Feature
Læsetid: 10 min.

Mere trumpsk end Trump: Don Jr. er sin fars naturlige afløser

Mens spekulationerne forsætter om, hvorvidt Donald Trump stiller op i 2024, rettes fokus også mod Don Jr. I mange år kendt som Trumps forsømte og uduelige søn, nu en politisk superstjerne på den amerikanske højrefløj. Han fisker, skyder med automatvåben og er så aggressiv på nettet, at hans far har bedt ham tone det ned. Don Jr. er trumpismen som bouillonterning – og måske fremtidens mand i Det Republikanske Parti
Donald Trumps ældste søn, Don Jr., kalder sig selv »sin fars mest værdifulde politiske våben«, og flere gange har Trump angiveligt måtte ringe til sin søn for at bede ham om at skrue lidt ned for tonen på Twitter.

Donald Trumps ældste søn, Don Jr., kalder sig selv »sin fars mest værdifulde politiske våben«, og flere gange har Trump angiveligt måtte ringe til sin søn for at bede ham om at skrue lidt ned for tonen på Twitter.

Luke Sharrett

Udland
19. december 2020

For tre uger siden fik Donald Trump Junior konstateret corona, eller »the ’rona’« som han kaldte det i en video på Instagram, hvor han også spurgte sine 4,2 millioner følgere om anbefalinger til gode tv-serier.

»Man kan jo kun bruge et stykke tid på at pudse sine våben, før det bliver kedeligt,« sagde han.

Et hurtigt kig på Don Jr.’s sociale medier afslører, at Donald Trumps ældste søn brugte en del af sin alenetid på at varetage det, som er blevet hans rolle i det politiske familieforetagende: mobilisere tropperne på internettet, piske en stemning op og angribe sin fars modstandere.

Han lagde for eksempel et billede på Instagram, hvor New Yorks demokratiske guvernør, Andrew Cuomos, ansigt er photoshoppet ind for enden af en kartoffel formet som en penis. Der er også et meme af Joe Biden, som forvirret og senil står med en thanksgivingkalkun i hænderne og siger »glædelig 4. juli«.

Tidligere har Don Jr. kaldt Mitt Romney en »fisse« og indikeret, at Joe Biden er pædofil. Han betegner ofte sig selv som en internettrold, og flere gange har Donald Trump angiveligt måtte ringe til sin søn for at bede ham om at skrue lidt ned for tonen på Twitter. Tro det eller lad være.

Ifølge journalisten Jason Zengerle, som skrev et stort portræt af Don Jr. i The New York Times tidligere i år, kalder sønnen sig for »sin fars mest værdifulde politiske våben«.

»Don Jr. har tilsyneladende fundet sit kald i politik,« siger Jason Zengerle til Information. »Har præsidenten en naturlig politisk arving, er det ham.«

Ideen om politik som konfrontation, som et beskidt hundeslagsmål, hvor man æder eller bliver ædt, står meget klart for Don Jr. Den berygtede tidligere republikanske strateg Roger Stone har kaldt ham »trumpismens ufortyndede stemme«.

Mere trumpsk end Trump.

Det er derfor, vi skal interessere os for Don Jr. For uanset hvad der sker med hans far, kommer han næppe til at forsvinde fra amerikansk politik. Og spekulationerne om juniors præsidentambitioner blev ikke mindre, da han tidligere på måneden lod sig fotografere foran et banner med teksten »DON JR. 2024«.

Sort får

I mange år havde de fleste ellers et billede af Don Jr. som en karikatur af den forsømte, tungnemme rigmandssøn, der forgæves hungrede efter sin fars anerkendelse. Som magasinet GQ skrev i et portræt for et par år siden, har han brugt det meste af sin liv på at »imponere en mand, der kun kan blive imponeret af sig selv«.

I sin bog Rasing Trump fra 2017 fortæller Donald Trumps ekskone Ivana Zelnickova, at ejendomsmatadoren oprindeligt var imod at opkalde deres førstefødte efter sig selv.

»Hvad nu, hvis han viser sig at være en taber‚« havde han angiveligt indvendt. 

Forholdet blev ikke bedre derfra. Ifølge Ivana Zelnickova var Donald Trump »slet ikke i stand« til at tale med sine børn. En ting lærte Don Jr. dog af sin far. Aldrig at stole på nogen. 

