til at slå hårdere og hårdere ned på de prodemokratiske ngo’er. Så det handler om at stå vagt om idealer,« siger Michael Aastrup Jensen.

Flere af Folketingets udenrigsordførere undrer sig over, at Jeppe Kofod ikke har set sagen som en anledning til at føre den nye værdibaserede udenrigspolitik, han annoncerede i efteråret, ud i livet. Her fremhævede Jeppe Kofod netop »værdier som menneskerettigheder og demokrati« som særlige fokusområder i dansk udenrigspolitik.

»Her er det jo oplagt at markere det paradigmeskift, hvis der da nogensinde har været et,« siger den konservative udenrigsordfører, Naser Khader.

De 13 ambassadører og diplomater besøgte i starten af november en af Egyptens førende menneskerettighedsorganisationer, Egyptian Initiative for Personal Rights (EIPR), til et møde om netop menneskerettighedssituationen i Egypten.

Knap to uger efter blev tre aktivister anholdt med få dages mellemrum. De blev senere løsladt efter en omfattende international kampagne, men er fortsat sigtet – blandt andet for at være medlem af en terrororganisation. En fjerde ansat i organisationen, Patrick Zaki, der blev anholdt i februar, er fortsat fængslet. Egypten har ifølge Human Rights Watch taget over 60.000 politiske fanger, siden præsident Abdel Fattah al-Sisi kuppede sig til magten i sommeren 2013.

Kofod: Vi valgte traditionelt diplomati

Jeppe Kofod har indtil nu været tavs i sagen, og den eneste danske officielle udmelding om selve anholdelserne har været et tweet fra ambassadør Svend Olling. Her skriver han, at han er »dybt bekymret« over anholdelsen af aktivisterne.

I forbindelse med denne artikel har et flertal af Folketingets partier – Enhedslisten, SF, De Radikale, De Konservative og Venstre – kritiseret Kofods tavshed i sagen. Men tavsheden er bevidst, lyder det fra udenrigsministeren i et skriftligt svar.

»Man skal passe på med at forveksle fraværet af megafondiplomati med fravær af handling. Danmark har været meget aktiv på den her sag, men det har været min vurdering, at vi bedst kunne nå vores mål ved i første ombæring at afstå fra offentlige markeringer og i stedet gå mere klassisk diplomatisk til værks. Det ser ud til at være lykkedes, og jeg glæder mig over, at de ansatte i EIPR nu er blevet løsladt. Vi følger fortsat sagen tæt,« lyder det fra Jeppe Kofod.

Udenrigsministeriet oplyser over for Information, at Danmark blandt andet har »udtrykt sin bekymring over EIPR-anholdelserne og ønske om løsladelse over for den egyptiske ambassadør i København.« Man har derudover taget sagen op i EU samt været medunderskriver på et fælles brev fra en række lande til Egyptens udenrigsminister, Sameh Shoukry.

Selv samme Sameh Shoukry mødtes Jeppe Kofod med i slutningen af september i Cairo. Her understregede Jeppe Kofod ifølge ham selv, at »beskyttelsen af civilsamfundets råderum er en vigtig dansk prioritet«. Mødet fandt dog sted før de tre anholdelser.

Information har ad flere omgange forsøgt at få et interview med ministeren om sagen.

Venstres Michael Aastrup Jensen, der også er næstformand i Udenrigspolitisk Nævn, har – indtil han bliver forelagt udenrigsministerens svar til Information – intet hørt om den danske indsats for de anholdte. Han mener fortsat, at Jeppe Kofod bør kritisere Egypten offentligt.

»I den konkrete sag har jeg respekt for, at man har været nødt til at gøre noget bag kulissen, men hvis det skal have en effekt på den generelle situation i Egypten, må man sige det offentligt,« siger Michael Aastrup Jensen, der dog er »utilfreds« med den manglende orientering.

Enhedslistens udenrigsordfører mener også, at udenrigsministeren bør kritisere Egypten offentligt.

»Det er ikke nok med det hemmelige diplomati. Der er jo mennesker i Egypten, der arbejder under risiko for tortur eller for at blive banket i en mørk gyde. De mennesker har brug for en håndsrækning,« siger stedfortrædende udenrigsordfører Søren Søndergaard.

Presset til at kritisere Saudi-Arabien

Regeringen har før gået forrest med kritik af mellemøstlige diktaturer i FN’s Menneskerettighedsråd efter at være blevet presset i Folketinget og af organisationer. Tidligere på året kritiserede Danmark således på vegne af en lang række europæiske lande Saudi-Arabiens anholdelse af en gruppe kvinderettighedsaktivister samt ørkenstatens forsøg på igen at blive medlem af Menneskerettighedsrådet.

I øjeblikket forsøger en række danske organisationer, heriblandt Amnesty International, Kvinfo og Dignity, at få Jeppe Kofod til at arbejde for en tilsvarende fælles erklæring mod Egypten.

»Fælles erklæringer er et af de mest effektive redskaber, regeringer kan bruge til at kritisere menneskerettighedskrænkelser i andre lande. Sidst der var en erklæring specifikt mod Egypten, var i 2014, og den fik stoppet en nedlukning af ngo’erne, som man ellers ventede,« siger Sara Brandt, politisk rådgiver i Globalt Fokus, en paraplyorganisation, der koordinerer indsatsen sammen med de danske organisationer.

Modsat Michael Aastrup Jensen og Søren Søndergaard vil hun ikke lægge sig fast på, hvorvidt Jeppe Kofod bør kritisere Egypten offentligt.

