Baggrund
Læsetid: 9 min.

Pave Frans er ikke progressiv, men pragmatisk

Den katolske pave Frans bliver af konservative katolikker anklaget for at være for progressiv. Paven vil modernisere kirken, men hans budskab for nylig om, at homoseksuelle har ret til registreret partnerskab, krænker den katolske seksualmoral. Det er pavens problem: Han skal være pave for hele kirken. Information tegner et portræt af paven og hans svære balancegang
»Pave Frans er ikke progressiv, han er pragmatiker. Han vil bevise, at den katolske kirke fortsat er relevant, og når han sender sådanne signaler, fortæller han de homoseksuelle, at de er ønsket i kirken,« forklarer lektor Jakob Egeris Thorsen.

»Pave Frans er ikke progressiv, han er pragmatiker. Han vil bevise, at den katolske kirke fortsat er relevant, og når han sender sådanne signaler, fortæller han de homoseksuelle, at de er ønsket i kirken,« forklarer lektor Jakob Egeris Thorsen.

Evandro Inetti

Udland
7. december 2020

Argentineren Jorge Mario Bergoglio blev den første pave, der har haft modet til at kalde sig Frans efter Den hellige Frans af Assisi, en tiggermunk, som valgte at leve sit liv i fattigdom, og som ifølge traditionen fik et kald fra Gud om at reparere en »kirke i ruiner« i begyndelsen af 1200-tallet.

Som tiggermunken, har også argentineren frabedt sig sine pavelige privilegier. Han bor ikke i pomp og pragt og har frasagt sig de luksuriøse biler, mens han ikke er bleg for at vaske de fattiges fødder – både i billedlig og bogstavelig forstand.

Men som tiggermunken skal også argentineren genrejse en »kirke i ruiner«. Den katolske kirke bløder medlemmer, og kirkens renommé er blevet forværret af skandaler om pædofile præster, hvidvaskning og mafiøst magtmisbrug. Ligeledes er kirkens lære blevet anset for at være reaktionær og gammeldags, så hvis den katolske kirke skal genrejses, skal den støves af.

Med løfter om at tage et opgør med de pædofile præster og med det kontroversielle budskab for nylig om, at homoseksuelle har ret til registreret partnerskab, skaber pave Frans’ virke atter heftig debat.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Det er svært at være pave, at skulle forfægte den katolske verdensopfattelse; engang var jorden flad, nå det var den så ikke helt! Udenfor Vatikanet forfaldt romerriget i dekadence, nå, det forbigik paverne i stilhed! Jesus's apostle var alle mænd, så ligeret mellem mand og kvinde ignoreres i stilhed.
Der er mangt og meget katolikkerne skal tage stilling til, med fast vejledning af paven, som udviser vilje til virkeligheden.

religionen har altid været pragmatisk, når den blev presset tilstrækkeligt, men ikke før, teokratierne i verden viser religionens sande ansigt, når den for magten, eller som i USA, når den tror den næsten har fået den.

Rent ideologisk og politisk spænder den katolske kirke ganske vidt.

- På den ene side findes der altså aktive biskopper og kardinaler, der slet ikke mener, at holocaust har fundet sted. Og i øvrigt mener, at Adolf Hitler gjorde noget nyttigt og nødvendigt
- På den anden side findes der samtidig, munke, præster, biskopper og kardinaler, der nærmest har en kommunistisk livsopfattelse.

Og så har man altså en pave, der for få uger siden sagde, at mennesker af samme køn, der ønsker det, har ret til registreret partnerskab.
- - -
I sidste uge læste jeg om en 8 år gammel sag på www.24-timer.hr. En ejendomshandler, en kvindelig bankansat samt et katolsk præst havde, for egen vinding, solgt knapt 40.000 m2 jord, der ejes af kirken og delt pengene. De første 2 deltagere var for længst blevet dømt. men sagen mod præsten kunne ikke afsluttes, fordi han havde frabedt sig flere henvendelser fra domstolen og myndighederne.
- - -
På grund af corona har kardinalerne fraveget "kravet" om den årlige velsignelse af borgernes huse, der finder sted i denne tid. Men en ung præst har misforstået det, og meddelt, at han er klar til at gøre det, hvis man ikke selv gør det. Men han syntes, at selv om man selv velsigner huset, bør man betale kirken for det.

Jeg ved selvsagt ikke, hvordan man gør det. Men hvis nogen katolsk procession kommer til vores hus, vil jeg blot oplyse, at jeg først må rådføre mig med hans profet, den store Muhammed.

Billy: Do you wanna do it?
Cartman: Do I wanna do it? Does the pope help pedophiles get away with their crime?

Billy: Is that something you would want to do? Cartman: Is that something I would want to do? Is the pope Catholic...and making the world safe for pedophiles?

Billy: You wouldn't do that.
Cartman: Does a bear crap in the woods? And does the pope crap on the broken lives and dreams of 200 deaf boys?

Odin Teatret (Tage Larsen) Nordisk Teaterlaboratorium og Søren Bro anbefalede denne kommentar
Svend Jespersen

@ Gert Romme.
Du ser ud til at kende en hel del til den katolske kirke. Du kan så måske give mig navnene på de "... aktive biskopper og kardinaler, der slet ikke mener, at holocaust har fundet sted. Og i øvrigt mener, at Adolf Hitler gjorde noget nyttigt og nødvendigt"

Odin Teatret (Tage Larsen) Nordisk Teaterlaboratorium anbefalede denne kommentar

"den katolske verdensopfattelse; engang var jorden flad, nå det var den så ikke helt!"