»Han ville spørge: ’Stoler du på mig?’. Når jeg så sagde: ’Ja, selvfølgelig’, svarede han: ’Hvad har jeg lige fortalt? Du har ikke forstået pointen!’,« har Don Jr. selv forklaret.

Efter forældrenes skilsmisse nægtede den dengang 12-årige Don Jr. at tale med sin far i over et år, og som en efter sigende lettere fordrukken universitetsstuderende, gik han en overgang under navnet Ron Rump for at distancere sig fra sin far.

Fri af universitetet boede Don Jr. halvandet år i Colorado, hvor han gik på jagt, fiskede og arbejdede som bartender, inden han som 23-årig vendte hjem til New York, hvor han fik job i familiefirmaet, kæmmede håret tilbage og tog et forvokset jakkesæt på. Et par år senere fortalte han en journalist, at han nok havde fået et for »ensidigt« billede af sine forældres skilsmisse af at bo hos sin mor.

I andre interview reflekterede den unge Trump over, hvor svært det kunne være at have en far, som var »så dygtig«. Umiddelbart blev beundringen ikke gengældt. Under en afhøring i Kongressen i 2019 fortalte Trumps tidligere personlige advokat, Michael Cohen, at Donald Trump er »meget hård ved Don Jr., hårdere end han er over for Ivanka og Eric (Donald Trumps to andre børn fra ægteskabet med Ivana Zelnickova, red.)«.

Selv i dag, efter sin politiske opstigning, er det noget, Don Jr. joker med. I sommer, under et helt igennem akavet interview på Don Jr.’s youtubekanal, spurgte han sin far: »Hvem er dit favoritbarn, og hvorfor er det Ivanka?«.

Mens Ivanka og hendes mand Jared Kushner fra begyndelsen af præsidentskabet har været blandt Trumps nærmeste rådgivere, var Don Jr. oprindeligt ikke tiltænkt en stor rolle i Trump-kampagnen. Sammen med sin bror Eric fik han til at opgave at drive familiefirmaet – dog uden autoritet til at indlede nye projekter.

I GQ fortæller en af Trumps tidligere rådgivere, at Trump under valgkampen i 2016 siger direkte til sin søn: »Don, der er endelig noget, jeg kan bruge dig til.« Han kunne tage på jagt i Iowa for at lefle lidt for vælgerne på landet.

Cirka samtidig jokkede Don Jr. for alvor i spinaten. Ikke ukarakteristisk for ham var det et fejltrin, som endte med at katapultere ham op på den amerikanske højrefløjs stjernehimmel. Og det politiske fænomen Don Jr. endte med at vokse ud af fortællingen om Don Jr., den uduelige søn.

’Owning the libs’

Der er særligt en episode, som viser, hvor magtfuld Don Jr. er blevet, mener Jason Zengerle fra The New York Times. Et par dage efter valget, mens Trump tordnede om valgfusk, gik Don Jr. på Twitter med en slet skjult trussel til republikanske politikere med ambitioner om at blive partiets præsidentkandidat i 2024.

»Den totale mangel på handling fra stort set alle republikanernes ’2024-håbefulde’ er helt utrolig,« skrev han. 20 minutter senere erklærede senator Joe Cotton, at han delte Trumps bekymring om valgfusk. Senere på aftenen fulgte senatorerne Lindsey Graham og Ted Cruz.

»De er næsten lige så bange for Don Jr., som de er for Donald Trump,« siger Zengerle.

Når Don Jr. er blevet så populær blandt republikanske kernevælgere, skyldes det ikke kun hans aggressive, humoristiske og konspiratoriske stil på internettet. Det skyldes også, at han har noget, hans far mangler.

Trump-universet er generelt præget af en logisk brist: Den åbenlyse afstand mellem Donald Trump og hans vælgere. Trump-familien har levet et glitret storbyliv til cocktailfest med den liberale storbyelite, de hævder at bekæmpe. Særligt datteren, Ivanka Trump, virker ofte decideret utilpas i selskab med de højtråbende kernevælgere fra Kansas eller Louisiana.

Don Jr. er anderledes. Han går på jagt og fisker. Når han står i skovmandsskjorte til en kreaturauktion i Montana, virker det næsten naturligt. I videoerne på Instagram sidder han ofte i sin kælder med jagttrofæer, et amerikansk flag og en dartskive i baggrunden.

Bare en almindelig fyr, som er træt af at blive dunket oven i hovedet, fordi han elsker Gud, håndvåben og Amerika. »En skabs-redneck,« har han kaldt sig selv – som bare tilfældigvis er vokset op i en luksuslejlighed på 66.-etage af en skyskraber på 5th Avenue i New York.

Trumps tidligere rådgiver, Steve Bannon, har beskrevet ham som »sådan en fyr, der tror på alt, hvad der står på Breitbart (Bannons eget højreradikale medie, red.)«.

»Han har i hvert fald en meget dyb forbindelse til Trumps vælgere,« siger Jason Zengerle. »Han taler bevægelsens sprog, kender koderne og er mere autentisk kulturelt konservativ end sin far.«

Juniors politiske linje, hvis man kan tale om en sådan, ligger fint i tråd med, hvor Det Republikanske Parti befinder sig lige nu. Der er svært at sige præcist, hvad Don Jr. mener om skat, budgetunderskud eller udenrigspolitik. Ud over at han i enhver sammenhæng er enig med sin far.

Politik starter og slutter med kulturkrig»Owning the libs (tryn de liberale),« er en vending, Don Jr. tit bruger.

Man kan sige, at Don Jr.’s politiske position først og fremmest er modstand mod det, han kalder politisk korrekthed. Det opgør er også kernen i de to bøger, han har udgivet de seneste to år, Triggered – How the Left Thrives on Hate and wants to Silence Us og Liberal Privilige.

»Ligesom andre konservative henviser han hele tiden til en fortælling om, at det liberale Amerika langs kysterne er intolerant og undertrykker konservative, som de vil forhindre i at ytre sig og leve deres liv, som de altid har gjort. At hvide, kristne konservative er en forfulgt minoritet i dagens USA,« siger Jason Zengerle.

Genial idiot

I portrættet i The New York Times fortæller kilder til Jason Zengerle, at Don Jr.’s anseelse hos sin far er steget i takt med hans politiske popularitet. En tidligere kommunikationsansat i Det Hvide Hus, Cliff Sims, fortæller, at han en dag befandt sig i Det Ovale Værelse med præsidenten, da Don Jr. dukkede op på Fox News. Efter lidt tid stoppede Trump, hvad han havde gang i, skruede op for fjernsynet og sagde: »Han er virkelig god til det der, er han ik’?«

Og så er vi tilbage ved Don Jr.’s klodsede vej ind i politik. Første gang, han for alvor trak overskrifter, var i 2017, da det kom frem, at han under valgkampen i 2016 arrangerede et møde med en russisk advokat, som lokkende havde fristet ham med snavs på Trumps demokratiske modkandidat Hillary Clinton.

»Hvis det er, hvad du siger, det er, så elsker jeg det,« skrev Don Jr. i en mail til sin russiske forbindelse. Mødet blev et central element i det, der senere skulle blive kendt som #Russiagate: anklagerne om at Trump havde samarbejdet med russerne under valget i 2016.

Efterfølgende gik Trump-kampagnens forsvar først og fremmest ud på at tegne et billede af Don Jr. som en idiot, det ikke var klar over, hvad han lavede.

Den tidligere guvernør i New Jersey Chris Christie undskyldte Don Jr. med, at han »på ingen måde var en sofistikeret politisk aktør«. Michael Cohen – Trumps tidligere advokat – har sagt, at »Trump uden omsvøb fortalte alle og enhver, at han mente, Don Jr. havde en værre dømmekraft end nogen, han nogensinde havde mødt«.

Men da Don Jr. selv gik på Fox News for at udlægge sin version af sagen, klarede han sig overraskende godt. Han skød med hele det trumpske repertoire af anklager mod pressen, indikationer af et komplot fra den dybe stat og demokraternes heksejagt mod alt, hvad hans far foretog sig. Han var, som sin far angiveligt sagde, virkelig god til det der.

Postrepublikansk republikaner

Don Jr. har ikke corona længere. Den nyligt fraskilte rigmandssøn blev rask lige tids nok til at holde thanksgiving med sin nye kæreste – den tidligere Fox News-vært Kimberly Guilfoyle – og resten af Trump-klanen. En højtid, han har anklaget demokraterne for at ville stjæle med deres drakoniske coronaregler.