»Han kan fint gå ud og markere, det vil ikke forhindre en fælles erklæring. Det væsentlige er, at vi ser et lederskab fra Jeppe Kofod, og at der bliver arbejdet for en fælles erklæring. Alt, man frygtede, ville ske i Egypten i 2014, er sket nu – og mere til,« siger Sara Brandt.

Michael Aastrup Jensen vil tage forslaget op i Udenrigspolitisk Nævn, når det mødes igen efter nytår.

»Det er ikke for at være polemisk, men nu har udenrigsministeren jo selv meldt ud, at han vil føre en aktiv udenrigspolitik. Det gør man ikke ved at tale om det, men ved for eksempel at arbejde for en fælles erklæring i FN – også selv om det er følsomt i forhold til Egypten,« siger Michael Aastrup Jensen fra Venstre med henvisning til Danmarks handelsinteresser i Egypten og landenes samarbejde for at stoppe flygtningestrømme mod Europa.

Enhedslisten er enig.

»Det spøgelse (flygtningespørgsmålet, red.) kan ikke bruges til at undskylde enhver diktators overgreb,« siger Søren Søndergaard.

Start med EU

Hos De Radikale mener udenrigsordfører og tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard, at man bør starte med at samle opbakning blandt ligesindede lande i EU.

»Egypten er meget afhængige af EU handelsmæssigt og økonomisk i enhver forstand. Derfor har de også en interesse i at opretholde gode forbindelser,« siger Martin Lidegaard.

Danmark har tidligere reageret på menneskerettighedskrænkelser i Egypten ved at stoppe økonomisk støtte. Det skete i 2013, hvor op mod 1.000 demonstranter blev dræbt ved Rabaa al-Adawiya-moskeen i Cairo i kølvandet på, at al-Sisi havde kuppet sig til magten. Støtten blev genoptaget året efter.

»Det Arabiske Forår er blevet en iskold vinter,« siger Karsten Hønge, udenrigsordfører for SF.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ja Danmark kan spille en stor rolle. Først indføre let asyl til Kinas Uyghurs, så de kan assimileres til danske og ikke kinesiske værdier

Hvis de danske elitepolitikere virkelig går ind for demokrati og ytringsfrihed, hvordan i al verden kan det så være at man ikke arbejder for en FN-erklæring rettet mod USA's angreb på den frie presse, i form af den kafka'ske proces mod Wikileak's grundlægger, Julian Assange? Information burde bore i dette eklatante misforhold.

"“Mr. Assange is not a criminal convict and poses no threat to anyone, so his prolonged solitary confinement in a high security prison is neither necessary nor proportionate and clearly lacks any legal basis”, said Nils Melzer, UN Special Rapporteur on torture."
https://news.un.org/en/story/2020/12/1079542

Hvilke værdier, dansk udenrigspolitik egentligt er baseret på, blæser vist i vinden.

Pietro Cini, Jeppe Bundgaard, Hans Larsen, Torben K L Jensen, Mogens Holme, Lars Bo Jensen, Karsten Nielsen og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Helt enig, Hanne. Mens udenrigsministeren arbejder, kan han og de andre partier overveje sanktioner mod lande i nærheden, der overtræder menneskerettighederne lige så meget og mere voldsomt: Saudi-Arabien og Tyrkiet. Men må udenrigsministeren det for USA? Næppe..

Søren Fosberg, Torben K L Jensen, Mogens Holme, kjeld hougaard og Karsten Nielsen anbefalede denne kommentar

...Desuden vil det være relativt omkostningsfrit for Jeppe Kofod at kritisere Egypten, så Jeppe puster sig muligvis op, hvorefter han vil fortsætte med at krybe, når dagsordenen er en anden og der er større økonomiske og politiske interesser på spil.

Søren Fosberg, kjeld hougaard, Mogens Holme og Karsten Nielsen anbefalede denne kommentar

Det er svært ikke at være sympatisk overfor krav om at råbe op om hvad der sker i Ægypten. Men det handler nu mere om hvad der er virker for ofrene end at pudse glorien for Danmark. Jeg kan ikke vurdere om det JK gør er det det giver størst effekt men jeg har nu ikke meget fidus til at venstre ved bedre.

Når det kommer til stykket er det ministerens pligt overfor sin egen befolkning at sikre at Danmark ikke kommer i klemme på grund af regeringens selvprofilering overfor alverdens tyrannier, det være sig Ægypten som Saudi, Kina, Rusland oma. Og vi har forlængst valgt at alliere os med USA og følge det i tykt og tyndt. Vi går i krig for USA, støtter dem næsten 100% i internationale organisationer og køber vores våben i USA. Siger USA hop, så hopper vi. Sådan er det jo og jeg formoder derfor at vores ageren overfor f.eks. Ægypten er nøje afstemt med USA.

Man kan være imod dette forhold, det er iøvrigt ganske almindeligt for læsere af Information, den gamle NATO støtte, men der kan ikke være tvivl om at det store flertal af den danske befolkning - måske kun overgået af støtten til kongehuset - bakker op om vores forhold til USA. Det har medlemskabet af EU ikke ændret på. Der har været lidt knirken i forholdet mens Trump har været præsident, men når Biden kommer til vil det nok blive fint og harmonisk igen.

Og skulle det forunderlige ske at USA under Biden reelt forsøger at udvikle sig i bæredygtig retning vil det være et kæmpe slag mod alle de lande som baserer deres økonomi på fossilindustrienog kapitalismen generelt, en kapitalisme som lever højt på retten til gratis at forurene og plyndre naturen.