At den katolske kirke mente, at Jorden var flad, er vist en ret sejlivet myte, der ikke har gang på den runde Jord

@ Svend Jespersen,

Nu er jeg egentlig ikke specialist i nogen religiøst samfundsorden. Men jeg bor et sted, hvor den katolske, ortodokse og muslimske tro udgør hver sin tredjedel. Og hvor selv politiet har egne bevæbnede katolske præster. Og her er den katolske kirke absolut den mest aktive, men også den der har flest penge.

Biskop Richard Williamson, senere cardinal, tilhører Fraternità sacerdotale San Pio X, og er en af den katolske kirkes kendte holocaust-benægtere i Skandinavien. Han blev udvist af Sverige på grund af sin holdning i omkring 2012,

PÅ svensk tv udtalte den højhellige Richard Williamson i 2009: ”Jeg tror ikke på, at der var gaskamre. Jeg tror, at mellem 200.000 og 300.000 jøder døde i nazistiske koncentrationslejre, men ingen af dem i gaskamre. Ikke en eneste jøde blev dræbt i et gaskammer. Det var alt sammen løgne, løgne, løgne."

Men i 2010 var den gal igen. Her blev han dømt til bøde på 12.000 EUR i domstolen i Regensburg for sin groteske paratviden. Han nægter dog stadig at betale.

Efter disse skandaler blev han "parkeret" i et kloster et par år sammen med andre af kirkens fornemmeste holocaustbenægtere. Derefter blev han "benådet", og blev igen aktiv, men nu som cardinal.

Pave Benedictus XVI har dog efterfølgende i sin bog skrevet, at Vatikanet aldrig burde have løst bandlysningen for Richard Williamson og de andre meningsfæller.

Hvis der er mere, du gerne vil vide, Svend Jespersen, kan du formentlig henvende dig til Vatikanet med en mail.

I øvrigt, Svend Jespersen, kan jeg da også berette om:

- At det er en kendt sag, at afrikanske kardinaler opretter bankkonto i Schweiz.

- At Vatikanets bank i 2010 blev anklaget for hvidvaskning af penge, og fik beslaglagt 171 millioner kroner.

- At der var mistanke om, at banken hjalp kunder med at flytte deres penge over i skattely.

- At i 2014 fandt Vatikanets egen økonomiske kontrol millioner af euro på skjulte konti.

- At det blev opdaget i 2015, at bankens tidligere topchefer havde tilranet sig fortjenester fra salg af 29 boliger.

- At en kardinal ved Vatikanets nationalbank, overførte 12 mio. EUR til egen konto i Schweitz.

- Eller den katolske præstebetjent der her i dette efteråret kede sig i byen med der tidligere navn, Zara, der var kendt for udskibning af "hellige krigere" til at kæmpe i der "hellige land". Han stoppede en bil, stak sin store skyder ind af vinduet, og bad om at blive kørt ind til byen. I retten i sidste uge blev han dømt, men ikke straffet, idet det det skønnes at være straf nok at komme i retten.

Og denne række kan forlænges i det uendelige.

Som du ser, Svend Jespersen, ligner det hellige katolske samfund ganske meget det øvrige samfund.

Svend Jespersen

@ Gert Romme.
Jeg kommenterer udelukkende denne del af din første kommentar: ”På den ene side findes der altså aktive biskopper og kardinaler, der slet ikke mener, at holocaust har fundet sted. Og i øvrigt mener, at Adolf Hitler gjorde noget nyttigt og nødvendigt”.

Jeg havde en idé om, at du med de ord havde Richard Williamson i tankerne. Jeg læste selv om ham allerede i 2009, fordi jeg gennem et nu efterhånden 33-årigt ægteskab med en irsk katolik mange år tidligere havde besluttet mig for at lære lidt mere om og følge med i den katolske kirkes gøren og laden, især fordi der i hendes familie og dens nærmeste forbindelser var adskillige præster og nonner.

Lad mig tage dine påstande én ad gangen.

1: Richard Williamson er i dag ekskommunikeret af Vatikanet og frataget de beføjelser, som bispeembedet giver ham, og han er aldrig af paven blevet udnævnt til kardinal.

2: Du nævner ikke navnene på andre ”aktive biskopper og kardinaler”, så jeg går ud fra, Richard Williamson er den eneste, du kan finde i kategorien holocaustfornægtere blandt aktive biskopper og kardinaler.

3: Ja, Richard Williamson er holocaustfornægter, men jeg har aldrig hørt om, at han eller andre katolske biskopper eller kardinaler nogensinde har ment, ”… at Adolf Hitler gjorde noget nyttigt og nødvendigt”. Måske du forveksler den slags udtalelser med nogle fra en vis anden religion med ca. 1.8 mia. følgere?

Den katolske kirke havde gennem mange år et meget anstrengt forhold til judaismen. Det blev der rettet op på med Det andet Vatikanerkoncil i 1962 – 1965, men det er ikke lige let for alle pludseligt at skulle opgive gamle vaner og tanker, og derfor opstod grupper som f.eks. Fraternità sacerdotale San Pio X (SSPX). Tænk, f.eks. skulle præsterne pludseligt til at foretage gudstjenesten (messe) på det lokale sprog i stedet for latin.

Mange af den katolske kirkes mørke sider er kommet frem gennem de sidste 20-30 år, men holocaustfornægtelse og udtalelser om, at Hitler ”gjorde noget nyttigt og nødvendigt”, hører ikke til dem.