Eller som han skrev på Twitter: »Hvis nu man brænder sit hus ned til grunden efter at have haft mere end seks mennesker til thanksgiving, vil det så blive betragtet som en ’fredelig protest’ og ikke en ulovlig forsamling?«

Det er fortællingen i Don Jr.’s kulturkrig: Venstrefløjen, regeringen, eliten, storbysnuderne klapper i hænderne, når tusindvis af Black Lives Matter-demonstranter plyndrer i gaderne, men nedsætter strenge restriktioner for almindelige mennesker, der bare vil fejre den mest amerikanske af alle højtider med deres familier.

Den slags mere eller mindre konstruerede skillelinjer er blevet stadig mere centrale i amerikansk politik. Særligt på højrefløjen, hvor realpolitik fylder mindre, og kulturelle, identitetspolitiske spørgsmål om religion, våben, race, køn og ’amerikanske værdier’ fylder mere.

Den tidligere republikanske strateg, Rick Wilson mener, at Don Jr. er et rent udtrykt for det, han kalder det »postrepublikanske republikansk parti«. Partiets »ideologiske understrøm« har ikke længere bund i skattepolitik, skattepolitik, budgetunderskud, lov og orden eller udbredelsen af demokrati til resten af verden, vurderer han til The Guardian. 

»De slås om følelser og om at vinde de her små slag på de sociale medier. Og i den verden er ’owning the libs’ det højeste mål.«

Don Jr. er ikke belastet af stærke principielle holdninger. Han er bare klar til at gå i flæsket på sine modstandere. Med stor effekt formår han igen og igen at kaste »rødt kød« for Trump-bevægelsens internetkrigere, siger Jason Zengerle. De kaster sig over det, når præsidentens søn sammenligner Alexandria Ocasio-Cortez med Stalin eller lægger en video op, hvor han skyder med et automatvåben med et billede af Hillary Clinton bag tremmer klistret på magasinet.

Uanset hvad der sker i de kommende dage, uger, måneder og år i amerikansk politik, kommer Don Jr. til at »forblive involveret« i politik, lovede han for nylig. Ifølge bookmakerne ligger han lige uden for favoritfeltet til at blive republikanernes præsidentkandidat i 2024. Det afhænger selvfølgelig også af, om hans far stiller op igen. Det har han ikke sagt noget definitivt om endnu.

»Det, som Don Jr. er god til, er en værdsat kvalitet på den amerikanske højrefløj lige nu,« siger Zengerle.

Som konservativt fænomen er Don Jr. måske produktet af en syg politisk kultur, men menneskeligt er det en næsten hjertelig historie om en mand, der endelig har fundet noget, han er god til. Noget hans far kan bruge ham til.

»Det tog mig 41 år at erkende, at jeg minder langt mere om min far, end hverken han eller jeg troede,« sagde han til Wall Street Journal sidste år. »Vores instinkt er, tror jeg, at gå til angreb.«

Måske slipper vi slet ikke for Donald Trump. Vi får bare en ny.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ja, når idioterne får politisk magt så kommer lommefascisterne med dem som argument for at afvikle demokratiet

Claus Nielsen, Peter Mikkelsen og Helle Walther anbefalede denne kommentar

Jeg er sikker på der venter Don-drengen en stor og glorværdig karriere i amerikansk politik.

Hvis republikanerne nogensinde vælger type som ham, går de deres Waterloo i møde. for alvor.

Hvad er der galt i at fiske? Det har i hvert fald ikke noget med trumpisme at gøre....

Per Christiansen

Det er en gåde hvordan så mange fattige kan stemme på et parti der tydeligvis ikke har øje for deres velbefindende.
Det er jo direkte imod deres bedste interesser, det er mig en gåde.

Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

Fattige mennesker har generelt god forstand på hvad der er i deres bedste interesse. Kultur bestemmer dog hvem man ser som mere troværdige end andre, og i USA ses de rige som autoriteter i et størrere omfang end i Danmark og fattigdom ses som en personlig eller individuel karakterbrist. Demokraterne i USA har længe været ligeglade med de fattigste amerikanere. Hvis du kun har to valgmuligheder, vælger du simpelthen den mindst ringe. Trump lovede arbejde. Arbejdspladser der skulle flytte tilbage til USA. Selvfølgelig stemte de fattige, dem der så en idé i at stemme, da på ham.

Josephine Kaldan

Han er en virkelig satan og heldigvis endnu mere usympatisk end sin far. Han mangler charme, det vil blive svært for ham med folkelig støtte,