Nyhed
Læsetid: 8 min.

Næsten et år med coronalukkede skoler: »Det er en katastrofe for vores fremtid«

Forhåbentligt vil pandemien snart ebbe ud, men skolelukningerne vil fortsætte med at skabe ravage mange årtier ud i fremtiden. Coronatidens unge kan opleve et tab af viden, øget ulighed og et stort fald i indtægt helt frem til pensionsalderen – ikke mindst i Italien, hvor skolerne har været lukket i længere tid end noget andet sted i Europa
I protest over skolelukninger samles elever – på behørig afstand med mundbind – foran skoler i blandt Milano, hvor de laver lektier og får fjernundervisning.

I protest over skolelukninger samles elever – på behørig afstand med mundbind – foran skoler i blandt Milano, hvor de laver lektier og får fjernundervisning.

Marco Passaro

Udland
17. december 2020

»Jeg er meget bekymret for fremtiden. Vi har næsten spildt et helt år,« siger Matteo Galanti.

Den 18-årige gymnasieelev fra Milano har egentlig aldrig været synderligt begejstret for at gå i skole. Men nu demonstrerer han for at komme tilbage i det klasselokale, som coronanedlukningen har holdt ham ude af det meste af året.

Hver fredag samles han med klassekammerater og andre elever foran skoler og kommunekontorer i protest. Men i stedet for at råbe paroler, sidder de stille med mundbind på i behørig afstand fra hinanden med deres computere og laver lektier og får fjernundervisning.

Selv i snevejr møder de op og sidder i vinterjakker under paraplyer og teltduge, og bag dem hænger hvide lagner med deres budskaber: »Prioritér skolerne« og »genbesæt skolerne«.

Her er de kommet siden begyndelsen af november. Nogle gange dukker enkelte lærere også op og underviser i det fri.

»Det giver en god følelse at se både klassekammerater og lærere igen,« siger Paola di Lauro, der går i det, der svarer til 2.g. »Vi vil tilbage i skolen. Og vi vil tilbage til en bedre skole.«

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Endelig en artikel i Information som sagligt gør rede for nogle restriktioners meget uheldige virkninger. Det anskueliggøres at skolelukninger er et forkert tiltag i forsøget på at beskytte folk mod at blive meget syge og i værste fald dø af Corona.

Det er fuldkommen overvurderet. Mennesket er en helt enormt tilpasningsdygtig skabning, og det er altså ikke alt om at gøre at være så pernittengrynet med skolen - i en tid, hvor historien skrives ude i virkeligheden, og det bare handler om at følge så godt med som muligt.

Kirsten Lindemark, Torben Bruhn Andersen, William Mannicke, Maiken Guttorm, Rune Mariboe, Carsten Munk, David Adam og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Tænk, hvis man havde gennemført forårets geniale nedlukning, indtil det faktisk var ansvarligt at begynde at genåbne - og man så havde genåbnet i et tempo, som faktisk havde være ansvarligt....

Kirsten Lindemark, Steffen Gliese og David Adam anbefalede denne kommentar

Jeg synes det er fint at få bagsiden vendt og ja bagklogskaben er vel altid nemmere.
Men der er altså børn og unge på hele kloden, som aldrig får chancen for at sidde bag en computer og hvor pligten som arbejder allerede starte ri 5 års alderen, bl.a. for at vi i denne del af verden kan få billige varer, så vi har råd til at have den luksus at få viden i velindrettede klasseværelser og streamet undervisning..
Så slap af, mon ikke disse unge nok skal klare sig og de er i samme båd som tusindvis af andre.
Vi kan få viden hele livet, hvis man gider og livet bør vel være læring til det sidste, siger manden på 75 bag disse tangenter. Og ja jeg havde pligter som ca 5 årig.

Kirsten Lindemark, Nike Forsander Lorentsen, Torben Bruhn Andersen, Steffen Gliese, Rune Mariboe, Carsten Munk, Anne-Marie Krogsbøll, Birte Pedersen og Ruth Sørensen anbefalede denne kommentar

Jeg vil give Viggo Okholm fuldstændig ret. Min Far fortsatte sin læring og blev bl.a. uddannet i en alder af 42 på Teknologisk Institut som eksaminerede varmemester. Min bror lige så, kom i lære som voksen lærling i en alder af 31 som blikkenslager. I dag er der ovenud langt flere muligheder for de unge på mange niveauer, end der var dengang, så tag en tudekiks, undskyld.

Kirsten Lindemark, Nike Forsander Lorentsen, Viggo Okholm, Bent Nørgaard, Torben Bruhn Andersen, Steffen Gliese, Rune Mariboe og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Hvis det ydermere kan være med til at slå hul i de konforme rammer om skole og studier, der dikterer, at man nærmest skal være færdig, før man får begyndt, er det lige før, at vi kan høste fordele af situationen.

Kirsten Lindemark, Viggo Okholm og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar

Man kan altid male fanden på væggen. Hvis de bare lærer selv en lille smule at tilegne sig viden, vil jeg, som tidligere lærer, nærmere tro at det kan være en gevinst :-)

Kirsten Lindemark, Steffen Gliese, Viggo Okholm, Torben Bruhn Andersen og William Mannicke anbefalede denne kommentar

Endnu en gang kan vi klappe i vores små danske hænder. For på grund af den Socialdemokratiske danske velfærdsstat er vi slet ikke så hårdt ramt på nogen måder andet end afkald på lidt socialt samvær. Og det går såmen nok med det uden at betegne det som katastrofe. Det samme gjorde sig gældende under den globale finanskrise udløst af en dereguleret kapitalisme i 2008, som kostede mange millioner mennesker deres hjem og pension. Men ikke i velfærdsstaten Danmark. Nej do. Her røg den bare uden om og kunne nærmest ikke mærkes som det indhug den gjorde i verden omkring os. Vi har virkelig noget at være stolte af her. Uanset partifarve.

Og velfærdstaten er ikke et spørgsmål om økonomi. Den er udelukkende et politisk spørgsmål. Noget vi giver til hinanden. Hvad enten det er et menneske i økonomisk nød, sundhedsmæssig nød eller en virksomhed rart af corona restriktioner. Der bliver taget hånd om ALLE, når det gælder. En kultur, et fællesskab, et tillidsforhold, en enorm stor social kapital. Og den får vi brug for for fremtiden i en global mere og mere usikker verden.

Vi skal passe på vores værdier. Ikke ødelægge dem. Det kommer vi alle til at værdsætte. Særligt vores børn.

At betale SKAT til vores fællesskab er ikke en hån - Som blå blok vil gøre det til. Det er en gave.

Kirsten Lindemark, Estermarie Mandelquist, Steffen Gliese, Torben Bruhn Andersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
William Mannicke

De årgange der gik i skole fra 1940-1945 har haft meget mere turbulens i de 5 år end de nuværende årgange i 2020.
Og årgangene fra 40-45 har da klaret sig meget godt

Blandt andet bygget fundamentet for de nuværendes velstand og velfærd.

Så lidt ro og perspektiv på, tak.

Kirsten Lindemark, Steffen Gliese, Viggo Okholm, Torben Bruhn Andersen, Jeppe Lindholm og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar