Interview
Læsetid: 12 min.

Margrethe Vestager: Coronakrisen er ikke en revolution – den er en pause

Under COVID-19-krisen har EU suspenderet dets budgetregler. Og der vil gå et stykke tid, før vi vender tilbage til de strammere økonomiske regler fra før krisen om underskud, gæld og statsstøtte, siger EU-kommissær Margrethe Vestager. Men derfor skal vi ikke tro, at vi står foran en ny æra, hvor reglerne bliver ændret permanent, forudsiger hun
»Hvis der ikke er konkurrence, så får du en koncentration af økonomisk magt, som ikke kan udfordres, og det fører til korruption og magtbrynde,« siger Margrethe Vestager.

»Hvis der ikke er konkurrence, så får du en koncentration af økonomisk magt, som ikke kan udfordres, og det fører til korruption og magtbrynde,« siger Margrethe Vestager.

Giulia Mangione

Udland
30. december 2020

Det er en fugtig decembermorgen, da jeg låser min cykel fast til et træ foran Margrethe Vestagers lejlighed i Bruxelles. Byen er tåget, solen er kun lige stået op et sted bag en tyk dyne af skyer, og de uafhentede skraldesække ligger spredt langs kvarterets mure, som det altid er tilfældet torsdag morgen.

Vi har aftalt at mødes for at se tilbage på 2020. Dette vanvittige år, som både har handlet om liv og død, som har forandret vores hverdag og bevidsthed og kastet Europa ud i den største recession i 100 år. Men et almindeligt interview med kaffe, bord og stole er udelukket. Der er strenge coronaregler i Europa-Kommissionen, hvor 52-årige Vestager er næstformand, den højestplacerede post for en dansker siden tidligere Venstre-formand Henning Christophersen gennem en årrække i 1980’erne og 1990’erne blandt andet også var næstformand.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vestager gør rede for at 'sådan er det jo' - og måske kan man med lidt velvilje sige at tvangspædagogikken lige nu er bedre camoufleret end da f.eks. Trojkaen hærgede det sydlige Europa.

Hér er et kritisk perspektiv på hvad der p.t. foregår i Spanien:
"I sidste uge blev EU’s nye fælles kæmpelån (”Next generation EU”) på 750 milliarder euro til genopretning efter pandemien endelig vedtaget på topmødet. Så hen over foråret bliver der åbnet op for, at pengene skal bevilges. Omkring halvdelen af milliarderne kommer i form af direkte tilskud resten som lån.

Men pengene kommer ikke uden betingelser, det bliver EU-Kommissionen, som skal godkende de projekter, som tilskud og lån skal bruges til. Men ikke nok med at EU-Kommissionen skal nikke ja til de konkrete projekter. EU-Kommissionen vil bruge sin nye magt over fonden til at forpligte lande til ”strukturreformer.” Det skriver det spanske dagblad EL Pais."
(reference: eufagligt.dk/eu-kommissionen-vil-bytte-hjaelpepakke-for-reformer/)

Estermarie Mandelquist, Martin Rønnow Klarlund, Flemming Berger, Birte Pedersen, Erik Winberg, Kurt Nielsen, Susanne Kaspersen, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Hver gang jeg læser mediegennemgange af europæisk økonomi fatter jeg ikke en brik af selv simple årsag-virkning mekanismer. Således også her i Bennikestlille, hyggelige rød-grønne essay med den Store Dansker i toppen af EU-hierarkiet. Alt glattes ud og henvises og bortforklares. Er lyspunkt var det at læse at Tyskland får langt størsteparten af den finansielle støtte, som EU har bevilget, at en anden stor del går til Italien og Spanien og vupti kommer der alligevel en simpel EU-mekanisme for dagen: Tysk eksport har via EU givet sig selv støtte i kølvandet på Corona-krisen. Italien og Spanien som står for 25-35% af den tyske eksport modtager ligeledes støtte fra EU til at købe de tyske varer.
Så simpelt fungerer EU. Ikke altid, men ofte. Og den Store Smooth Operator, der hedder Vestager og som vi er stolte af er dansk, lægger et ideologisk røgslør ud og snakker udenom.

Thora Hvidtfeldt Rasmussen, Steen Sohn, Bjarne Jensen, Susanne Kaspersen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Ærlig talt slipper Vestager let og elegant udenom at komme med andre argumenter for en tilbagevenden til 'nødvendighedens politik' end det sædvanlige mantra "sådan er det jo", som Hanne Utoft skriver.

Estermarie Mandelquist, Thora Hvidtfeldt Rasmussen, Martin Rønnow Klarlund, Torben K L Jensen, Hanne Utoft, Erik Winberg, Steen K Petersen, Mads Troest, Bjarne Jensen, Susanne Kaspersen, Kurt Nielsen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Frederik Larsen

Sdan som jeg læser det, så bliver det pædagogerne, sygeplejerskerne og alle andre offentlige ydelser, deraf også det store flertal i den danske og europæiske befolkning der skal betale regningen, mens finansspekulanter, ejendomsselskaber og big tech skovler penge ud i skattely... Kedelig nyhed.

Estermarie Mandelquist, Jens Kofoed, Thora Hvidtfeldt Rasmussen, Martin Rønnow Klarlund, Birte Pedersen, Torben K L Jensen, Mogens Holme, Hanne Utoft, Erik Winberg, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Bjarne Jensen, Susanne Kaspersen, Kurt Nielsen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar

Dett vigtigsste er at ECB lån bliver målrettet grøn produktions teknologi produktion. Nye vertikale fødevarer fabrikker og medicin og værnemiddel produktion.
Når Kina via statsejede banker kan udlåne trillioner dollars til fabrikker see laver alt til vindmøller og solceller så burde det også gøres i Europa. De fleste af de teknologier indenfor solceller som anvendes og produceres i Kina idag er udviklet i Europa, Australien , USA og Japan i 1990,erne og 2000,erne.

Det samme gælder vindmølle teknologi .
Muligvis også andre teknologier.

Statsgæld er ikke så farlig som privat gæld.
Det har Steve Keen argumenteret for via sin forskning.

Hvis gælden skal finansieres ved velfærds forringelser kan det give bagslag.
Det kunne være man skulle se hvor alle de der ECB trillioner af opkøbsprogrammer har medført qt nye virksomheder, flere arbejdspladser, innovation osv

Vi skal ikke tro, at vi står foran en ny æra, hvor reglerne bliver ændret permanent. Siger magtelitens talskvinde nr. 1. Der kan vel ikke længere være nogen tvivl om, hvem det er, som hersker over landene i EU? Vi skal ikke lave en revolution, beslutningerne er allerede taget af de højeste kommissærer. Det kaldes korruption og magtbrynde, når demokratiet, hvor folket styrer, tilsidesættes af nogle få teknokrater.

Coronakrisen har udløst det største enkelte beløb, som verdens stater nogensinde har udbetalt til et enkelt formål. Ingen, der har en oversigt over hvor mange penge det rige erhvervsliv har fået indtil nu, vil udtale sig om hvor mange penge staterne har gældsat sig for. Og så længe hjælpepakkerne stadigvæk udbetales, bliver det svært for regeringerne at genoptage de sociale nedskæringer, for at betale regningen tilbage. Men lad der ingen tvivl være: Så snart den sidste milliard er udbetalt, vil de sociale nedskæringer blive hverdag igen, for de fattigste.

De 45 % af den danske befolkning, som ikke blev ramt af følgerne efter finanskrisen - de sociale nedskæringer som politikerne omskrev til reformer - kan hygge sig med følgende liste der beskriver konsekvenserne for de 55 %, dem uden skærmende formuer. De værste politiske reformer med konsekvenser for især syge og handicappede 2007-2017. Det er også en oversigt over hvilke politiske partier som har stemt for nedskæringerne. Læg mærke til hvor mange sociale nedskæringer De Radikale har stemt igennem:
https://www.avisen.dk/vigtigste-politiske-reformer-og-beslutninger-2007-...

Efter finanskrisen blev bankerne påbudt at indbetale til en fælles pulje, således at når den næste krise opstod, var det ikke nødvendigt at staterne igen skulle redde bankerne. Det ser ud til at erhvervslivet nu bør underlægges en lignende lov. Dem der ikke har en ide om hvilke ufattelige milliardbeløb det fælles erhvervsliv råder over, skal snarest oplyses derom.

Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Thora Hvidtfeldt Rasmussen og Martin Rønnow Klarlund anbefalede denne kommentar

De førende økonomier i verden kan dumpe lige så mange penge ud i verden som de vil uden at tage skade af det.

Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Torben K L Jensen og Torben Hauptmann anbefalede denne kommentar
Thora Hvidtfeldt Rasmussen

Det utrolige er, at hun får lov at udtale sig sådan - uden nogen kompetente indsigelser fra anden politisk side.
Her skal ikke ændres noget, der er bare pause, slet ikke grund til at gøre noget .. . mens hendes egne forsøg på at dæmpe skatteundragelsen underkendes af domstolen, England har forladt fællesskabet og folk i fx Ungarn er blevet så desperate, at de stemmer Orban til magten ...
Uligheden stiger, Tyskland sætter sig på endnu mere af økonomien, Ungarn og Polen fortsætter som før (og udnævner stadig dommere, som skal dømme os andre) - mens økonomien går nedad i de sydlige lande, uligheden stiger (med stigende desperation i de lande, hvor den er værst), korruptionen i visse østlande stiger til nye højder og Frankrig intet har fået ændret ved sine problemer.
Men kommissæren har ingen bekymringer - EU er ikke i krise, det er fint med økonomien, vi er bare på pause ...

Estermarie Mandelquist, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar